Az RTL Klubra jöhet a Balaton Brigád sorozat

A Balaton Brigád című magyar kémthriller sorozat terve elnyerte a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvény díját – számolt be a Variety.

Kedden tíz európai sorozatterv mutatkozott be a koprodukciós sorozatok úgynevezett pitchfórumán, amin a Balatoni Brigád című, nyolcrészesre tervezett kémthriller nyerte el a Séries Mania Project Exchange Awardot.

A leírás szerint a Balaton Brigád különös hangulatú, történelmi thriller, a magyar tengernél játszódik a nyolcvanas évek derekán. A Stasi különleges egysége a tónál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott. A brigád meghasonlott vezetője saját, elhidegült családját is kénytelen megfigyelni, miközben maga is a disszidáláson gondolkodik, és furcsa kapcsolatot alakít ki egy magyar belügyessel. A német és magyar nyelvű, nyolcrészesre tervezett széria írói Krigler mellett Lovas Balázs és Lengyel Balázs.

A Variety azt írja, hogy a projektbe az RTL Klub is beszállt, így elég valószínű, hogy a sorozat vagy az RTL Klubra vagy annak valamelyik platformjára, az RTL Mostra vagy az RTL Most Plusra érkezhet.

“A különleges tóparti, napsütötte környezet, a karakterek komplexitása és a friss és a retró érzést remekül magába foglaló hangvétel miatt választottuk ezt a történetet. A kosztümös kémdráma egy olyan történelmi korszakba repít vissza mindannyiunkat, amiről az összes európai azt gondolja, hogy ismeri” – mondta Laurence Herszberg, a Séries Mania alapítója és igazgatója.

A Balaton Brigád című thrillersorozat producere Krigler Gábor, vezető rendezője pedig az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó. A hazai gyártócég a budapesti Joyrider.

A Balaton-brigád egyébként Dalos György könyve, bár nem lett megemlítve inspirációs forrásként,a története kísértetiesen hasonlít a fenti sztorihoz. Ebben Joseph Klempner, a Stasi ötvennégy éves, magyar-sváb származású munkatársa eléri karrierje csúcsát: századossá léptetik elő, és 1989 nyarára kinevezik a Balaton-brigád északi főnökének. Ez a hatvanas években létrejött operatív csoport nyaranta a kelet- és nyugatnémet kapcsolatokat figyelte a „magyar tenger” üdülőhelyein. A főhős és egyben a mű legfontosabb problémája: lehet-e a bűnt úgy jóvátenni, hogy nem valljuk be, mikor és hogyan ütközik össze egy rendszer meggyőződéses szolgálata az ember erkölcsi ítélőképességével.