20 dolog amit nem tudtál a BATMAN: KEZDŐDIK!-ről

A Batman: Kezdődik!-kel kezdődött minden

A Sötét Lovag trilógia új mércét állított fel a szuperhősfilmek zsánerén belül és minden képregényfilmes lista megkerülhetetlen éllovasává vált.

Aztán persze jött a Marvel Bosszúállók-univerzuma, ami új origót adott a műfajnak, de máig sokan vannak, akik úgy gondolják a Bosszúállókat és a Sötét lovag-filmeket összehasonlítani felesleges és lehetetlen vállalkozás.

A Batman: Kezdődik! nem csak egy ragyogó film, hanem sok izgalmas dolog történt a forgatás előtt és a színfalak mögött is. Tudod, melyik terrorista Ra’s Al Ghul alapja? Miért könnyezte meg Michael Caine amikor először ment be a denevérbarlangba? Emlékszel még eredetileg kit néztek ki a főszerepre? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kapsz a lentiekben.

Ashton Kutchert nézték ki a Batman: Kezdődik! főszerepére

Azokban a szép időkben, amikor még Ashton Kutcher párja Mila Kunis volt, a Warner stúdió minden áron Kutchert akarta Bruce Wayne szerepére. A stúdió annyira ragaszkodott Kutcher szuperhős-univerzumhoz való csatlakozásához, hogy később a Superman visszatér főszerepére is őt akarták szerződtetni.

Ashton Kutcher Batman Kezdődik

Josh Hartnett volt a másik jelölt

Nem csak Ashton Kutcher, de Josh Hartnett is esélyes volt a szerepre. Hartnett azonban nem akart szuperhős lenni, mert abban az időben a szuperhősfilmek még nem voltak túl népszerűek. Hartnett egyébként Superman és Pókember szerepére is esélyes volt. Egyiket sem vállalta. Azóta minden bizonnyal ezek a döntések minden nap eszébe jutnak…

A Szárnyas fejvadász inspirálta

Mielőtt Christopher Nolan nekilátott volna a film forgatásának, az egész stábot leültette, hogy nézzék meg a Szárnyas fejvadászt, hogy abból vegyenek példát, hogy hogyan kell egyetlen film alatt szerteágazó, de hiteles univerzumot építeni. A film emellett több Batman-képregény ikonikus jelenetét átvette egy az egyben, így a Hosszú Halloween, a Batman: Első év, A démon lánya vagy éppen a kevésbé ismert The Man Who Falls, amiben konkrétan megvan az a jelent, amikor a kis Bruce Wayne a kútba zuhan.

Szárnyas fejvadász Batman Kezdődik

Nem Christopher Nolant nézték ki a rendezői székbe

Mielőtt még Christopher Nolanre esett volna a Warner stúdió választása, a rendezői szék első számú esélyese Darren Aronofsky volt. A Joker tavalyi sikerét látva külön érdekesség, hogy Aronofsky azt akarta, hogy Joaquin Phoenix játssza el Batmant…. Később a Wachowski-testvérek és M. Night Shyamalan, de még Joel Schumacher is képbe került. Így van, az ember, aki a Batman és Robinnal minden idők legrosszabb Batman-filmjét készítette…

Darren Aronofsky Batman Kezdődik

Christian Bale gyűlölte a Batpáncélt

A meghallgatáson Christian Bale-nek a Mindörökké Batman denevérjelmezét kellett felvennie. Bale azt mondta, hogy soha nem érezte magát olyan kényelmetlenül és idiótának, mint akkor, ezért is lepődött meg, amikor kiderült, hogy megkapta a szerepet. Bale azt gondolta, hogy a forgatáson már magabiztosabb lesz, hiszen a filmben már olyan ruhát visel, amit rá terveztek, de tévedett. “Nem láttam, nem hallottam, izzadtam és még a fejemet sem tudtam forgatni. Klausztrofób érzés volt.” De Bale szerint a legbosszantóbb az volt, hogy nem volt rajta cipzár. Amikor Ben Affleck tanácsot kért tőle a Batman-jelmezhez a legfontosabb tanács így szólt: Győződj meg róla, hogy varrtak rá sliccet…

