Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Az átok háza filmkritika

A kritikusok gyilkos dühe elől senki nem bújhat el, még Kayako sem.

Nagyon nem egyszerű úgy írni egy filmről, hogy bizonyítottan hatalmasat bukott az a kritikusoknál és a nézőknél is, miközben neked meg tetszett. Márpedig Az átok háza nekem kifejezetten bejött, könnyen lehet, hogy nálam van némi műfaji deformitás.

Az átok háza

A japán eredeti alapján készült Grudge-trilógia a 2000-es évek legnagyobb horror sikere volt. A sorozat a műfaj nagy szakértője, Sam Raimi bábáskodása mellett kelt új életre, méghozzá annak a Nicolas Pesce-nek rendezésében, aki a 2016-ban bemutatott Anyám szeme című filmet is készítette – ami szerintem meg egyenesen mestermű.

Ki harag által hal, ott átok születik

Egy gyerekét egyedül nevelő, magányos rendőrnő (Andrea Riseborough) is a közelébe kerül annak a titokzatos, természetfeletti erőnek, amely öldöklő dühöngésre kényszerít bárkit, aki addig pusztít maga körül, míg meg nem hal – és akkor a fertőzés tovább is lép egy újabb áldozatra.

Az átok háza szerintem egyáltalán nem lóg ki az eddigi Harag/Átok-irodalomból, nem rombolja porig a misztikumát, nem veszi semmibe a múltját, nem csak egy századik ijesztgetős film, hanem kifejezetten mitológiaépítő, újszerű elemek vannak benne.

Alapvetően kiemelkedő, hogy a film főhőse valójában maga a Kayako szelleme által uralt ház, az Andrea Riseborough által alakított Muldoon nyomozó hiába uralja a játékidőt, ő nagyjából csak egy eszköz, egy mesélő – vagyis a szerepek alaposan felcserélődtek.

Kifejezetten tetszett az is ahogy felépítették a narratívát, fejezetről fejezetre lépkedtünk, hogy aztán egésszé álljon össze a ház története. Az eseményekben nem volt semmi olyan, amit ne találhattunk volna ki előre, de simán elvitte (az amerikai) A kör-re emlékeztető atmoszféra a hátán az egész filmet.

Az átok háza filmkritika

Szóval én kifejezetten éreztem az atmoszférateremtést (és nem csak azért, mert raktak egy filtert a kamerára) és a jumpscare-pillanatok és éppen akkor jöttek, amikor azoknak jönniük kellett és kifejezetten tetszett, hogy ide-oda ugrálva az időben, több fejezetben kaptuk meg a kész történetet.

A film főbb szerepeiben Demián Bichir, Andrea Riseborough, Jackie Weaver, John Cho, Betty Gilpin és Lin Shaye láthatók, vagyis a szereplőgárda is igencsak impozáns és egyikük sem lógott ki, szóval ilyen szempontból is érthetetlen az a népHARAG, ami körülveszi a filmet.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Az átok háza (2020)
80%
Remek

Az imdb-n a nézői értékelések alapján épphogy 4-es pontszám felett van, még a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő alapján átlagosan 2-es osztályzatot adtak a kritikusok a filmnek egy 10-es skálán - én meg csak azért sem tudom nem szeretni.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<