Filmek, sorozatok, kultúra

Bödörék kritika – Egyszer volt Budán Bödör Gáspár

Kormos Anett forgatókönyvéből és Radnai Márk rendezésében kaptunk egy új magyar sorozatot az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár személyében, ha már úgyis aranykorát éli a magyar sorozatipar.

Manapság egyre többet beszélünk arról, hogy a magyar tévésorozatok a reneszánszukat élik. Hiszen az elmúlt években egyre másra érkeznek a részben vagy egészben saját fejlesztésű napi és heti sorozatok, ott az Aranyélet, a Válótársak, A Tanár, A mi kis falunk vagy éppen a Drága örökösök sikere, de említhetjük akár a Mellékhatást is, amit nézettsége alapján nehéz sikernek nevezni, de valóban minőségi, nemzetközi szintén is helytálló produkció.

Persze, még így is becsúsznak olyan érthetetlen, már az évezred-fordulón is pocséknak vélt műfaji abszurdumok, mint mondjuk az Apatigris, bár az Apatigrist most minden televíziózás ellen elkövetett merénylete alól feloldja a TV2 május elejére időzített új sorozata, az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár, vagyis a Bödörék, merthogy a TV2 az utolsó pillanatig nem tudta eldönteni, hogy akkor most mi is legyen a sorozat címe.

Bödörék sorozat

Persze ez lehetne a legkisebb baj, már ha nem törpülne el annyira az ezer sebből vérző koncepció mellett, hogy igazából nem is érdekes, hogy mi ennek a produkciónak a címe. Sokkal inkább érdekes kérdés, hogy mi a célja.

A színészek maguk is próbálták menteni a menthetőt és a premier előtt adott interjúikban arról beszéltek, hogy a sorozat szándékosan groteszk és túljátszott, ezért olyan amilyen, hiszen ez egy görbe tükör a magyar társadalomnak, meg amúgy is sokan magukra ismernek majd benne.

Ami elsőre is nyilvánvaló, hogy a főhőst alakító Stohl András nem ismert magára Bödör Gazsiban. Szó szerint, mint Makó Jeruzsálemtől olyannyira távol áll ez a szerep a főszereplőtől, konkrétan úgy játssza végig az első részt, hogy nyugodtan kijelenthetjük a magyar sorozatozás legnagyobb félre-kasztingjával van dolgunk.

Stohl András Egyszer volt Budán Bödör Gáspár

Nála is furcsább színészi teljesítményt nyújt a fiát, Buckót alakító Varga Attila, aki olyan szinten feszengve beszél a kamera előtt, hogy tényleg azt hisszük itt valójában az történik, hogy a kamera túloldalán egy fegyveres kényszeríti, hogy mondja el a szöveget. A Rozit alakító Venczli Zóra már nem vészes, nem érzi feszélyezve magát a kamera előtt, ellenben kevés játékidőt kap. Ahogy nem panaszkodhatunk az Anyukát alakító Szirtes Ágira és a feleséget, Borcsát alakító Stefanovics Angélára sem, sőt utóbbin kifejezetten átjön, hogy benne van a szerepben. A Barátok köztből átmentett Szőke Zoltánnak illetve Mucsi Zoltánnak egy-egy momentuma van csupán az első részben, de ebben az egy jelenetben is meggyőzőbbek, mint Stohl András 45 percben.

Na de miről is van szó a legújabb falus sorozatban? Adott egy vidéki család, akiknek úgy alakul az élete, hogy Budapestre kell költözniük. Az első részben tulajdonképpen a Dinnyeberkitől való búcsúzkodásnak és a Budapestre vezető útnak lehetünk szemtanúi, ez lenne az a rész, ahol kicsit megismerjük és megkedveljük a sorozat szereplőit.

bödörék-egyszer-volt-budán-bödör-gáspár

Csakhogy nehéz dolgunk van, hiszen tulajdonképpen semmit nem tudunk meg róluk. Bár az átjön, hogy Bödör Gáspár nem a leginkább közkedvelt fickó a faluban, de ezt meg olyan kínosan rosszul rögzített, életidegen kocsmai jelenetnek köszönhetően, hogy már akkor érezzük, itt bizony a sorozat teljes stábjába nem sok tehetség, alaposság szorult. A mi kis falunk vagy a Drága örökösök három-négy szereplős kocsmai jelenetében nagyobb élet van egy falusi kocsmában, még a Bödörékben (Egyszer volt Budán Bödör Gáspárban) azonban egy teljesen valószerűtlen kocsmai jelenetet kaptunk.

A sorozat egyértelműen a címszereplőjére koncentrál Bödör Gáspár, amolyan Szappanos Tibi, aki mindig tudja a tutit, ismeri a rafkót és persze mindig mindent jobban tud másoknál. Tudjátok az a típus, aki hazahozza az Ikeából a szekrényt, de mielőtt összerakná tűzre dobja előtt a szerelési útmutatót, hogy neki igazából erre nincs is szüksége.

Egyszer volt Budán Bödör Gáspár TV2 sorozat

Hogy egy ilyen karakter, még ha a szituációi és a megnyilvánulásai repetitívek is tud működni, azt a Drága örökösök is bizonyítja, ellenben az Egyszer volt Budán Bödör Gáspárban sem a karakter, sem a viccei (?), sem a szituációk nem működnek. Talán az egész pilotban egyetlen szórakoztató jelenetsor volt – a közös liftezés alkalmával.

Hogy a sorozat hosszabb távon mivel kívánja megtartani a nézőket, egyáltalán megszerettetni a sorozatot az egy remek kérdés, mert karakterek, átéléssel játszó színészek, életszerű párbeszédek, vicces szituációk és elmesélni való történet nélkül a sorozat pont oda kerül majd, ahová az első része alapján való. Annyit segítünk: nem a televízióba.

A folytatás csak ősszel várható, addig az egyébként a veszélyhelyzet idején is forgató TV2-nek is van ideje gondolkodni rajta, hogy egyáltalán van-e értelme időt és pénzt fektetni Bödörék történetébe.

Online nézhető a Bödörék – Egyszer volt Budán Bödör Gáspár

Facebook
<