Túl dagadt vagy Batmannek

Mielőtt a Batman: Kezdődik! -ben szerepelt Christian Bale A gépész című filmben alakított egy inszomniás “csontvázat”. Lehetetlen vállalkozásnak tűnt, hogy Bale felhízzon Batman szerepére, de érdekes módon épp ellenkező problémába ütközött. A színész 54 kiló volt A gépész forgatásán, de a forgatást követően 100 kilóra hízott fel. Bale a trükköt is elárulta: megállás nélkül pizzát evett. Annyira sikeres lett a hizlaló kúrára, hogy amikor megérkezett a forgatásra Christopher Nolan nem ismerte őt fel, sőt a stábból többen Fatmannek csúfolták. Végül – nagyon gyorsan – 20 kiló zsírt kellett lemozognia, hogy beleférjen a Batman-páncélzatba, ehhez megállás nélkül súlyokat emelgetett.

Christian-Bale-A-gépész-Batman-Kezdődik

Batman hangja

Batman nem lehet meggyőző alak, ha nem rendelkezik félelmetes hanggal. Kevin Conroy elváltoztatta a hangját az animációs Batman-rajzfilmekben, még Ben Affleck hangját például eltorzították. Bale viszont a saját hangját használta, csak kissé rekedtesebben beszélt, ha rajta volt a maszk és ha volt valami, ami miatt kritika érte a filmet, akkor az ez. Ráadásul emiatt többször is elment a hangja a forgatáson. Később a Sötét Lovag és a Sötét Lovag – Felemelkedés forgatásán már utólag, digitális mélyítettek a hangján, hogy elkerüljék ezt.

Cillian Murphy

A stúdió ugye Ahston Kutchert akarta Bruce Wayne szerepére, de Christopher Nolannek egészen más tervei voltak. Nolan Cillian Murphyt szerette volna Batmanként látni, de ezt meg a stúdió nem támogatta. Nolan végül csak belerakta a filmbe, ő lett a film egyik antagonistája, Jonathan Crane vagyis Madárijesztő. Nolan viszont nem akarta, hogy Madáijesztő maszkot viseljen, mert szerinte a kisfiús arcú Murphy mosolya épp elég ijesztő. Végül David S. Goyer forgatókönyvíró győzte meg, hogy nem lenne elég félelmetes egy mosolygós, kék szemű srác öltönyben.

Nem figyelsz a környezetedre

Christopher Nolan legendásan gyorsan forgatja le a filmjeit. A sötét lovag – Felemelkedés repülőgépes jelenetének forgatása eredetileg egy hétre volt tervezve, de Nolan két nap alatt leforgatta a jelenetet. Az igazán nagy őrület az, hogy ezzel a munkatempóval valószínűleg megmentette Liam Nesson és Christian Bale életét. Megvan a jelenet a Batman: Kezdődik!-ben, amikor Neeson karaktere éppen kiképzi Bruce Wayne-t a befagyott tónál? Nos egy ilyen összetett harcjelenet forgatása általában több napig tart. Nolan egy nap alatt végzett vele. Nagy szerencsére, mert Bale és Neeson elmondása szerint is hallották, ahogy a talpuk alatt valóban repedezik a jég. Másnapra a tó teljesen kiolvadt…

A rendező nem olvasott egy Batman-képregényt sem

Ha egy rendező képregényt adaptál mozivászonra, akkor evidens, hogy maga is nagy képregény-rajongó. A Superman visszatér mozit rendező Bryan Singer megszállott képregénygyűjtő, a Pókember-trilógiát jegyző Sam Raimi pedig több mint 20.000 képregényt olvasott. Nos, Christopher Nolan nem. Bár ismerte és szerette Batman karakterét, de soha nem olvasott egy képregényt sem. Soha nem hallott Ra’s Al Ghulról vagy Madáijesztőről, annak ellenére, hogy ők voltak a filmje főgonoszai. A legtöbb ismerete az 1966-os Batman-sorozatból volt, amit még gyerekként látott… Tehát a nagy kérdés az:  ha Nolan nem volt egy nagy Batman-rajongó, miért akart filmet készíteni róla? Nos…

