BLOODSHOT filmkritika

Az nem véletlen, hogy Vin Diesel karrierjében egyetlen igazán emlékezetes szerep van (Én vagyok Groot!) és annak is az a kulcsa, hogy ő maga nem jelenik meg a vásznon. A Bloodshot sem fogja ezt a tézist megváltoztatni, mert Vin Diesel, mint színész alapvetően nem működik.

Ezért is érthetetlen kissé, hogy egyes stúdiók miért ragaszkodnak még mindig ahhoz, hogy az ő arcával adjanak el egy filmet. Persze a Bloodshot nem csak Vin Diesel miatt bicsaklik meg.

Tökéletes katona

A fentiek miatt akár ó hír is lehetne, hogy mire eljutunk a nyitócímig addigra Vin Diesel már kapott egy halálos fejlövést. Csakhogy még ez sem akadályozza meg abban, hogy bebizonyítsa, Guy Pearce, Toby Kebbel és pláne Eiza Gonzalez abban a kevés jelenetében is képes lejátszani őt a vászonról. Merthogy a Bloodshot egy egyszemélyes Disesel-show, ami különösen azért meglepő, mert többen, sőt maga Vin Diesel is azt hangoztatta, hogy ez az adaptáció utat nyit majd a többi Valiant-képregénynek is.

Szóval adott egy tesztoszteron-színész, aki egy tesztoszteron-karaktert kelt életre a vásznon. Vagyis fenébe a tesztoszteronnal, itt bizony nanorobotok vannak, amik nem csak, hogy feltámasztották, de még sebezhetetlenné is tették Ray Garrison névre hallgató főhősünket, aki új erejét arra használja, hogy bosszút álljon az őt és barátnőjét megölő rosszfiún. Aztán újra meg újra.

És a Bloodshot ezzel a csavarjával még érdekes is lehetne, ha a készítők nem lettek volna olyan hülyék, hogy ellövik az előzetesben. Innentől kezdve pedig a film történetisége mehet is a kukába. Megmenthetnék a karakterek, csakhogy nincsenek.

A fentebb említett Toby Kebbel, Guy Pearce vagy Eiza Gonzalez karaktere sem tud kibontakozni – de mint írtam abban a  kevés jelenetben is uralják a vásznat -, ahogy Talulah Riley, Sam Heughan, Lamorne Morris vagy éppen Jóhannes Haukur Jóhannesson is csak inkább biodíszletek a filmben.

Ez a film már az írószobában meghalt

Mindezt a nyakába varrhatnánk a rutintalan rendezőnek, hiszen Dave Wilson egy Love, Death & Robots szegmenst leszámítva soha nem rendezett még. Attól meg ugye nem lesz valaki rendező, hogy videójátékok vizuális effektjein dolgozik majd 20 éve. Ez a videójátékos vonal érződik is a film látványvilágában, pláne ha ehhez hozzávesszük, hogy először Chad Stahelskit és David Leitchet (John Wick) kérték fel a film megrendezésére – igaz akkoriban még úgy nézett ki, hogy Jared Leto alakítja majd a címszereplőt.

Persze pocsék forgatókönyvből rendezőként debütálni elég nehéz. Márpedig Jeff Wadlow és Eric Heisserer forgatókönyvírók szkriptje konkrétan fércműnek tekinthető ebben az esetben. A jelenetekben néha követhetetlenül ugrálunk, a párbeszédeket meg inkább hagyjuk is. De anélkül, hogy Wilsont kívánnánk mentegetni azt is tegyük még hozzá, hogy jellegtelenebb filmzenét talán sosem írt még Steve Jablonsky sem, vagyis aki csak lehetett a legrosszabb formáját hozta…

Ebből így nem lesz Univerzum

Pocséknak ugyan nem nevezhető a Bloodshot, de ha már a szereplőket és a történetet is feláldozták a guilty pleasure oltárán, akkor legalább a vágószobában bánhattak volna csínján az ollóval. Esetleg valaki olyat is bevehetett volna a Sony a producerek közé, akinek ismerős a következő felsorolásból tetszőlegesen bármelyik szóösszetétel: képregényfilm, univerzumépítés, akcióorgia, karizmatikus főhős.

Merthogy alapvetően a Valiant-képregények a legkoherensebb képregény-univerzum, amely még a Marvel és a DC univerzumát is kenterbe veri ezen a téren. A képregények egyébként a magyar piacra is elkezdtek megérkezni, a Goobo kiadó gondozásában eddig három kötet jelent meg, köztük a Bloodshottal. Ha a film csalódást is okozott, a képregényeknek mindenképpen érdemes adni egy esélyt.

Szólj hozzá