CASTLEVANIA sorozatkritika

Ég áldja a kis halott szíveteket!

A történet első évada lassan indul, és mintegy táptalajaként szolgál a későbbi eseményeknek.

A történet

Alapkonfliktusunk nem más mint Drakula, a vámpírok vérszomjas vezetőjének bosszúja meggyilkolt szerelméért. A vámpírok háborúja az egész emberi fajt pusztulással fenyegeti, így természetesen feltűnnek a hős megmentők is. Trevor Belmont, utolsó leszármazottként a Belmont szörnyvadász családból, Sypha a mesélők varázslója, és Alucard, Drakula és halandó szerelme egyetlen gyermeke. Díszes csapatunk aztán hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb kalandok során verekedi át magát az éjszaka démonikus lényeinek tengerén, míg elérik Drakula vándorló kastélyát. Az igazi problémák azonban valójában csak ekkor kezdődnek…

A játékok

A Castlevania játék japánban a Akuma-jō Dracula (nagyjából: „Drakula ördögkastélya”) címen jelent meg a Famicom Disk System platformján. A Famicon fejlesztői közé aztán felsorakozott a Konami is 1985-ben, majd később a platform egyik legfontosabb támogatójává vált. A játék nem játéktermi automataként, hanem egy jóval gyengébb, otthoni gépre készült játékként jelent meg, és mint később kiderült ennél jobb döntés nem is születhetett volna. A Castlevania játékok hatalmas sikert arattak. Érdekesség, hogy a játék főszereplője a japán eredetiben Simon Belmondo, amit aztán az amerikai Konami alkalmazottak Belmontra változtattak, így ez a kettősség a mai napig jelen van a játékkal kapcsolatban. A Castlevania III-ban találkozhatunk először Trevor Belmont nevével, aki a Belmont klán őseként jelenik meg a történetben, így tehát jóval Simon harca előtt járunk az időben. Nem meglepő módon Trevor neve is az amerikai Konamitól származik, ugyanis az eredeti Ralph C. Belmondo név ebben az esetben is hidegrázást eredményezett a cég dolgozóinál. Sypha és Alucard is megjelennek a játékban, de mindkettővel egyszerre nem játszhatunk, választanunk kell, hogy melyikőjük ereje segíti elő legjobban célunk elérést.

A sorozat

Trevor Belmont és Drakula hordáinak történetét dolgozza fel. Az első évad esetében még szkeptikus voltam, de aztán egyre inkább meggyőzött a sorozat. A főszereplők közti kémia hibátlan, és bár sejteni sejthetjük, hogy Trevor és Sypha előbb-utóbb egy párt fognak alkotni, mindez olyan finom következetességgel történik, hogy a nézőt kicsit sem lepi meg mikor főhőseinket egy ágyban találja. A nemes Alucard, vámpír mivolta ellenére olyan mocskos őszinteséggel száll be – a nagyon is gyakran előforduló – szócsatákba, hogy óhatatlanul is pírt csal az arcunkra. Minden karakter, még a mellékszereplők is, aprólékosan kidolgozottak, megfelelő – és nem utolsó sorban érdekes – háttértörténettel rendelkeznek, így motivációik mindig tisztán érthetőek. A karterfejlődés példaértékű, főszereplőink jelleme az átélt események és tapasztalatok hatására változik, valójában szinte minden esetben nemesedik.

castlevania karakter

A harmadik évadra már tényleg hősök szállnak szembe a pokol démonaival. A sorozat animációja is folyamatosan fejlődik, a harcjelenetek pedig egyre látványosabbak, összetettebbek. A harmadik évad lezárása egy igazi, vérbeli boss fight, ahol minden rejtett képességre és eszközre szükség van a túléléshez. Sypha varázsereje egyre hatalmasabb, már nem csak a tűz, vagy a jég erejével képes bánni, hanem az elektromos áramot is gyilkos fegyverként fordítja támadói ellen. Trevor fegyverarzenálja ugyan nem bővült a második évad óta, ám a meglévő két ostor együttes használatával olyan támadást mutat be, hogy garantáltan tátva marad a szánk. Elképesztő, ahogy egy videojáték által kiváltott, felfokozott izgalmi állapotot a sorozat egy-egy epizódjának is sikerült előidéznie. Nincs is jobb szó rá, minthogy mesteri.

castlevania drakula

A Castlevania sorozat jelenleg a videojáték adaptációk koronázatlan királya. Brutalitása és szexuális jellegű tartalmai miatt azonban csak felnőtt nézőknek ajánlott. De nekik nagyon!

Szólj hozzá