Batman Kezdődik Christopher Nolan

Ezért akarta annyira a Batman rendezői székét

Manapság Christopher Nolan-t, mint látomásokkal rendelkező filmrendezőt ismerjük. Amikor a Batman: Kezdődik! -re jelentkezett azonban még nem volt nagy nevű rendező. Addig csak három filmet rendezett: A követők, a Memento és az Álmatlanság. Azonban volt egy álma. Egy film, amely álomtolvajokról szól. Mivel Nolan utálta a számítógépes animációkat, ezért gyakorlati effektekkel akarta megcsinálni a filmjét. Ehhez azonban rengeteg pénz kellett. Nolan tudta, hogy ahhoz, hogy nagy költségvetést szerezzen egy nagyon jövedelmező filmet kell forgatnia, hogy a stúdió azt követően már megbízzon benne. Először Howard Hughes-ról szeretett volna filmet forgatni, de a lehetőséget elhappolta előle Martin Scorsese, aki megcsinálta az Aviátort Leonardo DiCaprióval. Nolan nem keseredett el, hanem annyira motivált volt, hogy 15 perc alatt meggyőzte a Warnert, hogy ő a legalkalmasabb egy Batman-film rendezésére. Bejött neki, költségvetést is kapott, a többi meg már filmtörténelem: úgy hívják Eredet (ráadásul Leonardo DiCaprióval…)

Eredet

Batmobile

Christopher Nolan úgy gondolta, hogy az addigi Batmobile-ok stílusa nem illeszkedik az ő Batmanjéhez, ezért megpróbált kitalálni egy egyedi és praktikus Batmobile-t anélkül, hogy az a karikatúrája lenne a fantasztikusabb elődeinek. Így született meg a hatalmas méretű Tumbler, amit sokan CGI autónak gondolnak vagy legalábbis jelentős digitális utómunka szüleményének. Nos, az autó, amelynek súlya több, mint két tonna 6 másodperc alatt gyorsult fel százra, a maximális sebessége pedig 260 km/h volt.

Christian Bale elaludt a forgatáson

Emlékeztek a jelenetre, amikor Alfred csörtet be Bruce Wayne hálószobájába, miután az előző este Madárijesztővel csapott össze és amellett, hogy össze-vissza törte magát még némi mérget is belélegzett? Na ebben a jelenetben Bruce Wayne álmából ébred. Szó szerint. Christian Bale ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a hitelesség miatt tényleg álmából ébressze fel őt Michael Caine. Bale úgy gondolta, hogy látszódnia kell annak, hogy mekkora hatással volt rá a belélegzett toxin és úgy gondolta, így valóban kimerültebbnek látszódna.

Akcentus

Amikor Christian Bale 2018-ban átvette a Golden Globe-díjat Dick Cheney megformálásért mindenki meglepődött rajta, hogy milyen erős brit akcentusa van. Ráadásul még a brit akcentuson belül is kissé tájnyelvi a beszéde, tekintve, hogy a walesi Pembrokeshire-ben született. Az akcentusukat még olyan színészek sem tudják teljesen levetkőzni, mint Gerard Butler, Benedict Cumberbatch vagy éppen Sam Worthington. Bale azonban a forgatás első percétől az utolsóig átszellemül és ilyenkor még az interjúk során is odafigyel arra, hogy amerikai akcentussal beszéljen az újságírókhoz, mintha csak a szerepben lenne. Így volt ez a Batman: Kezdődik! esetében is.

Nem sci-fi

Batman nem igazán a realizmusáról híres. Elég ha csak az általa használt kütyükre gondolunk, hiszen a legtöbb túlmegy a fantasztikusság határán. Csakhogy nevesítsünk néhányat: Bat-cápariasztó, A Bat női gonoszoknak ellenálló (hogy ne tudják elcsábítani), de ott a Bat-szánkó, a Bat-szigony vagy éppen a Bat-lángszóró). Nos Nolan filmje helyenként bármennyire is futurisztikusnak tűnik, mindvégig a valóság talaján maradt. Ennek egyik példája a Batman-köpeny. Lucius Fox azt mondja Bruce Wayne-nek, hogy a memória-szövetet (amely köpennyé válik) bármilyen alakúvá lehet alakítani, amikor áram éri. Ez az ötlet fantasztikusnak tűnhet, de valójában az elektrosztatikus flokkolásnak nevezett technológián alapul. A brit védelmi minisztérium használja ezt a felszerelést, így a katonák elhomályosíthatják helyzetüket ellenséges területen.

