Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Az eddigi legjobb rész lenne? – Star Wars – Az utolsó Jedik kritika

Star Wars VIII. - The Last Jedi (2017)

A Star Wars VIII. – Az utolsó Jedik elég megosztó részre sikeredett. Néhányan úgy tartják, hogy a legjobb részt sikerült megalkotniuk, míg mások szerint közel sem olyan végeredményt kaptunk mint azt vártuk.

2015-ben Az ébredő erőről is nagyon megoszlottak a vélemények, viszont az kétségtelen, hogy az akkori epizód direktora, J.J. Abrams, ha nem is a szériát felülmúló filmet rendezett, mégis  megállta a helyét (mint Új remény remake). Nem vitás, hogy míg Abramsnek már volt tapasztalata a műfajt illetően, Rian Johnsonnak már kevésbé, de az igazi kérdés az, hogy rossz munkát végzett volna Az utolsó Jedikkel?

MV5BMjk2MjI1MzgxN15BMl5BanBnXkFtZTgwMzczMjIyMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Johnson, mint rendezője és írója az epizódnak egy nagyon más megvilágításba szerette volna kibontakoztatni a jedi vallást, sokkal mélyebbre akarta belevinni a nézőt, csak hogy ez inkább belerángatásra sikerült.

Két teljes évet vártunk arra, hogy lássuk, hogyan is alakul Luke és Rey találkozása, hogyan alakul Kylo Ren sorsa és hogy a Lázadók hogyan küzdenek továbbra is az Első Renddel. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol abbamaradt, de nem egészen úgy, ahogy azt elképzeltük. Számomra ott kezdődött el a film, hogy meghallottam John Williams földöntúli zenéjét a klasszikus bevezetővel, és sajnos ott is ért véget.

MV5BMjYwNjIwNzg4N15BMl5BanBnXkFtZTgwNDM1NjY4MzI@._V1_SX1777_CR0,0,1777,744_AL_

A film története 150 percen keresztül csapong a jelenetek között, ezzel nem hagyva lehetőséget egy megfelelő időtartamú kibontakozásnak, így nem is sikerült magam átadni a drámainak szánt momentumoknak, a vicceseknek pedig azért nem, mert nem voltak viccesek. (Egy-két normális poén azért akad.) Látszik, hogy a rendezőnek nagy gondolatai és szándékai voltak a sztorival, de ez nem igen tudott érvényesülni a látványelemek miatt. A vizuális effektek csodálatosak és nagy élményt adnak, de úgy érzem, hogy nagyon elvitte a fókuszt a cselekmény kidolgozottságáról és megfelelő tálalásáról. De itt hangsúlyoznám, hogy valakinek ez jön be, míg másnak nem.

MV5BMTU2NTQ2NDA3MF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDczMjIyMzI@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

A történet viszonylag egyszerű, másra nincs is szükség,viszont rengeteg jelenet felesleges volt és  néhány történés már-már paródia jellegű volt. Mivel összességében a cselekmény nem valami nagy szám, így majd biztos azt gondoljuk, hogy nem baj, majd kedvenc karaktereink kárpótolnak érte. Nem igazán. Karakterfejlődés pár szereplőnél volt jelen, a többség maradt a semleges státuszon és ami ezen a téren is feleslegesnek bizonyult, az az új karakterek történetbe írása. Sehol egy normálisan kidolgozott érzelmi szál, vagy viszonyalakulás, se egy igazi főgonosz. Viszont új Han Solók vannak bőven.

MV5BMjE1OTI4ODQ5NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjg5MDIwMjI@._V1_SX1777_CR0,0,1777,744_AL_

Rian Johnson valami egyedit akart alkotni, ami valakinek egy különleges Star Wars- filmélményt adott, másnak pedig csalódás volt. Az, hogy ki melyik táborba fog tartozni, az nem mérhető abban, hogy ki rajongója a szériának és ki kevésbé az. Mindenesetre, ha a végeredmény nem a megszokott sémán mozgott, Johnson mégis ébreszt néhány gondolatot. De én várom vissza Abramst a IX. epizódra.

68%
Nézhető

Akinek Rian Johnson víziója betalál, az imádni fogja/ akinek elég John Williams zenéje és a látvány egyvelege. De akinek egyik sem, annak egyáltalán nem fog tetszeni.

  • Szerintem
<