Hír és közéleti magazin

Carnivale – ‘A vándorcirkusz’ a Cinemaxon

Több mint 10 éves, remek és már csak az American Horror Story 4. évada miatt is aktuális sorozatot támaszt fel az HBO, a kistestvéren a Cinemaxon, ugyanis hazánkban is hamarosan újra látható lesz A vándorcirkusz című sorozat.

carnivale-a-vandorcirkusz-sorozat

A történet az 1930-as évek Amerikájában játszódik Oklahomában. Egy utazó mutatványos cirkusz életét követhetjük nyomon, Amerika egyik nehéz történelmi korszakában, a Nagy Gazdasági Válság korában a népiesen Dust Bowl-nak (kb. Homokos-medence) elnevezett sivatagosodó környéken.
A cirkuszban olyan titokzatos látnivalók vannak, amik a kor emberét elkápráztatták és átverték: sziámi ikrek, tisztánlátó asszony és kómában fekvő médium, kártyavető, jövendőmondó és gyógyító, artisták.

Oklahoma a nagy gazdasági válság idején. Egy vándorcirkusz járja a városokat, tagjai között sziámi ikrek, tisztánlátó asszony és kómában fekvő médium, kártyavető és jövendőmondó és kígyóbőrű-ember, szakállas nő és artista egyaránt megtalálható. A történet hőse a cirkuszosokhoz csapódó Ben Hawkins, a természetfeletti képességekkel megáldott fiú, és Justin testvér, a karizmatikus igehirdető. Egyszerre döbbennek rá furcsa képességeikre és lehetőségeikre: az élet sakkjátszmájában ők a Fény és a Sötétség katonái, akik hatással vannak az emberekre.

10 évvel ezelőtt

A Carniv?le az HBO saját gyártású sorozata. Két évad készült el belőle, amit 2003 szept. 14-e és 2005 márc. 27-e között vetítettek az amerikai tévécsatornán. A sorozat kitalálója Daniel Knauf, ugyanakkor ő az egyik producer is Ronald D. Moore és Howard Klein mellett. A film zenéjét Jeff Beal készítette. Ben Hawkinst Nick Stahl, míg Justin Crow atyát Clancy Brown alakítja, de feltűnt a sorozatban Robert Knepper, Adrienne Barbeau, Tim DeKay, Clea DuVall, Cynthia Ettinger, Diane Salinger és John Carroll Lynch is.

carnivale-cast

A korai kritikák értékelték a sorozat stílusát, a cselekményét azonban gyakran követhetetlennek és túlbonyolítottnak ítélték. A Carniv?le első része új nézői rekordot döntött az HBO saját készítésű sorozatainak nézőszámát tekintve, de a második évad már nem volt képes megtartani ezt a nézőszámot. A Carniv?le-t 24 rész után törölték, így az eredetileg hat évadra tervezett sorozat csak két évadot élt meg. A sorozat 2004-ben öt Emmy-díjat nyert, további tíz Emmy-díjra jelölték, és számos más jelölést és filmes díjat kapott 2004 és 2006 között