Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Bunyós csaj – Marvel Kapitány filmkritika

Captain Marvel (2019)

Az MCU új kapitánya egy nem túl emlékezetes, de élvezhető filmben debütál.

A Marvel Kapitány a Marvel filmes univerzumának 21. darabja, és a sokadik eredettörténet a stúdiótól. Felmerül a kérdés: tud-e valami újat mutatni? A megidézett kort, valamint a női főhőst leszámítva nem igazán, de ettől még bőven megvannak a maga pillanatai.

A Kree faj és az alakváltó skrullok már sok-sok éve háborúban állnak egymással. Vers (Brie Larson) a Kree-k egyik speciális egységében, a Starforce-ban szolgál, és nem ismeri a múltját. Egy balul elsült küldetés után a különleges képességekkel rendelkező lány a Földön találja magát, ahol egy ifjú kormányügynök, Nick Fury segítségével tudomására jut, hogy ő is innen való. Felkerekedik, hogy kiderítse, ki is volt ő valójában. Nem is sejti, hogy rejtélyes múltjához egy még nagyobb, a skrullokhoz is kapcsolódó titok tartozik…

A Marvel Kapitánynak hendikepje van, de elsősorban nem Brie Larson nyilatkozatai miatt, hanem egyszerűen azért, mert amit látunk, az a Marvel sokadik eredettörténete. Persze ez megkerülhetetlen, ha egy új hőst akarnak bemutatni, hiszen a karakter megértéséhez, vagy éppen megszeretéséhez tudnunk kell, miből lett a cserebogár. Viszont mivel már rengetegszer láttuk ezt a filmtípust, kissé unjuk már. Tudja ezt a képregényes cég is, ezért gyakorta igyekszik megvariálni a bevett formulát: a Marvel Kapitányban például úgy, hogy már a film elején a szuperképességeivel látjuk a valójában Carol Danversként anyakönyvezett figurát, és majd csak később, flashbackekkel alaposan megtámogatva ismerjük meg a múltját.

Sajnos azonban hiába a megkavart narratíva, Anna Boden és Ryan Fleck filmje így is ugyanazt a mesét mondja fel, mint a legtöbb társa. Nem sikerült az a bravúr, ami például a Pókember: Hazatérésnél igen: a Marvel Kapitány története a módosítások ellenére is túlságosan ismerősnek hat, fordulatai pedig kilométerekről látszanak. Mindehhez jön az is, hogy a film látványvilága nem túl maradandó, A galaxis őrzőivel vagy a Fekete Párduccal ellentétben semmi egyénisége, Boden és Fleck pedig finoman szólva sem bánnak olyan jól az akciókkal, mint mondjuk a legutóbbi két Bosszúállók– és Amerika kapitány-filmet levezénylő Russo tesók: metrókocsikban, levegőben és űrhajókban is zajlik a csihi-puhi, ám a küzdelmek legfeljebb csak a korrekt szintet ütik meg.

Viszont itt vége is a panaszkodásomnak, ugyanis a Marvel Kapitány mindezek ellenére egy szórakoztató popcorn-mozi. Manapság minden második film a ’80-as éveket majmolja, éppen ezért hat üdítően az, hogy a Marvel ezúttal a ’90-es évekbe kalauzol el minket. Ám nemcsak a kor filmjeit, zenéit, öltözködési jellegzetességeit és technológiai vívmányait hívják elő, hanem egy akkoriban menővé vált műfajt is. A Marvel Kapitány tulajdonképpen egy buddy cop film, amelyben Samuel L. Jackson (akin látszik, hogy élvezi, hogy karakterének egy fiatalabb, bohókásabb verzióját alakíthatja) és Brie Larson két küzdelem közt szellemes verbális szurkálódást folytatnak.

És bár tény, hogy a főhős útja sablonos, maga a figura jól ki van találva. Kissé hebehurgya, de bátor, belevaló csaj, aki nemcsak pofonokat oszt, hanem szarkasztikus megjegyzéseket is, Larson pedig minden porcikájával kiválóan hozza a karaktert, aminek köszönhetően még a film gyengébb részeit is sikerül némileg megszépítenie. Apropó csaj: az MCU jövőbeni női vezérének szólófilmje szerencséje nem válik túlharsogott feminista kiáltvánnyá. Már csak azért sem, mert a benne szereplő férfiak nem kevésbé kompetensek, mint a nők, és a Kapitány inkább emberi, és nem női minőségében van jelen. Ám a készítők – nagyon helyesen – azért így is mutatnak egy határozott fuckot azoknak a begyepesedett agyú férfiaknak, akik szerint a nők csak a konyhában bontakozhatnak ki.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
70%
Tetszetős

A túl sokszor látott eredetsztori, a meglepetésektől mentes fordulatok és a fantáziátlan akciók ellenére a Marvel Kapitány sokszor képes arra, hogy úgy szárnyaljon, mint a címszereplője. Ebben pedig nem kis szerepe van Brie Larsonnak, aki ellenállhatatlan karizmával van jelen a vásznon. Jó kis előétel ez a Végjátékhoz, annál viszont nem több.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<