kedd, január 26, 2021

Az Északi-sarkvidék mutatkozik be a Dán nagykövetség sorozatában

-

Sarkvidéken innen és túl címmel kiállításokkal, vetítésekkel és beszélgetésekkel mutatja be az Északi-sarkvidéket a Dán Nagykövetség november 7. és december 5. között négy budapesti helyszínen rendezett sorozata.

Az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője című pop-up kiállítás, amelyet november 7-én a Premier Kultcaféban láthat először a közönség. A Grönlandot középpontba állító tárlat olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete – olvasható a szervezők közleményében.

A hétfői program vendége lesz Gunnar D. Hansson, a Göteborgi Egyetem professzora, aki 2009 nyarán részt vett egy északi-sarki expedíción. A beszélgetést Daniel Dencik Kiruccanás a világ végére (The Expedition to the End of the World) című alkotásának vetítése követi, amely egy idealizált, vad és titokzatos világba vezeti be a nézőt.

November 8. és 13. között a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál külön tematikus blokkot szentel az Északi-sarkvidéknek. A jég hátán címet viselő programban dán, grönlandi, kanadai, német, norvég és orosz dokumentumfilmeket tűznek műsorra. A Thule Tuvalu című svájci alkotás a globális felmelegedés drámai hatását mutatja be a világ két különböző pontján, A Sumé: egy forradalom hangja pedig emléket állít annak a grönlandi rockbandának, amely elsőként énekelt inuit nyelven a forradalomról és az elnyomásról, ezzel megváltoztatta a grönlandiak felfogását és elősegítette öntudatra ébredésüket.

A föld, ahol mamutok szunnyadnak című film bemutatja, hogyan hat a modern civilizáció a Jamal-félszigeten élő nyenyecek életére, míg a Mese a tundráról című munka betekintést enged egy világtól elzárt számi településnek a hagyományos életmód fenntartásáért fojtatott harcába. A programot a szerelmet középpontba állító két rövidfilm is színesíti: a Visszhangok egy kísérleti zenés dokumentumfilm, amely Grönland elhagyatott katonai területeire kalauzolja el a nézőt, A lázadó pedig apa és lánya összetett kapcsolatát boncolgatja. A vetítéseket egy angol nyelvű panelbeszélgetés vezeti fel november 11-én a Blinken OSA Archívumban, amelynek résztvevője a sarkvidéki program két kurátora, Scott MacKenzie és Anna Westerstahl Stenport, Oksana Sarkisova, a Verzió Fesztivál igazgatója, Gunnar D. Hansson, a Göteborgi Egyetem professzora és Eva Belova, A föld, ahol mamutok szunnyadnak rendezője.

A dán Jacob Kirkegaard hangművész tavaly mutatkozott be a magyar közönség előtt a csernobili atomkatasztrófát feldolgozó Aion projektjével, ezúttal pedig Isfald – Live című munkáját mutatja be december 1-jén a Lärmben. A mű címe egy sarkvidéken előforduló jégformációt, a gleccser meredélyes részét jelöli. Az Isfald eredetileg egy installáció, amely a Louisianai Modern Művészeti Múzeum megbízásából készült és annak tulajdonát képezi: egy elsötétített teremben tizennégy, az olvadó jég hangját játszó hangszóró van elhelyezve a padlószint alatt. Kirkegaard 2013 júniusában egy hetet töltött a grönlandi Ilulissat jégfjordban nagy robajjal leszakadó jégtömbök és úszó jégtáblák között és a leszakadó gleccserdarabok hangját húsz méterrel a vízfelszín alatt elhelyezett mikrofonokkal rögzítette, a Russel-gleccser jégtömbjeinek felszínére pedig rezgésérzékelő műszereket telepített, hogy felvegye az olvadó jég magas frekvenciájú hangját.

A sorozathoz kapcsolódva december 5-én a Dán Nagykövetség meghívására Budapestre látogat Martin Breum dán író, újságíró, az Északi-sarkvidék nemzetközileg elismert szakértője, aki a Kino Cafe moziban tart angol nyelvű előadást. Martin Breum 2013-ban részt vett a LOMROG III nevű északi-sarki expedíción, amelynek során a kutatók a Jeges-tenger fenékterületét vizsgálták. Az előadást az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmje, A Thule-akták vetítése követi, amely az 1968. január 21-én a grönlandi Thule mellett lezuhant, atomtöltetet szállító amerikai bombázó történetét dolgozza fel.

Kapcsolódó bejegyzések

Ha már nagyon moziba menne: Skandináv Filmfesztivál premier előtti filmekkel

Premier előtti vetítéseket, valamint magyarországi forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmeket is kínál a 7. Skandináv Filmfesztivál, amelyet október 22. és 28. között tartanak az Art+ Cinema moziban Budapesten.

Álomépítők – Az Agymanók találkozása az Eredettel

A Kim Hagen Jensen és Tonni Zinck rendezésében készült dán animációs film elképzelte milyen lenne az Agymanókat az Eredettel keresztezni.

I am Here – Kim Basinger nem lehet terhes

Kapott két posztert is kapott Anders Morgenthaler dán rendező I am here című filmje, aminek kapcsán eszünkbe jutott, hogy előzetest...

Antboy: Revenge of the Red Fury Official Trailer

12-year-old Pelle is bitten by an ant and develops superpowers. Aided by comic book nerd Wilhelm, Pelle creates a...

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata