Birdman – Nem Bosszúállóknak való vidék

Sztárnak lenni nehéz. Korosodó sztárnak még nehezebb. De a legnehezebb annak, aki valaha sztár volt, és most újra vissza szeretne jutni a reflektorfénybe. A film főhőse, Riggan Thomson (Michael Keaton) valaha egy legendás képregényhőst alakított a mozikban – három részen át. Ám hiába szárnyalt akkor, azóta nem nagyon keresik, ő megöregedett, a szakma szélére sodródott, és most egyetlen utolsó rohammal próbálja visszahódítani magának a népszerűséget. Új, utolsó esélye a Broadwayra szólítja: egy színdarab – Raymond Carver Miről beszélünk, amikor a szerelemről beszélünk? című novellájának – írója, producere és persze főszereplője lesz. Ha tényleg lesz előadás. Ha ő még bírja erővel. A történet mindössze három nap alatt játszódik: ezalatt kell megküzdenie a családjával, a kollégáival, az ellenségeivel és a jóakaróival, a sorsával… és legfőképp a saját józan eszével.

birdman 005

Amit mindenképpen kiemelnénk, hogy technikai szempontból több mint bravúrosra sikeredett a Birdman, hiszen a vágások szinte, sőt(!) észrevétlenek a filmben (persze nem meglepő, hiszen az az Emmanuel Lubezki volt az operatőr, aki Az ember gyermeke, Az élet fája és a Gravitáció című filmekkel már régen mennybe ment ezen a téren, illetve Douglas Crise és Stephen Mirrione is bizonyították már, hogy a titkos vágások zsenii), de Michael Keaton játéka talán még ezen is túltesz, ahogy színésztársai is bőven felnőnek hozzá, főleg úgy, hogy az aurájukban folyamatosan ott lebegett Lubezki kamerája.

Az idei Oscar-szezon Fekete hattyújának vagy éppen Pankrátorának vártuk, az is lett belőle, kissé másabb végkifejlettel, mint az Aronofsky-filmek, de tulajdonképpen ugyanazokkal a sablonokkal, azonban műfajilag igen nehéz lenne belőni.

Ezúttal egy kiöregedett színész küzd a démonaival, vagyis: elvállaljon-e egy újabb szuperhősfilmet és teletömje a zsebeit, vagy inkább vegyen fel jelzálogot és valósítsa meg önmagát? És akkor itt jön az, hogy a nyolcvanas években még komikusként tevékenykedő, majd a Batman-filmekkel önmagát örökre beskatulyázó Michael Keatonnál jobb színészt keresve sem találhattak volna a szerepre, így lesz valóság a filmben, ami egy film a filmben vagy mi, vagy még az sem, főleg ha azt elméletet vesszük alapul, hogy hősünk már a film elején halott (medúzák helló) és halálakor nem az egész élete pereg le, hanem az, hogy milyen lehetett volna a nagy visszatérése. De ez ugye csak egy elmélet az ezerből, szóval haladjunk is tovább.

birdman 003

A Birdman végig nagyon meta, főleg, amikor az egykor Hulk-ként aprító Edward Norton is feltűnik benne és elkezdi ellopni a show-t Keatontől, vagyis Riggantől még inkább kinagyítva, hogy hogyan vész el a süllyesztőben egy a technikával (Twitter, Facebook stb.) és a sajtóval nem igazán jó kapcsolatot ápoló színész. A kis gecit alakító Norton mellett fontos szerep hárul még a drogfüggő és apja menedzsereként dolgozó Emma Stone-ra, az élete egyik legkomolyabb szerepében tündöklő Zach Galifianakisra, a filmbeli szerepére a szerepe szerint ráparázó Naomi Wattsra és a Keaton exfeleségét alakító Andrea Riseboroughra is és nem csak azért mert ők veszik körül Keaton karakterének életét, hanem mert minden egyes jeleneten érződik, hogy itt bizony az összes szereplő között működik a kémia – meg a fizika is, ha már Riggan telekinetikus képességekkel bír és többek közt e segítségével távolítja el a számára nem szimpatikus színészt a színdarabból.

Szóval a sztori remek – bár azt is hozzátesszük sokkal hamarabb gondolnánk azt, hogy Michael Keaton beszívva írt egy könnyed önéletrajzi ihletésű dramedyt, minthogy ez egy Inarritu film, a képi világot iskolában kellene tanítani, egyedül csak Antonio Sanchez dobszólókra épülő score-ját éreztük néha zavarónak, na meg a teret szűknek, na de pont ez volt a cél.

mr. manhattan-watchmenA kikacsintásokért is odavoltunk és nem csak a popkulturális utalásokra gondolunk (hiszen a film elején át özönlenek ránk napjaink legfelkapottabb színészeinek nevei), a film első jelenetében például Mr. Manhattant idézi meg a Watchmenből, a Riggan vállán üldögélő gonosz manó végig a Christian Bale-féle Coldrexet igénylő Batman-hörgést juttatta eszünkbe, egy Hulkot és egy Pókember-szerelmet is importáltak a szuperhősuniverzumból, ráadásul Pókember, mint New York jelképe többször is feltűnt a filmben.

Aztán, hogy az egész film arról szólt, hogy Birdman végig Riggan Thompsonnak tettette magát, vagy egy magát öngyilkosságba hajszoló tudathasadt színész utolsó látomását láttuk, azt majd mindenki döntse el maga, szerintem könnyen össze lehet dobni 5-10 elméletet a filmből. A Sráckor és a Kódjátszma nálunk nem ellenfele a Birdmannek. 10/8

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Most a címlapon

Liv Tyler szilveszterkor kapta kézhez pozitív koronavírus-tesztjét

Liv Tyler is elkapta a koronavírust, a tapasztalatait egy Instagram-bejegyzésben osztotta meg.

Én nyerem meg a játékot, mondta VV Renátó, majd kiesett a ValóVilág 10-ből

Történelmi vereséget szenvedett VV Renátó a ValóVilág 10. évadában.

Ethan Hawke Magyarországon forgathat Marvel-sorozatot

Ethan Hawke is benne lesz a Disney+ készülő sorozatában, a Moon Knight-ban, vagyis a Holdlovagban.

Hirdetés

Hírstart