‘Blair Witch’ – Méltó utód lett az Ideglelés folytatása

-


1-the-blair-witch-project14 éves koromban láttam először az Ideglelést, úgyhogy mondanom sem kell mekkora hatással volt rám. De nem csak én voltam így vele, hiszen mondhatni az egész világra óriási hatással volt a két amatőr-filmes által, különleges marketinggel bemutatott kézikamerás horror (ami jegyezzük meg Arany-Málna jelölt volt, sőt a női főszereplő meg is kapta a díjat – ezt egyébként máig nem értem.) A folytatásra aztán úgy tekintek, mintha nem is létezne, így 17 évvel később (de 20 évvel az eredeti – 1994-ben – után játszódó film után) az Adam Wingard-féle, sokáig The Woods munkacímen futó The Blair Witchre több mint izgatottan vártam.

Nála jobb kezekbe ugyanis nem is kerülhetett volna a kultfilm folytatása, Wingard ugyanis a kézi-kamerás horrorok nagy mestere, az ő nevéhez fűződik többek közt a V/H/S antológia-sorozat (de a hasonló The ABC’s of Deathen is dolgozott), na meg a You’re the Next és a The Guest címet viselő nem kicsit remek thriller is.

blair-witch-trailer

Az Ideglelés folytatása 2014-ben veszi fel a fonalat, de szorosan kapcsolódik az első részhez. Az első rész női főszereplőjének Heathernek az öccse James az, aki úgy dönt, hogy elmegy abba a Burkittsville melletti erdőbe, ahol eltűnt a nővére, hogy megtalálja Heathert, de minimum válaszokat. Ennek többek közt az az apropója, hogy egy vlogger új felvételeket talál az erdőben. James a barátaival és a helyi videóssal (illetve annak barátnőjével) elindul tehát az erdőbe, hogy felderítse a Blair-i boszorkány mítoszát.

Adam Wingard pedig nem állt be a sorba, nem egyszerűen újra másolta az eseményeket más szereplőkkel, hanem kibővítette az egész mítoszt. Azt hihetnénk, hogy ha megmutatják a boszorkányt, akkor azzal agyon is ütik a mítoszt, azonban nem ez történik, sőt Wingard elérte, hogy ne csak emberfelettinek, de akár földönkívülinek gondoljuk az erőt, ami a Blair-i erdőben munkálkodik.

blair-witch

A történet folyását nagyjából el tudjuk képzelni, ahogy azt is, hogy a színészek ezúttal is inkább csak kellékei az atmoszférának, ami ezúttal is legalább annyira ráül az emberre, mint az eredeti Daniel Myrick és Eduardo Sánchez által megteremtett közeg. A színészek közül talán a legismertebb arc Valorie Curry-é, ő a The Following sorozatban tűnt fel, mellette Wes Robinson, James Allen McCune, Callie Hernandez, Corbin Reid és Brandon Scott az, aki próbálja túlélni az igencsak hosszúr nyúlt éjszakát az erdőben. És a legjobb, hogy az első filmhez hasonlóan halálra rémítették őket a készítők, ugyanis több esetben improvizált módon történtek az események.

A Blair Witch nem egyszerű koppintása az eredetinek, de ahhoz hasonlóan nem próbált válaszokat adni az eseményekre, az alig másfél órás játékidő végén ugyanolyan sötétben tapogatózunk a mítoszt illetően, mint az első film után, sőt talán még több teóriát felállíthatunk a boszorkány eredetét illetően. Ahogy a Cloverfield Lane 10 esetében, úgy a Blair Witch esetében is elmondható, hogy méltó folytatása egy kultfilmnek és epedve várjuk a folytatást!

Az eredeti film egyébként 60 ezer dollárból készült és 248,6 millió dolláros bevételt hozott a pénztáraknál, ezt már biztosan nem fogja megismételni a 3. rész, de azért nagyon bízok benne, hogy nem itt ért véget ez a franchise.

Kapcsolódó

Befutott az első kép a Godzilla vs. Kongból

Idén november helyett csak 2021 májusában érkezik a Godzilla vs. Kong, de legalább egy képet láthatunk belőle.

Kiderült mi lesz a Godzilla vs. Kong mozifilm sztorija

Adam Wingard rendezésében novemberben kerülhet a mozikba a Godzilla vs. Kong mozifilm.

Barátság hullákkal – Halott vagy sorozatkritika

Jen és Judy hullákra és hazugságokra építve köt életre szóló barátságot, miközben a világ egyre inkább összeszűkül körülöttük. De hogyan és meddig lehet ilyen súlyos teherrel élni?

Egyre több részlet látható a BLAIR WITCH videojátékból

Mert éppen itt volt az ideje, hogy a konzol előtt kapjunk ideglelést.

Most a címlapon

Anya Taylor-Joy és Thomasin McKenzie Utolsó éjszakája a Sohoban

Még mindig nincs pontos premierdátuma Edgar Wright új pszichológiai horrorjának, ami 2021 egyik leginkább várt filmje. Előzetesünk sincs még, de...

Dér Heni is jogi lépéseket tesz az internetes trollokkal szemben

Dér Heni az utóbbi időben egyre több gyűlölködő és negatív kommentet kapott, ezért úgy döntött, hogy Schobert Norbihoz hasonlóan jogi lépéseket tesz az őt vegzáló trollok ellen.

Sokkal több, mint a bérgyilkos feleségének a testőre

Sokkal több, mint a bérgyilkos feleségének testőre.

A Víziót alakító színész biztos volt benne, hogy vége a Marveles karrierjének

A Bosszúállók-filmekben Víziót alakító Paul Bettany biztos volt benne, hogy azért hívatja a Marvel-univerzum agytrösztje, hogy közöljék vele, ennyi volt.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet