Az elmúlt 15 év 10 legjobb horrorja

A Movies, Films, and Flix nevű filmes oldal egyik szerkesztője feltúrta az internetet, hogy összeállítsa a XXI. század legtöbbre tartott horrorfilmjeinek listáját. Egy csomó orgánum, adatbázis és közösségi oldal értékeléseit fésülte össze, és arra jutott, hogy A faun labirintusa, az Engedj be!, a Haláli hullák hajnala, a Hétköznapi vámpírok, a The Babadook, és a Zombieland a legnagyobb kedvencek.

ház az erdő mélyén
Forrás: Ház az erdő mélyén

Ezek után összeállított egy filmlistát, és szavazást indított. Az így létrejött sorrend persze egyáltalán nem reprezentatív, de gondolatkísérletnek jó. Ezen a végső horrorlistán előkelő helyen szerepelt A faun labirintusa, az Engedj be!, viszont az kifejezetten meglepő, hogy feltűnik rajta a David Lynch-féle Mulholland Drive, az Amerikai pszicho és az egészen friss Valami követ is – számol be a TVGo.hu.

A found footage-filmek (mikor egy kézikamera által ismerjük meg a sztorit) közül a [Rec] és a Parajelenségek került fel a listára, a műfajteremtő Ideglelés – The Blair Witch Projekt pedig azért maradhatott ki, mert az ezredforduló előtt készült. Jó helyen végzett személyes kedvencünk, a Mártírok, illetve a szintén nagyszerű, Verbinski-féle A kör is.

Dobogós helyre került Danny Boyle 28 nappal később-je, az ezüstérmes pedig a Guillermo del Toro által rendezett A faun labirintusa lett. Az első helyet a 2012-ben bemutatott Ház az erdő mélyén vitte el.

AZ ELMÚLT 15 ÉV LEGJOBBJAI A NETEZŐK SZERINT:

10. Pokolba taszítva
9. Mulholland Drive
8. Haláli hullák hajnala
7. The Babadook
6. Valami követ
5. Engedj be!
4. A barlang
3. 28 nappal később
2. A faun labirintusa
1. Ház az erdő mélyén

Szólj hozzá