Ra’s Al Ghul-t Oszama Bin Laden inspirálta

A Batman: Kezdődik! első számú főgonosza, a kvázi öko-terrorista Ra’s Al Ghul.  A képregényekben a karaktert elsősorban a Sherlock Holmes nemezisének számító Moriarty professzor inspirálta. Mindkét karakter taktikai zseni, akik uralkodnak a bűnözőkön és hatalmuknál fogva bármely csalót vagy gazembert a csatasorukba tudják állítani. A társszerző, David S. Goyer azért választotta Ra’s Al Ghult főellenségnek, mert ő nem az a tipikus őrült bűnöző, mint Joker vagy Rébusz. Hősnek látja magát, és valóban hiszi, hogy gonosz tettei jobbá teszik a világot, mint mondjuk Oszama Bin Laden. Goyer szavai szerint “Ő nem olyan őrült, mint Batman többi ellensége. Nem bosszút áll; valójában megpróbálja meggyógyítani a világot. Csak nagyon drámai eszközökkel csinálja.”

A barlang és a koreai háború pokla

A korábbi Batman-filmekhez képest merőben eltérő volt a Batman: Kezdődik! denevérbarlangja. Ez azért volt, mert a régi filmekben csak részben húztak fel díszleteket, még Nolan egy komplett barlangot felépíttetett. Amikor Michael Caine először járt Bruce Wayne rejtekhelyén, rájött, hogy már járt ott. A Batcave a londoni Shepperton Studios-ban épült. Michael Caine 49 évvel korábban ugyanezen a színpadon dolgozott legelső filmjén, A hegy Koreában (A Hill in Korea) című filmben. Caine annyira zavarba jött az emlékektől, hogy bár mindössze nyolc sort kellett volna elmondania, de ebből hatot összekevert. Ennek az oka, hogy Caine maga is harcolt a koreai háborúban…

Victor Zsasz

Az egyik Batman ellenség, amely az utóbbi években népszerűvé vált, a sértett tömeggyilkos, Victor Zsasz. Az ember, aki magára tetováltatja áldozatainak szimbólumát. Zsasz felbukkant a Batman: Arkham játékokban, a Gotham című TV-sorozatban, és a Fekete Maszk jobbkeze volt a Ragadozó madarakban is. Alig észrevehetően a Batman: Kezdődik-be is becsempészték. Ebben Tim Booth, a James együttes frontembere alakítja és akkor bukkan fel, amikor Jonathan Crane pszichiáter azt mondja a bírónak, hogy Zsasz veszélyesebb magára, mint másokra, ezért rehabilitációs központba kell küldeni, nem pedig börtönbe. A karakter semmiféle célt nem szolgál a cselekmény szempontjából, de szép kis cameo, amelyet nagyon díjaztak a keményvonalas DC-rajongók.

 

J. Kerr

A film utolsó jelenetében Gordon felügyelő arról beszél Batmannek, hogy attól tart, hogy a város bűnözői még csak most lendülnek mozgásba. Ekkor átnyújt egy kártyalapot Batmannek, amelyet egy elvetemült gyilkos hagyott a bűntény helyszínén. Az mindenki számára egyértelmű lehet, hogy ezzel már a Sötét Lovag főgonoszára, Jokerre utalnak a jelenetben. Az már kevésbé, hogy a jelenet Frank Miller Batman: Az első év című képregényéből származik. De nem ez az egyetlen elrejtett húsvéti tojás a jelenetben. Mindenki annyira koncentrál a kártyalapra, hogy észre sem veszi, hogy a bizonyítékot egy bizonyos J. Kerr nevű rendőrjárőr szolgáltatta be a rendőrségnek. A bizonyítéknaplón lévő számsort beütve pedig egy Joker nevű westbrooki játékterembe kalauzol el minket a Google.

Szólj hozzá