Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Az RTL Klub politikával támad vissza a Médiatanácsnak

Az RTL Klub csúnyán keveri a szezont a fazonnal, ezzel együtt nem állíthatjuk, hogy nincs semmi igazságtartalma annak a levélnek, amelyet tulajdonképpen a magyar kormánynak írtak, csak egyszerű sajtóközleménynek álcáztak.

Az RTL Klub csúnyán keveri a szezont a fazonnal, ezzel együtt nem állíthatjuk, hogy nincs semmi igazságtartalma annak a levélnek, amelyet tulajdonképpen a magyar kormánynak írtak, csak egyszerű sajtóközleménynek álcáztak. Merthogy szerintem – is – az Éjjel-nappal Budapest a tévé jelenlegi legnagyobb szennye, amely csupán arra alkalmas, hogy a Való Világ-típusú műsoroknál is jobban butítsa a fiatal társadalmat, ezzel együtt jelen “sajtóanyaguk” egyes betűivel egyet lehet érteni. A levél elolvasása előtt az előzményekről itt olvashattok.

ejjel-nappal-Budapest

Bíróságon támadja meg a Médiahatóság határozatát az RTL Klub

Az RTL Klub úgy döntött, hogy bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát, amellyel több, mint 14 millió forintra büntette társaságunkat az Éjjel-Nappal Budapest című műsorunk miatt.

A Médiatanács határozatában arra hivatkozik, hogy ?összhatásában értékelte az alkotásokat?, miközben összesen két epizódot említ. Nem hisszük, hogy magyarázatra szorulna, hogy egy naponta jelentkező műsor esetében értelmetlen két epizódból következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy hogyan ábrázolja a sorozat ?Kristóf és a nők? vagy ?Hanna és szülei? kapcsolatát.

Számtalan irodalmi művet találhatunk ugyanis, amelyben a szereplők viszonya változik, személyiségük fejlődik. Ha ezekből a művekből kiragadnánk egy-egy fejezetet és csak azokat vizsgálnánk, nyilvánvalóan rossz elemzések születnének. Az Éjjel-Nappal Budapest rendszeres nézői biztosan nem gondolják azt, hogy Kristóf első hónapokban látható viselkedését bárki pozitív példaként mutatta be, ahogy Hanna kamaszkori kicsapongásai sem jelenthetnek követendő példát. Nem vitatás azonban, hogy mindkét magatartás, sőt, az Éjjel-Nappal Budapest konfliktushelyzetinek többsége a társadalomban létező jelenség.  Mint ahogy létezik alkohol- és drogfogyasztás is, ezeknek a problémáknak az ábrázolása, a személyes sorsokra gyakorolt negatív hatás bemutatása pedig nem megy anélkül, hogy magát a helyzetet bemutatnánk.

Különösen sajátságos büntetést kapni azért, mert Kristóf csúnyán beszél a nőkkel éppen egy olyan napon, amikor a Parlamentben egy képviselő egy képviselőtársával ? történetesen egy nővel -szemben éppen olyan hangot enged meg magának, amelyet minden jóérzésű ember elítél.

Érdekesnek tartjuk a Médatanács értékelését a ?Kristóf ügyben? abból a szempontból is, hogy mint fogalmaznak, Kristóf viselkedésére ?az ellenpontozás csak verbálisan következett be, a tettek szintjén nem?. Azonkívül, hogy ez a sorozatban egyszerűen nem felel meg a valóságnak (Szandi például kirúgja a lakásából Kristófot), furcsa lenne, ha minden esetben ?tettek követnének? verbális konfliktusokat, azaz minden családi vita válással, költözéssel végződne. Nem hisszük, hogy valóban ez lenne a Médiatanács kívánsága, vagy akár valóságképe.

Az RTL Klub mindig, minden fórumon jelezte, hogy az Éjjel-Nappal Budapest fikció, így furcsának tartjuk a Médiatanács azon kifogását, hogy a nézői panaszokból az derül ki, hogy a nézők ezzel nincsenek tisztában.  Nem hisszük, hogy néhány panaszos tévhitéből általános következtetést lehetne levonni a nézők összességére vonatkozóan. Ráadásul mindenki előtt ismeretesek azok az esetek, amikor egyes nézők más művek esetében is valóságnak tekintették a fikciót (pl. gyűjtés Isaura felszabadítására a Rabszolgasors című sorozat, vagy a vak Esmeralda szemműtétjére az azonos című telenovela sugárzásakor).  Álláspontunk szerint a médiaszolgáltató ezekben az esetekben csak akkor lenne felelős, ha eltitkolná ezen művek fikciós voltát. Mi ezt nem tesszük: a sorozat végefőcímében minden nap láthatók a karakterek valódi nevei is. Ennél egyértelműbben hogy lehetne jelezni, hogy fikcióról van szó?

Érthetetlen a Médiatanács azon hivatkozása is, hogy több jelenet azért ?különösen problematikus, mert főszereplője maga is kiskorú.? Képzeljék el, ha a tinik problémáiról, problémás viselkedéséről úgy beszélnénk, azt úgy mutatnánk be, hogy a jelenetben Hannát nem egy tinédzser, hanem egy felnőtt korú személy játszaná?

Az Éjjel-Nappal Budapest a Berlin Tag&Nacht magyar változata, amely Németországban az RTL 2-n minden hétköznap este 7-kor látható, pedig a magyar és a német médiaszabályozás ? a törvény betűjének szintjén ? a kiskorúak védelmével kapcsolatban nagyon hasonló. Ennek ellenére a szakmai közvéleménynek már tavasszal, a Média Hungary konferencián konkrét példákkal illusztrálva bemutattuk, hogy a magyar változatban éppen a Médiatanács által problematikusnak tartott szexualitással kapcsolatos jeleneteket hogyan finomítjuk, tesszük kevésbé explicitté. Sajnáljuk, hogy a Médiatanács ezt nem vette figyelembe, ahogy különösen aggasztónak és szimbolikusnak tartjuk, hogy döntésüket éppen a Médiatanács új elnöke megválasztásának napján hozták.

Az is árulkodó, hogy miközben az Éjjel-Nappal Budapest megbüntetett epizódjai a Médiatanács szerint károsak a kiskorúak személyiségfejlődésére, a Médiatanács saját honlapján pozitív példaként említi a 12-es korhatárbesorolásra a Duna tv műsorát, amelyben kisípolás nélkül hallható a buzi, a ?kommunista kurva? kifejezés. Persze lehet, hogy úgy gondolták, hogy azért 12-es, mert mindez nem marad megtorlás nélkül: a jelenetben a tanár ugyanis egyszerűen pofon vágja a gyereket.

A fent említett jelenet 03:25-nél, az értékelés 08:55-nél található.

<