Az évszázad bűnténye: Megdöbbentő dokumentumfilmet mutatott be az HBO

Hamarosan bemutatásra kerül az HBO Az évszázad bűnténye című kétrészes dokumentumfilmje, amelyet az Emmy- és Oscar-díjas Alex Gibney filmje, amelyet a The Washington Post közreműködésével készítettek el.

A film a Big Pharma vállalatról, valamint a szintetikus ópiátok túltermelését, felelőtlen terjesztését és visszaélését lehetővé tevő politikai szereplőkről és kormányzati szabályozásokról rántja le a leplet.

Az evszazad buntenye

2021. május 10-én, hétfőn fogják bemutatni a dokumentumfilm első részét, a második része pedig másnap este kerül adásba. Az évszázad bűnténye korunk egyik legpusztítóbb közegészségügyi tragédiájának eredetét, mértékét és következményeit tárja fel: csak ebben az évszázadban félmillióan haltak meg túladagolás miatt, és rámutat, hogy az amerikai opioidjárvány nem a semmiből jött közegészségügyi válság.

Az évszázad bűnténye az HBO-n debütál, és az HBO Maxon is elérhető lesz.

Az informátorok, bennfentesek, újonnan kiszivárgott dokumentumok, exkluzív interjúk és a nyomozások kulisszái mögé való bejutás segítségével, valamint orvosi szakemberek, újságírók, volt és jelenlegi kormányzati ügynökök, ügyvédek és gyógyszeripari kereskedelmi képviselők szakértői véleményével, továbbá az opioidfüggőség áldozatainak kijózanító vallomásával Gibney leleplező filmje azt állítja, hogy a gyógyszeripari vállalatok valójában nagyrészt felelősek a válság kialakulásáért, amelyből dollármilliárdokat profitálnak, miközben több százezer emberéletet követel.

Az opioidválság egy olyan országot eredményezett, amelyet a vállalati kapzsiság tönkretett, és amelyet néhány választott tisztségviselője elárult, miután a családi tulajdonban lévő Purdue Pharma gyógyszeripari óriáscég agresszívan népszerűsítette az OxyContin nevű, nagy függőséget okozó gyógyszert. A dokumentumfilm első része arra összpontosít, hogy a Purdue szorosan együttműködött az FDA-val annak érdekében, hogy a rendkívül jövedelmező fájdalomcsillapítót szélesebb körben engedélyezzék, elegendő bizonyíték nélkül népszerűsítve annak biztonságosságát, és kampányt indítva a fájdalom és kezelésének újradefiniálására.

Amikor a kormányzati szabályozók vagy az igazságügyi minisztérium tisztviselői megpróbálták enyhíteni a jogsértéseket, a Purdue Pharma és az olyan hatalmas opioidforgalmazók, mint a Cardinal-Health, megegyeztek az ügyekben, a részleteket titokban tartották, és töretlenül folytatták a munkát. Miközben emberek tízezrei estek áldozatul az opioidfüggőségnek, az ópiátüzlet által felépített vagyon az évszázad bűnügyévé vált, és az OxyContin által megnyitott piac még halálosabb vényköteles gyógyszerek előtt nyitotta meg az utat.

Az évszázad bűnténye második része a szintetikus opioid fentanil tömeges forgalmazására világít rá, és a gyógyszergyártók és a kormányzati politika közötti kapcsolatokat vizsgálja. Miközben Amerika néma járványa naponta 40 ember halálát okozta, az Insys Therapeutics, a fentanilt gyártó, feltörekvő opioidgyártó cég folytatta az orvosok megvesztegetését a túladagolásra. Az értékesítési elvonulásokról és a promóciós anyagokról készült megdöbbentő videók a vállalat alkalmazottai körében tapasztalható mély cinizmusról és a széles körben elterjedt, aljas vállalati gyakorlatok figyelmen kívül hagyásáról árulkodnak. A biztosítótársaságok becsapására irányuló összetett rendszer a csalárd marketing taktikákkal párhuzamosan létezett, miközben a törvényhozók – akik gyakran a Big Pharma kampányadományaitól kapták a pénzüket – a bűnüldözés aláásásán dolgoztak, és szemet hunytak a terjesztés következményei felett, amely opioid tabletták milliárdjait szállítja országszerte.

Az évszázad bűnténye második részében az elsősegélynyújtók, a túlélők és az opioidok áldozatainak családtagjai személyes tragédiáinak történeteit szövi össze a vállalati kapzsiság és visszaélések idővonalával.