Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

‘Cop Car’ – Rendőrautó kritika

Valahol kicsit sajnálatos, hogy a Cop Car-ra kizárólag azért figyelt fel a média, mert Jon Watts rendező nagyjából ennek a filmnek (is) köszönheti, hogy megkapta az új Pókember-film rendezői székét. Ezzel a hátszéllel ugyanis sokan jóval nagyobb elvárásokkal ülhetnek neki a Cop Car-nak, ami viszont egyáltalán nem akar túl bonyolult lenni.

Cop Car

A Cop Car egy ízig-vérig b-kategóriás film, amelynek előzménye is utósztorija is bőven van, de ezekkel tulajdonképpen nem is foglalkozik a film. Nem tudjuk meg, hogy a két kissrác miért “szökik” el otthonról, nem tudjuk meg, hogy a Kevin Bacon által megformált sheriff hogy keveredik zűrös dolgokba, a lényeg: Két kissrác addig kóvályog az USA kies vidékén, amíg bele nem botlanak egy üresen álló rendőrautóba, majd úgy döntenek elkötik azt, a sheriff pedig mindenáron visszaakarja szerezni az autót (sajnos azt már az előzetes is ellövi, hogy miért, ha jót akarsz magadnak nem nézed meg).

Jon Watts (előző rendezése a Clown) filmje részben tökéletes tükre a gyermeki, naivnak is nevezhető gondolkodásnak és viselkedésnek. A gyerekek párbeszédei szinte tökéletesek, különösebb magyarázat nélkül is értjük, hogy hogyan keveredtek el otthonról olyan messzire.

? Mi van, ha valaki meglát minket?
? Majd azt mondjuk nekik, hogy zsaruk vagyunk.
? Jó ötlet.

A sheriff előéletéről sem tudunk meg semmit, de a gyerekek utáni hajsza során teljesen összeáll a kép, bár itt bőven akadhat hiányérzetünk, hiszen Kevin Bacon-ből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Én speciel imádom, amikor a színész teljesen átmegy pszichopatába. De egyrészt a rendező inkább a gyerekekre koncentrált, másrészt meg megpróbált a realitás talaján maradni.

Kevin-Bacon-Attacks-Children-In-New-Cop-Car-Movie-Trailer

A vidéki utakon való mókának tűnő száguldozás addig móka és kacagás, amíg a srácok fel nem nyitják a csomagtartót, ekkor ugyanis – szintén a naivitásnak köszönhetően – szó szerint kereszttűzbe kerülnek, ami így vagy úgy, de a gyermekkor végét jelenti számukra.

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Watts nem csak a történetet, de a karaktereket is minimálisra vette, a színészek nem játsszák túl a szerepeiket (a gyerekszínészek is megértették a film lényegét), a hosszú kimerevített snittek pedig rengeteg pluszt hozzáadnak a filmélményhez. A Cop Car egy olyan b-film lett, amire bármikor mozijegyet vennék, mert egyszerűen megérdemli. 10/7

<