Hír és közéleti magazin

Continuum – Ilyen lett a kanadaiak időutazós sorozata

Kiera Cameron nyomozónő kénytelen visszatérni 2077-ből a múltba (jelen napjainkba), mert kilenc veszélyes bűnöző után nyomoz, akik épp készülnek feldúlni Vancouver mindennapjait, az eseményekbe való beavatkozásukkal a jövőt is veszélyeztetve. A gonosztevők célja megölni azoknak az őseit, akik a későbbiekben börtönbe juttathatnák őket.

Kiera Cameron nyomozónő kénytelen visszatérni 2077-ből a múltba (jelen napjainkba), mert kilenc veszélyes bűnöző után nyomoz, akik épp készülnek feldúlni Vancouver mindennapjait, az eseményekbe való beavatkozásukkal a jövőt is veszélyeztetve. A gonosztevők célja megölni azoknak az őseit, akik a későbbiekben börtönbe juttathatnák őket.

continuum

Azt meg kell hagyni, hogy mostanság igen nagy űr tátong scifik terén a sorozatszférában, így a Falling Skies-hoz hasonlóan a Continuumra is igen nagy szükség volt. Azonban még előbbi az idegenekhez kapcsolódik – amivel kapcsolatban a közelmúltban volt néhány próbálkozás -, addig utóbbi inkább az időutazás témáját igyekszik meglovagolni. Érdekesség, hogy mindkét sorozatot Kanadának köszönhetjük, köszönjük is, de a költségvetés foghíjassága itt is – ott is érződik.

A Continuum alaptémája nem egyedülálló, hiszen többször is láthattunk már példát arra, hogy egy rendőr bűnözőket követ az időn át. Ezúttal is ez a felállás, annyi különbséggel, hogy főhősnőnk, Kiera Cameron (Rachel Nichols) egy “szándékos véletlen” folytán, vagyis nem önszántából kerül időhurokba (vagy mibe).

Egyébként egészen másképp képzeltem el a sorozatot, hiszen a plot ígérete egy rendőrnőről szólt, aki szökött bűnözőket követ a múltba, hogy elkapja őket. Ez alapján azt hittem, amolyan “monster of the week” sorozat lesz, vagyis minden epizódban egy bűnözőt hajt majd fel Kiera. A Continuum azonban sokkal globálisabb lett, hiszen sokkal nagyobb szerepet kap az átívelő szál, mint azt előzetesen gondoltam. A bűnözők valójában egy csapatot alkotnak, akik a jövőben egy rendszer (és világot irányító tech-vállalatok) ellen lázadó, mondhatni terroristacsoportot alkotnak, akik nem titkoltan azért utaznak a múltba, hogy alapjaiban megváltoztassák a jövő társadalmi berendezkedését.

Mint írtam érződik rendesen, hogy a sorozat alkotóinak megkötötte a kezét a pénz, ez főleg abban mutatkozott ki, hogy a jelenetek zöme egy-egy zárt helyiségben (szoba, iroda, csűr!) játszódik. Az akció- és robbantásos-jelenetek sem tökéletesek, azonban vannak igen kreatív ötletek: ilyen például Kiera fegyvere vagy ruhája, ami egyrészt szinte bármilyen formát képes felvenni, na meg azért tud 1-2 igazán futurisztikus trükköt. Szimpatikus az is, hogy a készítők a jövő emberének gyorsabb reflexekkel ruházták fel, vagyis valamilyen szinten odafigyeltek az “evolúcióra” – még ha nem is ez a legjobb szó a dologra.

Minden jó ötlet ellenére azért több dolgot már az elején elszúrtak a készítők (Kiera 5 perc után természetsnek veszi, hogy időt utazott, a taknyosorrú hi-tech srác, vagyis Alec (Erik Knudsen) sem lepődik meg túlzottan, hogy itt egy csaj a jövőből, ráadásul Kiera a rendőrséghez túl gyorsan épült be, nagyjából idiótának beállítva ezzel a z egész rendőrséget és persze a leendő társát Carlost (Victor Webster)), igaz ezt évad közben azért próbálták helyrehozni – ez azonban azzal járt, hogy az évad közepe tájékán kissé leült a sorozat – olyannyira, hogy csak egy hajszál választott el attól, hogy lemondjak róla.

Ezután azonban felpörögtek az események, az írók végre kreatívak és merészebbek voltak (SPOILER egészen Kiera félrelépéséig, ami valahogy nagyon nem kellett volna bele), ráadásul idővel a lázadók csoportjába (akik közt olyan nevekkl találkozunk, mint a 24-ből ismert Roger R. Cross, Luvia Petersen, John Reardon (Tron), vagy Tony Amendola (Once upon a time, Zorro-filmek, Dexter) is kaptunk betekintést, ami nagyon jót tett a sorozatnak. A finálé is fogyasztható volt, igaz ennél azért sokkal nagyobb durranást vártam (pl. kiderül, hogy Kiera férje is sáros), reméljük, hogy a második évadra kicsit nagyobb büdzsét kapnak és szabadjára engedik a fantáziájukat a készítők (Simon Barry, Jon Cassar, Jeff King, Pat Williams) is.