Broadchurch ismét a mélybe ránt – Így kezdett a sorozat 3. évada

Do you believe me?

Bár David Tennant sokak számára örökre a Doki-t jelképezi a Doctor Who-ból, számomra meg örökké Alec Hardy lesz, még akkor is, ha Jessica Jones nemeziseként is hatalmasat alakított.

Broadchurch 3 evadnyito kritika

Érzékeny téma annál is érzékenyebb megközelítésben

A Broadchurch 2. évada után persze volt némi hiányérzetem, de összességében még így is bőven az átlagos felett teljesített az évad, na de ezért is jó hír, hogy a 3. évadban – az évadnyitó után legalábbis úgy tűnik – visszatértek ahhoz a koncepcióhoz, ami az első évadban is egyedülálló élménnyé tette a sorozatot.

Ez pedig a vizualitás és a zene mellett az olyan érzékeny téma bemutatása, mint a gyerekgyilkosság, vagy éppen ebben a szezonban a nemi erőszak (bár azért jegyezzük meg a szexualitásnak az első évadban is nagy szerepe volt).

Broadchurch 3 evad nyomokAz első évad titka az volt, hogy egyrészt kiválóan mutatta be, hogy egy kis közösséget miként borít fel egy ilyen abnormális bűncselekmény, másrészt kiválóan dolgozták fel a családtagok gyászát, harmadrészt meg kiválóan mutatták be, tulajdonképpen normalizálták (a szó átvitt értelmében persze), hogy mi dolgozik egy olyan emberben, aki végül egy teljesen abnormális “álomképbe” képbe hajszolja magát. De mondjuk ki: nem csak egyszerűen egy pedofilunk volt, hanem bemutatták, hogyan és miként vált azzá.

Hisznek nekem?

A harmadik évad is valami hasonló lesz, igaz egyelőre csak magát az alapszituációt ismerhettük meg. Adott egy ötvenes, dekoratívnak éppen nem nevezhető nő Trish (Julie Hesmondhalgh), akit elmondása szerint megerőszakoltak. Az elmondása szerint itt nagyon is fontos tényező, mert bár a kiváló alapossággal bemutatott kihallgatás és nyomfelvétel minden apró darabkája erre utal, a nő többször ellentmondásokba keveredik, egyáltalán nem tiszta az a történet, amit előadott a Hardy-Miller párosnak.

Broadchurch Trish

És ennek nem feltétlenül csak az lehet az oka, amire elsőre gondolnánk (sokk, szégyenérzet), hanem az is, hogy nem feltétlenül úgy történhetett minden, ahogyan azt Trish elmondta. De erről majd lentebb.

A Broadchurch idei évada egyértelműen a szexualitás körül forog majd, hiszen nem csak a bűncselekmény épül erre, de a kisebb epizódszálakon is belevittek olyan dolgokat a történetbe, mint a fiatalok pornóhoz való viszonya stb.

Broadchurch Ellie

Az időben egyébként viszonylag jelentőset ugrottunk, bár számomra nem teljesen világos, hogy pontosan mennyit (ha jól vettem ki Hardy ideérkezésétől, vagyis a Danny Latimer ügytől számítva 3 évre vagyunk), de az biztos, hogy nem csak az ezúttal csak másodlagos szereplőkként feltűnő Latimer-családban történtek változások, de például Hardy neveli a lányát. Ezek miértjére és hogyanjára majd valószínűleg választ kapunk az évad során.

Spoilerekkel megyünk tovább

Broadchurch CathSzóval itt van ez a Trish nevű nő, akit megerőszakoltak, majd nem sokkal később kiderül, hogy mindez két nappal ezelőtt történt a barátnője születésnapi buliján. Bár az epizódban végig Trish-re és az ő általa elmondottakra fókuszáltattak velünk, sokkal sokatmondóbb volt az a két jelenet, amiben a barátnőt, Cathet (Sarah Parish) és a férjét (Mark Bazeley) mutatták. És nem csak azért, mert a két rövid jelenet egyből gyanússá tette őket, hanem azért, mert számomra éppen ettől nem gyanúsak. Szerintem mind Trish, mind Cath azért nem volt túl bőbeszédű az 50. születésnapi buli kapcsán, mert valójában az nem egy egyszerű zsúr volt, hanem egy swinger buli. Ezért volt egy zacskó gumi a férj kesztyűtartójában és ezért nem tudta megmondani pontosan a feleség, hogy hány férfi vagy éppen nő volt a bulin.

Gyanúsítottból persze akadt még, hiszen a boltvezető és a Trish utcájában lakó gyerek is elég furán nézett a rendőrökre, de úgy gondolom ők majd egy-egy infómorzsával járulnak majd hozzá a történethez.

Broadchurch 3 evad 1 resz kritika Broadchurch 3 evad kritika Broadchurch 3 evad

Trish és Ellie (Olivia Colman) kapcsolata már most érdekes, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy Miller ebbe az esetbe is túlságosan beleviszi magát, bár éppen ezért a szenvedélyért, empátiáért lehet leginkább rajongani a nyomozópárosért, ahogy az egész sorozatra is az jellemző, hogy nagy mélységgel és óvatos megközelítéssel és alapossággal mutatja be a bűncselekményt, a következményeit nem csak a rendőrök, de az elkövető és az áldozat(ok) szemszögéből is, bár ahogy fentebb is említettem, ezek az ügyek mindig az egész közösségre hatással vannak.

Tennant és Colman párosa nagyszerű (utóbbiba egyre inkább szerelmes vagyok), nálam minden idők egyik legszimpatikusabb nyomozópárosa, ráadásul éppen annyira heccelik egymást és oldják fel a kissé melankolikus hangulatot, hogy az még pont passzoljon a Broadchurch atmoszférájához. A helyszín meg… Valami ilyesmi helyen akarja leélni az ember az életét. Leszámítva a pedofilokat és a szexuális ragadozókat.

Colman Tennant 1 Colman Tennant 2

Szólj hozzá