Filmek, sorozatok, kultúra

BEZZEGSZÜLŐK sorozatkritika

Breeders (2020) - FX, HBO Go

A Bezzegszülők egy új családi vígjátéksorozat, amit jobb, ha a gyerekek nem néznek meg a felnőttekkel.

Szülőnek lenni baromira nehéz. Ennél persze már csak az lehet nagyobb közhely, amelyet bármely nem szülő mond egy szülőnek a kéretlen gyereknevelési tanácsadás keretein belül.

Na pont utóbbiakkal nézetném meg a Bezzegszülőket, ugyanis az FX hazánkban az HBO Go kínálatában elérhető vígjáték-sorozata nagyjából tökéletesen festi le mi az, hogy szülőnek lenni. Pont, mint a plakátja.

Bár a hivatalos leírás szerint a Bezzegszülők (Breeders) vígjátéksorozat, valószínűleg a fekete komédia vagy a dramedy jelző sokkal inkább illik rá. Nagyjából minden részében megragadja a szíved és csavar egyet rajta, esetenként meg még ki is harap belőle egy darabot.

Ezzel együtt magának a sorozatnak óriási szíve és lelke van. Középpontjában egy átlagos brit család, Worsley-ék állnak. Paul (Martin Freeman) és Ally (Daisy Haggard) teljes munkaidőben bűvészkednek, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka, a szülők, a jelzálogkölcsönök, a zilált kapcsolatuk rendezése és a gyerekeik (George Wakeman és Jayda Eyles) nevelése között, amit persze nem könnyítenek meg túlzottan a nagyszülők (köztük a Better Call Saulban is parádézó, de mindig zseniális Michael McKean) sem. És ha már Better Call Saul, na a Bezzegszülők nézése nagyjából hasonló érzelmeket vált ki, mint a Breaking Badben már látott jövője felé hol kisebb, hol nagyobb léptekkel közelítő Saul Goodman legboldogabb és sikeresebb pillanatai még Jimmy McGillként.

A Bezzegszülők ugyanis egyszerre felemelő és szívbemarkoló, de nem csak a kiválóan alakító színészek miatt, hanem mert a 20 perces epizódokban szülőként olyan meleg témákat dolgoznak fel, amivel a szülők minden egyes nap meg kell, hogy birkózzanak.

bezzegszülők-martin-freeman-daisy-haggard-breeders

A tigrisessel, mert az nehezebb

A Chris Addison, Simon Blackwell és Martin Freeman által készített sorozat hétköznapi helyzetekből indul ki és ezeket mutatja be túlzónak tűnő, de valójában nagyon is valóságszagú módon.

Amikor a gyerekek istennek se akarnak elaludni, mert az egyik mesét akar, a másiknak meg ezer megválaszolhatatlan kérdése van a világról, akkor általában az ember könnyet eljut arra a pontra, hogy megtudná fojtani őket. Persze képletesen. Vagyis csak annyira képletesen, hogy felmerül a kérdés: jó, de melyik paplannal?

A Bezzegszülők főhősei is hasonlóan vannak. Miközben mindent, DE MINDENT megtennének a gyerekeikért, addig a pár másodperces visszaemlékezéseikben (nagyjából ennyire adnak időt a gyerekeik) arra gondolnak, milyen volt az élet, amikor még csak ketten voltak és miért nem tartott ez az időszak tovább.

Bezzegszülők jelenetfotó

De ezeket a kitekintéseket nem csak a gyerekek nélküli boldog mindennapok felidézésre használják a készítők, hanem arra is, hogy a jelen eseményeibe a másodperc töredékéig tartó bevágott jelenettel vigyenek be gyomrosokat a nézőknek.

Egy rém modern család

Paul és Ally párosa remekül működik, nagyjából fele-fele arányban veszik ki a részüket családfenntartásból, a gyereknevelésből és a házimunkából is. A gyerekek is rendben vannak, nincsenek félrenevelve és talán ez a legfélelmetesebb aspektusa a szériának, hiszen még így is minden napra jut egy olyan szituáció, amely során a gyerekorvosban felmerül, hogy verjük a gyereket, vagy a szemétszállítók kopogtatnak be, hogy “mi is végigmentünk ezen, de nyugi pajtás le lehet szokni az alkoholról” és eljutunk oda, hogy inkább a szomszéd szemetesébe dobáljuk az üres üvegeket.

A nagyszülők felbukkanásával még tovább bonyolódik a helyzet, pedig ők sem azok a mindenbe beleokoskodó típusok. Azon túl, hogy az  ő felbukkanásuk is remek narratívát ad arra, hogy a készítők bemutassák, hogyan változik meg a gyereknevelés (na meg az emlékek), ha az embernek már felnőtt gyermekei vannak. Mert persze a nagyszülők már nem emlékeznek arra, hogy ők milyen hibákat vagy hibának vélhető dolgokat követtek el, amikor még ők is kisgyermekes szülők voltak. A Bezzegszülők felnőtt apa-fia beszélgetései legalább annyira jelentőségteljesek, mint amikor Paul próbálja meg elmagyarázni a fiának, hogy mi történt a család kis háziállatával, aki órák óta nem mozdul…

Bezzegszülők sorozat jelenet

A sorozat epizódjai általában mind egy-egy témára vannak felhúzva. Az első epizódban a már említett altatás nehézségeit dolgozza fel, de ennél mélyebb témákat is boncolgatnak, egyebek mellett a gyász és a kegyes hazugságok is komoly szerepet kapnak a történetben.

A Bezzegszülők tökéletesen eltalálta az arányokat a humor és a szívfacsaró pillanatok mérlegén, a 2020-ban eddig bemutatott (és általam látott) újonc sorozatok közül messze kiemelkedik mind az üzenetével, mind az üzenet továbbításához használt csatornával.

Bezzegszülők (Breeders)
100%
Hibátlan

A Bezzegszülők elsősorban azoknak a szülőknek fog bejönni, akik napi szinten kéretlen tanácsokat kapnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan neveljék a gyereket. Emellett az angol humor és a fekete komédia rajongói is egy nagy adaggal kapnak kedvenc zsánerükből.

  • Szerintem
Facebook
<