Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Senki sem immunis a rosszra: Better Call Saul 5. évad kritika

A Better Call Saul Jimmy McGill Saul Goodmanné válását kellene, hogy bemutassa, de ez a sorozat szépen lassan Kim Wexlerről szól. És mennyire jól is van ez így!

A Better Call Saul 5. évadában Jimmy McGill (Bob Odenkirk) végképp elindult azon az úton, amit a Breaking Bad rajongói már nagyon régóta vártak: a kartell barátjává vált. Ahogy ez megtörtént, rögtön meg is tapasztalhatta az első halálközeli élményét, amikor Lalo Salamanca utasítására a sivatagba ment az annak óvadékát jelentő 7 millió dollárért.

Better-Call-Saul-sivatag

Amikor ülnek a hotelszobában és Kim Wexler azt mondja: Átléptél egy határt, de nem fogod újra megtenni – mi rajongók tudjuk, hogy ez nagyon nem így lesz, azonban hamar kiderül, hogy ez valójában nem is Jimnek, még csak nem is a nézőknek szólt, hanem ezek voltak Kim Wexler utolsó szavai Kim Wexlerhez. Jimmy McGill Saul Goodmanné válása ugyanis erkölcsi rothadást váltott ki, az eddig az ő tetteit ellensúlyozó Kim Wexlerben. Vagy nem is ismertük Kimet annyira, mint gondoltuk?

A nézők sok mindenre számíthattak, de erre biztosan nem. Amióta elindult a Better Call Saul és Jimmy és Kim kapcsolata élettársi, sőt mostanra házastársi kapcsolattá vált, elnézve a legboldogabb pillanataikat, a közös vacsorákat, a fagyi evéseket,  bohóckodásokat azt hiszem, ha lehet mindannyian még összeszorultabb torokkal néztük ezeket a momentumokat, hiszen tudjuk, hogy mire eljutunk a Breaking Bad első évadáig, akkor már szóba sem kerül Kim Wexler létezése.

Better-Call-Saul-Kim-Jim

Kimnél maradva, az évad 6. részében, egy a gyerekkora részletét bemutató visszatekintésben láthattuk hogy amikor a részeg anyja elakarja vinni őt kocsival, nem az anyját próbálja lebeszélni a vezetésről, hanem egyszerűen nem száll be a kocsiba mellé. Ez egy oktató jelenet, amely megtanít minket arra, hogy Kim milyen fejjel gondolkodik. Kim ugyanis Jimmyt sem próbálja meg lebeszélni a simliskedésről, hanem egyszerűen elfogadja őt olyannak amilyen, és jó láthatóan úgy gondolja, hogy Jimmy tetteit és a hibáit alapvetően felülírja az, hogy a férfit általában a jó szándék vezérli.

A Better Call Saul jó ideje nem csak egy átváltozási történet, hanem egy tragikus szerelmi történet is, de arra nagyon nem számítottunk, hogy Kim Wexler is átáll a “sötét oldalra”. Az ötödik évad utolsó két epizódja annyira intenzív és pulzáló volt, hogy soha nem állt még ennyire közel a sorozat a Breaking Bad-hez.

Better Call Saul Lalo

Már az évad 8., sivatagban játszódó része is a Breaking Bad-et idézte (nagyjából a Légy című epizódhoz lehetne hasonlítani Saul sivatagi megpróbáltatásait), de pont emiatt várható volt, hogy az utolsó két rész egy igazi puskaporos hordó lesz.

Miközben Mike (Jonathan Banks), Gus Fring (Giancarlo Esposito) és Nacho Varga (Michael Mando) minden erejükkel azon dolgoznak, hogy kivegyék a képletből Lalo Salamancát (Tony Dalton), hatalmas veszélybe sodorták vele Jimmyt és Kimet. Abban a jelenetben, amikor Lalo elindul a határra, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve inkább visszafordul és elmegy Jimmy lakására, talán mindannyian biztosak voltunk benne, hogy ez az a pillanat, amikor el kell búcsúznunk Kimtől, egyéb esetben Lalotól.

Nem így történt, s miközben Kimék egy drága szállodába mentek, addig Lalo valamivel később túlélte a túlélhetetlent is, nem akármilyen feszült, simán tévétörténelmi jelentőségű leszámolásban.

És nagyon érdekes belegondolni, hogy már csak egy évad van hátra, de a sorozat alkotói még mindig játékban tartják Lalot, Nacho Vargát, Kim Wexlert, miközben a történet lassan össze ér a Breaking Baddel, és ezekről a karakterekről előtte soha nem hallottunk. Milyen szintű tragédiák lesznek még az utolsó felvonásban?!

A Better Call Saul ötödik évada egy sötét, de gyönyörű remekmű volt, ami mostanra nem csak felért, de valószínűleg meg is haladta a Breaking Badet. És bátran kimerjük jelenteni, hogy bár a sorozat alapvetően azért indult, hogy Bob Odenkirk átváltozás-történetét mesélje el nekünk, mostanra sokkal inkább szól Rhea Seehorn-ról, akinek mindössze egyetlen sora(!) volt az első részben és aki a teljes első évadban egy másodlagos mellékszereplő volt.

Aztán, ahogy lépdeltünk évadról évadra előre és fejlődött Jim és Kim kapcsolata, úgy jutottunk el oda, hogy öt évadot töltöttünk el azzal, hogy megismerjük ezt a sebesült, okos, empatikus és erkölcsileg rugalmas nőt, hogy csak a legutóbbi epizód utolsó pillanataiban tudjuk meg, hogy talán nem ismerjük őt olyan jól, mint gondolnánk. Nagyon reméljük, hogy ez azt jelenti, hogy a Breaking Bad idején Kim Wexler él és virul és egy újabb spin-offban azt is megnézhetjük hová fejlődött végül a karaktere.

Better Call Saul Kim és Jim

Mi végig azt hittük, hogy a Batter Call Saul az ellentétek sorozata. Az első három évadban Jimmy és Chuck (Michael McKean) testvéri Shakespeare-drámája legalábbis ezt mondatta velünk. Akkor Chuck volt az, aki visszahúzta az álmodozó Jimmyt a realitás talajára. Aztán jött Kim és beigazolódni látszott, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Mostanra úgy tűnik, hogy Jim és Kim kapcsolata nem is az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra épül.

Bárhogy is lesz, két dolog biztos. Az egyik, hogy a Better Call Saul legfontosabb kérdése, hogy hogyan válnak el a szerelmespár útjai. A másik, hogy Rhea Seehorn Emmy-díját már készíthetik is elő nyugodtan, bárhova máshová kerül ez a díj, csak rossz helyre kerülhet.

Better-Call-Saul-eloretekintes

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<