Bosszú mindhalálig – Bűntudat nélkül kritika

Miután a Navy-SEAL egy elrabolt kém kiszabadítására irányuló szíriai bevetése balul sül el, John Clark (Michael B. Jordan) rangidős főnök visszatér az Egyesült Államokba, hogy terhes feleségével (Lauren London) lehessen. Aztán a dolgok ismét rosszra fordulnak, és Clark elhatározza, hogy kideríti, ki és miért veszi célba őt, még akkor is, ha ez mindenébe kerül.

Buntudat nelkul film kritikaJack Ryan annyi vászonidőt kapott az elmúlt évtizedekben, hogy öt színész játszotta már el – legutóbb éppen az Amazon Prime Video felületén John Krasinsky alakításában. Most végre a Tom Clancy-féle John Clark/John Kelly is megkapja a saját filmjét, miután az elmúlt 30 évben a Ryan-filmek és tévésorozatok peremén ólálkodott. Nem véletlenül tartott ilyen sokáig, hogy a karakter előretörjön: ahogy a film címe is jelzi, egy szeszélyes fickóról van szó. Sötét, brutális, kőkemény. Nem zárkózik el egy kis bérgyilkosságtól sem, ha a helyzet úgy kívánja. Clancy eredeti regényében még egy stricit is halálra kínoz egy búvárszimulációs kamra segítségével. Szóval nem éppen az a cserkészfiú típus, mint Jack Ryan.

A 2021-es Bűntudat nélkül (Without Remorse) is hasonlóan komor és dicséretére legyen mondva, hogy ellenáll a késztetésnek, hogy Clarkból egy okoskodó, lágyabb hőst csináljon. Michael B. Jordan, aki minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy képes egy akciófilmet egyedül elvinni a hátán, azt a dühtől és a gyásztól fűtött alakítást nyújtja, amit az előzetes alapján is vártunk tőle.

Buntudat nelkul film

A történet, amin keresztülmegy, lehet, hogy egy eléggé szokványos bosszúhadjárat, ami ugyanazokat a történetíveket alkalmazza mint a hasonló bosszúfilmek, de szerencsére Jordan született tehetség és már azt magasfokon műveli, hogy keresztbe tett kezeiben egy elemlámpát és egy fegyvert tart.

A film következő legértékesebb szereplője Stefano Sollima rendező, aki az egyébként sablonos Sicario folytatását, a Sicario 2: A zsoldost és a ZeroZeroZero sorozatot is készítette. Van érzéke az olyan akciójelenetek megalkotásához, amelyek elképesztően szórakoztatóak.

Buntudat nelkulAhol a Bűntudat nélkül elbukik, ott a cselekményen bukik el, ami egyébként eléggé eltér a forrásanyagtól. Már jóval a vége előtt valószínűleg kitalálod, hogy hova vezet az egész machinációkkal teli bosszúhadjárat, ami ront a filményen, ahogy humorból is elfért volna több (vagy legalább valamennyi). Bár Jordan remekül hozza Clancy karakterének szellemiségét, a filmnek igazán jól jött volna egy kicsit több vidámság és egy kicsit kevesebb lélekfaló momentum, bár ne lepődjünk meg, mégis csak Taylor Sheridan (A préri urai, Wind River, Sicario, Yellowstone) dolgozott a forgatókönyvön.

Az akciójelenetek tárháza azonban tényleg fantáziadús, és  Michael B. Jordan erősen megalapozza akciófilmes jövőjét, úgyhogy már emiatt megéri adni egy esélyt a Bűntudat nélkülnek.

A Bűntudat nélkül az Amazon Prime videotárában érhető el.