Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Az Ong Bak 2 miatt 940 ezerre büntették a Film Mániát

Márciusban műsorra tűzött egyik filmjének rossz korhatár-besorolása miatt pénzbüntetést kapott a Film Mánia tévécsatorna.

Márciusban műsorra tűzött egyik filmjének rossz korhatár-besorolása miatt pénzbüntetést kapott a Film Mánia tévécsatorna. A film, valamint előzetesei helytelen közzététele miatt a Médiatanács összesen 940 ezer forintos bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót. A csatorna nem először sértette meg a kiskorúakat védő szabályokat.

Jelenet az Ong Bak 2 című filmből
Jelenet az Ong Bak 2 című filmből

A kiskorúak védelme érdekében a Médiatanács rendszeresen monitorozza a csatornák műsorait. A kontrollvizsgálatok egyik célja, hogy elősegítse a csatornák jogkövető magatartását.

A hatósági ellenőrzés során a tanács megállapította, hogy a Film Mánia tévécsatorna azzal sértette meg a kiskorúakat védő rendelkezéseket, hogy az Ong Bak 2 ? A Bosszú című filmjét túl alacsony korhatári kategóriába sorolta és már este 9 óra után vetíteni kezdte. A döntés szerint a filmet 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriában, csak este tíz óra után lehetett volna közzétenni.

A műsorszám ideje alatt 2400 gyermek nézte a Film Mánia adását, zömmel 12 év alattiak. Azoknak a 18 éven aluliaknak a száma, akik legalább egy percre belenéztek a szóban forgó adásba, közel 31 ezer fő volt.

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert a műsorszámban gyakoriak voltak a kivégzéseket, kínzásokat ábrázoló képsorok és a durva erőszak. A film több jelenete kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekeket és velük szemben elkövetett kegyetlenségeket ábrázolt.

A Film Mánia tévécsatornát a Médiatanács hasonló jogsértések miatt eddig négy alkalommal marasztalta el az elmúlt 12 hónap során. A mostani 940 ezer forintos bírság ? az arányosság és fokozatosság elvének megfelelően ? az eddigi legmagasabb pénzbüntetés ezek közül.

A televízió 2012 júliusában a D-Tox című film miatt 320 ezer, 2012 októberében A harc szelleme című műsorszám miatt 380 ezer, tavaly novemberben az Ong Bak 3 ? A leszámolás című epizódja miatt 620 ezer, ezt követően a Holló 3 című film miatt pedig már összesen 800 ezer forintos bírságot volt kénytelen megfizetni.

<