Filmek, sorozatok, kultúra

A siker anatómiája: Bödörék – Egyszer volt Budán Bödör Gáspár

A TV2 új előzetest adott ki az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár sikersorozatához. A csatorna nem fukarkodik a jelzőkkel az első részt követően. Kielemeztük mennyire volt igazuk, de végül beláttuk, ezúttal nem tévedtek.

Az elsöprő (!) sikert (!) arató család idén ősszel visszatér és akkor sem (!) kímélik a rekeszizmokat! – írta a TV2 hivatalos oldala a videóhoz, amelyet ma osztottak meg az oldalukon tudatva a nézőkkel, hogy a nagy sikerű sorozat ősszel folytatódik a TV2-n.

A siker relatív fogalom, hiszen még valóban erős nézettséggel nyitott a sorozat (erről itt írtunk), addig a kritikusok szerint a TV2 sorozatának jobb lett volna el sem készülnie (erről meg itt).

És most nézzük, hogy vajon a TV2-nek vagy a kritikusoknak van igaza Bödörékkel kapcsolatban:

A siker jelentése: Kedvező végeredmény; olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, és arra tudatosan törekedtünk, szándékunk irányult rá.

Egy másik értelmezésben: Nagy népszerűséget elért személy vagy dolog. Fontos jellemzője, hogy sokak figyelme irányul rá, és így nagy az ismertsége.

A Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint SIKER szó jelentése, értelmezése:

(sik-er) fn. tt. siker-t, tb. ~ek, harm. szr. ~e. Általán, foganat, vagy kedvező eredmény, mely valamely vállalatot, munkát követ. Fáradságomnak semmi sikere sincs. Sikerrel dolgozni. Majd meglássuk, mi sikere lesz felszólításomnak. Sikert várni, reményleni, aratni. Nem kételkedem, hogy sikere lesz. Máskép: süker. A törökben: csďkar, pl. bunun csďkari az dďr (ennek sikere kevés), csďk-mak igétől, melynek jelentése a többi közt am. a francia sortir, provenir, devenir, résulter; csďkar részesülői alak (Zenker szerént aoristus), mely gyakran vétetik főnév helyett elvont értelemben.

Betűelemzés “SIKER” szövegre

A szó 5 betűs karakterrel van leírva, ebből 2 magánhangzó (40%). Ez 1.75 százalékkal több mint az átlagos magyar szó esetében. Vizsgált szövegnek összesen 0 karaktere van ami nem írható le angol ábécével (átlagnál 1.1 karakterrel kevesebb). Hátrafelé leírva: REKIS.

Betűelemzés “BÖDÖR” szövegre:

Érdekesség, hogy a SIKER szó és a BÖDÖR szó is 5 betűből áll. Ebből utóbbi esetben a sikerhez hasonlóan 2 szintén magánhangzó (40%). Ez, mint tudjuk 1.75 százalékkal több mint az átlagos magyar szó esetében. A Bödörnek 2 karaktere van, ami nem írható le az angol ábécé betűivel, vagyis a Bödör (kettővel) több, mint Siker. Hátrafelé írva: RÖDÖB.

Dinnye-berki-dili

A Bödör szavunkat eddig nem ismerte a magyar szótár, ami nem véletlen, hiszen a TV2 új sorozata nem csak új, de eddig soha fel nem használt ötleten alapszik, egy soha nem létezett Baranya-megyei faluból indul, soha nem látott elemekre épít, ezzel együtt mégis ómagyar és ősmagyar gyökerei vannak.

A Bödör szó ugyanis közeli rokonságban áll a Bodor szóval. A Bodor szót főnévként is és melléknévként is használhatjuk, jelentése

Gyűrűzve, tekervényesen meghajló, karikába futó (szalag, haj), így szálló (füst); göndör.

Na valahogy így, tekervényes, bodoran, Bödören próbálunk meghajolni a TV2 sikere előtt.

Forrás Szójelentése Wikiszótár
<