Hír és közéleti magazin

Búcsúzik a klónklub – Orphan Black 5. évad kritika

Orphan Black (2017)

Ahogy már egy korábbi kritikámban is említettem, jó pár sorozattól búcsúzunk a közeljövőben és sajnos ebbe az Orphan Black is beletartozik.
 
A szériát 2013-ban indította útjára a BBC America, mely hatalmas sikert aratott a nézők körében a kezdetektől, így elkaszálásnak a halvány gyanúja sem merült fel. Mindezek ellenére tavaly nyáron a készítők mégis arra a döntésre jutottak, hogy az 5. évad lesz az utolsó, így adva méltó lezárást a történetnek.
 
 
Kedvenc klónjaink így visszatértek az utolsó útra idén júniusban, de most összegezzük, hogy miképpen is alakult ez az út.
 

OrphanBlack2x10HelenaKiraAlisonCosima-616x347

A sorozat 4 évadon keresztül csak úgy suhant a siker ösvényén, mindenféle mélypont nélkül, aminek elsősorban nem a történet a fő oka, hanem Tatiana Maslany.
Igen, a cselekmény is rendkívül lebilincselő és szórakoztató, mely erős értékeket közvetít felénk, de szeretnék egy perces néma csönddel hálát adni az égnek a színésznőért, mert nélküle nem működött volna a sztori sem és mi sem tudtuk volna meg, hogy mekkora kincs is ő.( Emmyt, Goldent, mindent neki!)
 
Na de lássuk csak, hogy hogy állta meg a helyét az évad.
Meg kell mondjam, hogy amennyire tetszett az előző évad mindegyike, úgy ez az utolsó sajnos annyira nem. Amellett, hogy izgalmasak a szezon történetbeli csavarjai, mégis azt kell mondjam, kicsit laposra sikeredett. Nem volt benne az a varázs, mint korábban. Pedig egy bejelentett lezárásnál elvárná az ember azt a pluszt, amitől felrobbanna legszívesebben, mert annyira jó. De még ezek után sem tudok haragudni az írókra, hiszen több évadnyi zsenialitást tálaltak elénk az előzőekkel.

 

maxresdefault

 

Az idei évad valamilyen szinten szakított a korábbiak vonalvezetésével, ami megint csak rombolta bennem az idillt, amit már meg lehetett szokni. Valamint azt is sajnáltam, hogy a klónklub tagjai sokkal kevesebb időt töltöttek együtt a képernyőn, mint általában és emiatt egy kis hiányérzetem támadt, ami később átalakult a kidolgozatlanság érzésébe.
 
Rosszul éltem meg, hogy bizonyos karakterek teljesen háttérbe szorultak az évad során, míg más, lényegtelen szálak vitték a fókuszt, ami a történet szempontjából szükséges volt, viszont így csak azt nem kaptam meg, amire ténylegesen kíváncsi lettem volna.

 

orphan-black-season-5-episode-6-review-manacled-slim-wrists-1

Akárhogy is, minden kérdés megválaszolásra került, a történetszálak lassan, de haladtak, a karakterek tovább fejlődtek, páran meghaltak, (mind epic volt, bravó) de talán ami a legfontosabb, hogy a finálé korrekt volt.
 
|SPOILER KÖVETKEZIK|
 
Ha izgalmakban nem is dúskált az a 40 perc, valósra sikeredett. Nem azt a tipikus happy endet kaptuk, ami általában csöpög, hogy a közönség minden elvárásának megfeleljen.
Kiderült, hány Léda-klón él szétszórva a világban, persze arra is rájöttek Cosimáék, hogy hogyan gyógyítsák a betegeket, Rachel a végén hiába játszott a jó oldalon, mégsem nyert befogadást a testvérei körébe, Helena viszont már régóta igen, és véglegesen, Sarah pedig rendbe tenné a hibáit, kihagyásait, amit a klónos zűrzavar előtti életében tett, viszont az események és a gyász olyan nyomokat hagyott, amik most kezdenek igazán felszínre törni és amivel meg kell küzdeni. Mindannyiuknak.

 

MV5BMTE0NzQyODExNTdeQTJeQWpwZ15BbWU4MDMxMDkyMjMy._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_


Jót tett a világnak, hogy a finálé utolsó jelenetei nagyon is életszerűre sikerültek. Ezzel adva egy szép és korrekt lezárást a Sötét Árváknak.
70%
Méltó

Az elejétől kezdve zseniális és egyben lenyűgöző sorozat volt, ezt a csúcson hagyva abba. Az utolsó évad nem lett gyenge, bizonyos elvárásoknak viszont nem biztos, hogy eleget tesz, mégis, egy méltó és szép befejezéssel zárult.

  • Szerintem