Hír és közéleti magazin

Az év egyik legnagyobb meglepetése volt a Siberia 1. évada

Matthew ki? Kérdeztem magamtól – meg kollégáimtól – hogy ki is ez a csávó, aki elkészítette és eladta a Siberia című sorozatot az NBC-nek. Most már tudom: Matthew Arnold. Nem árt megjegyezni.

Matthew ki? Kérdeztem magamtól – meg kollégáimtól – hogy ki is ez a csávó, aki elkészítette és eladta a Siberia című sorozatot az NBC-nek. Most már tudom: Matthew Arnold. Nem árt megjegyezni.

Siberia NBC

A Siberia első évada ugyanis piszkosul jó volt. A karakterek rendben voltak, gyorsan megismertük őket (külön dicséretet érdemel a dolog, hogy a szereplők valóban a valódi nevükön szerepelnek, Miljan valóban montenegrói, Esther valóban egy ausztrál modell és így tovább) és hogy mindvégig hűek maradtak önmagukhoz – különösen jó példa erre Esther esete a titokzatos táskával.

Persze csalódott leszek, ha ilyen befejezés után nem lesz második évad, de azt is mindenképpen dicsérnünk el, hogy az évad közepétől már nem csak a vörös heringeket dobálták a nézőre, hanem egyre több mindent meg is magyaráztak a készítők. Megtudtuk Natalie miért láthatta a jövőt, vagy hogy mik azok a fura lábnyomok a hóban, honnan érkezett a fenyegető üzenet – persze logikátlanságok így is bőven akadtak. Én például úgy sejtem, hogy nem véletlenül van épp ez a 16 személy itt (egyrészt ugye Buckley utolsó mondata adott ehhez, másrészt meg a barlangban látott 16 pont sem a véletlen műve, hiszen minden pont egy szereplőt takar), de ez esetben nem értem, hogy az 5 millió dollárt miért rejtették oda mégis a “producerek” – hiszen ha ez nem egy játék, hanem egy kísérlet (?) vagy bármi más, akkor az alkotók részéről teljesen felesleges 5 millió dollárt csak úgy kidobni az ablakon.

Siberia Irene

Emlékeztek arra, amikor Sabina talált egy ugyanolyan medált mint amilyen neki is van az erdőben – közvetlenül azután, hogy zöld lett az égbolt. Na én akkor arra gondoltam, hogy a zöld égbolt egy időutazás mellékjelensége volt és Sabina a saját maga holttestét találta meg. Nem így lett, de még bármi lehet, hiszen ezt a kérdést eleddig nem válaszolták meg az alkotók. (Itt Arnold mellett érdemes felsorolni Herbert James Winterstern,Vyacheslav Yakovlev, Brian Rost, Shaun Hudson, Paulette Bensussen, Odin Shafer, Rob Baker és Barbara Landi nevét is – de van rá egy ötösöm, hogy egyik sem cseng ismerősen.)

Ahogy a zeneszerző Corey Wallace-é sem, pedig érdemes megjegyezni a nevét, ahogy a Lost esetében Michael Giacchino, úgy a Siberia esetében Wallace is tevékeny részese a Siberia – általam vélt – sikerének. Nem véletlenül hoztam fel példának a Lostot, hiszen már a Siberia műsorra kerülése előtt azt sejtettük (pedig igen kevés infónk volt), hogy a sorozat bizonyos elemeiben a Lostra hajaz majd.

siberia

A sejtésünk bejött, a Siberia valóban a Lost olcsó változata lett, ezzel együtt igazi feelgood érzés volt mind a 11 része, bevallom férfiasan jobban vártam a mindig aktuális Siberia epizódot, mint a Dextert vagy A búra alattot. Persze nem vagyok vak, látom a sorozat hibáit, hirtelen kettőt ki is emelnék: az egyik, ami kapásból megcáfolja azt, hogy a finálé után még bárki is azt higgye, hogy ez egy reality: az operatőrök: Akiktől fogságban sem vették el a kamerát, mindig a lényeget kamerázták, ha láncban vezették őket is előfordult, hogy az operatőr “kívülről kamerázott. A másik: az operatőrök: a fináléban, annál a bizonyos lövős jelenetnél több mint filmes megoldással közelítettek rá a távcsövesre. A harmadik pedig az operatőrök: oké, hogy bevonták őket a sztoriba, de nem volt életszerű az, hogy időnként mennyire passzívak voltak.

Szóval nagyjából ennyit a hibákról, a többit csak dicsérni lehet. A Siberia remekül érezte meg, hogy szükség van egy új Lostra és még ha néhol kissé túlerőltetve is, de remekül hozta ugyanazt a hangulatot, ugyanazokat a wtf pillanatokat. Drámában még van hova fejlődni, de a Lostnak is kellett idő, amíg kinőtte magát.

Aztán, hogy a Siberiának lesz-e ideje az az NBC-n múlik, esetleg a többi csatornán, akik egy NBC kasza esetén vevők lehetnek a folytatásra. Reméljük így lesz. (És rohadtul kíváncsi vagyok, hogy mi van a többi kiesett játékossal.)

10/8