Filmkritikák Az űrsepregetők - filmkritika

Az űrsepregetők – filmkritika

Az űrsepregetők a 2021-es év első igazi nagy blockbustere, ami kisképernyőn is igazi moziélményt áraszt magából.

Ahogy a világban tulajdonképpen mindenhol, úgy az ázsiai filmpiacon is hosszú hiátusba vonultak a blockbusterek, így a tavalyi nyár egyik nagy durranásának szánt Az űrsepregetők (Space Sweepers) sem került a koreai mozikba, míg végül a forgalmazó úgy döntött, hogy a könnyű pénz reményében átpasszolja a filmet a Netflixnek. Pedig Az űrsepregetők az első percétől kezdve mozivászonért kiált.

Szóval egyik szemünk sír, a másik meg nevet, mert végre érkezett egy film, amely moziélményt áraszt magából, mégsem a moziban nézzük, de ha egy kicsit szeretnénk nyugtatni magunkat, akkor elég csak arra gondolni, hogy egyébként sem valószínű, hogy a magyar mozik bemutatták volna Az űrsepregetőket.

Az űrsepregetők története a közeljövőben játszódik, konkrétan 2092-ben amikor már a Föld igencsak lakhatatlanná vált, de szerencsére az Elon Musk-szerű Sullivan nevű (Richard Armitage) és az ő SpaceX UTS nevű cége már eléggé lakhatóvá tette a világűrt. Ezzel párhuzamosan próbálnak valamit kezdeni az űrszeméttel is, ezért vannak a címben is szereplő űrsepregetők, akiknek nincs más dolga, mint begyűjteni az űrben kallódó szemetet. Az egyik ilyen begyűjtés során főhőseink egy égen-földön keresett és veszélyesnek tartott androidra bukkannak, amivel alsó hangon belekeverednek egy egész emberiség sorsát érintő játszma közepébe.

Az ursepregetok film

Az űrsepregetőkben rengeteg áthallás van a különböző nagy csillagközi sci-fikre, legyen szó a Star Wars-ról vagy a Galaxis őrzőiről, mégis saját lábon áll, elsősorban annak köszönhetően, hogy sokkal emberközelibb, mint a nagy nevű társai.

Egyrészt maguk a főhősök is olyan gyarló emberek, akikkel könnyen tud azonosulni a néző, másrészt meg ott a főgonosz, a jótékonykodás mögé bújó megalomániás pöcs, aki bármin és bárkin átgázol csak, hogy hatalmánál fogva saját ideológiája szerint alakítsa ki a társadalmat. Vagyis a főszereplőket könnyű szeretni, de ugyanilyen könnyű utálni a film főgonoszát.

A társadalmai üzeneteken (az emberiség jövője, a Föld leélése, klímaválság) és a szerethető főhősökön túl látványban sem utolsó Az űrsepregetők. De tényleg: néha tátott szájjal néztük az akciójelenetek dinamikusságát és azt az elképesztő világot, amit felhúztak a film köré. Ráadásul az akciójelentek őrült tempóját a legjobbkor oldják fel egy kis humorral vagy moralizálással, az arányok pedig tökéletesen el vannak találva.

Az űrsepregetők Sung-hee Jo (A farkasfiú) filmje, a főbb szerepekben Song Joong-Ki, Kim Tae-ri, Seon-kyu Jin, Ye-Rin Park, Hae-Jin Yoo és Richard Armitage látható.

Az űrsepregetők február 5-től a Netflix kínálatában érhető el magyar felirattal.