Filmek, sorozatok, kultúra

CORONA – Elkészült az első film a koronavírusról, itt az előzetese

Várható volt, hogy meglovagolják a koronavírus-járványt, de még így is meglepően gyorsan elkészült az első film.

Az elsősorban rövidfilmekben utazó, de az Unmasked című drámával már a nagyjátékfilmekbe is belekóstoló Mostafa Keshvari saját forgatókönyve alapján készített filmet a koronavírusról.

Az iráni születésű, de Kanadában élő rendező Corona című filmjében hat lakó reked bent egy társasház liftjében a járvány kitörésekor, és egy szintén a liftben tartózkodó ázsiai nőt gyanúsítanak azzal, hogy fertőzött – mintha csak az M. Night Shyamalan által írt Ördög (Devil) című filmben lennénk, ahol az volt a kérdés, hogy a liftben ragadók közül ki volt az Ördög.

A multi-kulti jegyében elég széles skálán mozognak a liftben rekedt karakterek, akad itt néger fickó (a liftszerelő), várandós és előkelő fehér nő, ázsiai nő (gondolom egyenesen Vuhanból), de még a homlokán horogkeresztes tetkót viselő kanadai tolószékes redneck is. Persze a rendező eddigi filmjei is általában társadalmi kérdéseket feszegettek, általában egy erős női karakterrel a középpontban. A mostani filmjében Andrea Stefancikova (Promiseland), Andy Canete (Deadpool 2.), Emy Aneke (iZombie), Josh Blacker (See, Elysium – Zárt világ), Richard Lett (Pay Up), Traei Tsai (Infinite 8) és Zarina Sterling (Child Bride) alakítják a főhősöket, vagyis részben kezdő, részben rutinos színészek alkották a stábot.

A félelem gyorsabban terjed, mint a vírus

Mostafa Keshvari még éppen el tudott készülni, mielőtt világszinten le kellett volna állítani a forgatásokat és a koronavírus mellett az idegengyűlöletet is a középpontjába állító filmjének utómunkálataval is végzett. Január végétől kezdve két hetet töltött a forgatókönyv megírásával; majd további 10 nap volt a forgatási helyszín megteremtése. “Béreltünk egy helyet és felépítettünk egy liftet.” – mondta a rendező, aki azt is kiemelte nagyon alacsony költségvetésből dolgoztak.

Az alkotó azt akarta megmutatni, hogy a liftben a félelem és a rasszizmus gyorsabban terjed, mint a vírus.

„Onnan jött az ötlet, hogy épp egy liftben utaztam, és híreket olvastam, ami kínai turistákról szólt, akiket megtámadtak” – nyilatkozta a rendező, aki már az elején személyesen is érintett volt, mivel szülei Iránban élnek, ami Kína után a vírus második legnagyobb gócpontja volt, amíg az olaszoknál el nem szabadult a pokol.

A végeredmény a 63 percnyi játékidejű Corona, amelyben a rasszizmus legalább olyan gyorsan terjed, mint a koronavírus. A filmet – amelyet egy hangstúdióban vették fel – állítólag még akkor, amikor a koronavírus nem volt világjárvány – már készre is vágták, a filmet gyártó Horizon Motion Pictures pedig már dolgozik a film értékesítésén, így csak azon múlik a bemutatásának dátuma, hogy melyik VOD- vagy streaming-szolgáltató kínálja érte a legtöbbet.

Facebook
<