Cobra Kai 3. évad kritika

Annak idején, amikor a Youtube bejelentette, hogy feltámasztja sokunk gyerekkorának egyik ikonikus darabját, a Karate kölyök című filmet, az eredeti szereplőkkel és immár sorozatként, azért eléggé mosolyra állt a szám, én speciel nem nagyon hittem benne, hogy életképes lehet a “felnőtt verzió”.

Aztán hamar kiderült, hogy az egészet Barney Stinson vágyálmaként képzelték el, vagyis kicsit úgy, mintha tényleg LaRusso (Ralph Macchio) lett volna a rosszfiú, még Johnny Lawrence (William Zabka) pedig a szenvedő fél, akit Daniel számtalanszor megalázott, egy érvénytelen rúgással legyőzött és még a csaját is lenyúlta. (A folytatásokat meg most azonnal felejtsük is el.)

Az első évad aztán bizonyította, hogy mekkora űrt tölt be a sorozat, nem véletlen, hogy a Netflix lecsapott rá, amely aztán a harmadik évadot (sőt majd a negyediket is) elhozta a rajongóknak.

Cobra Kia Miguel és Johnny

Az mondjuk, hogy a Netflix-szel némi pénz állt a házhoz nem feltétlenül érződött a folytatáson, sőt a harmadik évadban inkább a látványos spórolás látszódott, és ez sajnos a sztoriban is.

Félre ne értsetek, a Cobra Kai még mindig baromi jó, de az egész sokkal inkább tűnt úgy, hogy nincs más funkciója, mint hogy megágyazzon a 4. évadnak. Vagyis konkrétan: mintha a 3. és 4. évad egy kalapból készülne és az alkotók arra spóroltak, hogy a finálé katartikus és grandiózus legyen minden elemében.

Persze tök jó volt látni, hogy még a legkisebb szereplők szintjén is gondoltak a nosztalgiára és a fanszervízre, na meg azt is, hogy ezt továbbra is ésszerűen fűzik bele a jelen cselekményébe, de azért LaRusso ázsiai kiruccanása vagy éppen Kreese (Martin Kove) vietnámi jelenetei rengeteg elvettek a fősztori alakulásából – meg valahol azért hozzá is tettek.

cobra-kai-john-kreese

A Cobra Kai legnagyobb érdeme továbbra is az, hogy remekül játszik az érzelmeinkkel. Az egyik pillanatban egy kicsit feelgood érzés kap el minket (annak ellenére is, hogy azt látjuk, hogy gyerekek verekednek a képernyőn), a következőben pedig szinte ránk ül a gyász. Ezt leginkább a második évad fináléjában maxolták ki Miguel (Xolo Maridueña) zuhanásával, a harmadik évadban már nem sikerült, pedig ehhez csak egy fokkal kellett volna tökösebbnek lennie az alkotóknak.

Én szinte biztos voltam benne, hogy Kreese megöli Johnnyt és a 4. évad amolyan Rocky-Apollo sztorit idézve arról szól majd, hogy Daniel megbosszulja őt, de az alkotók nem ebbe az irányba mentek, sokkal inkább egy amolyan Riggs/Murtaugh (Halálos fegyver) párosát idéző irányba terelik a történetét, amelyben a két “halálos ellenség” már együtt tanítja a gyerekeket és reméljük ezzel az utolsó évadra kicsit visszatérnek a karakterekhez az elnagyoltság helyett. Az mondjuk mindenképpen jó, hogy visszahozták a klasszikus “bullykat”, még olyan karakterek, mint Hawk (Jacob Bertrand) végre a helyükre kerültek.

A Cobra Kai 4. és egyben utolsó évada valószínűleg csak 2022-ben érkezik.

Forrás Szkecs