Csata a bináris csillagoknál – STAR TREK: DISCOVERY sorozatkritika

Spoileres

Meg sem próbálok úgy tenni, mintha a Star Trek univerzum mindentudója lennék, hiszen a sorozatfüggőségem kábé akkor kezdődött, amikor az Enterprise és a Voyager sorozatok lecsengtek, szóval minden felszedett tudásom a popkultúrából, némi utánaolvasásból, néhány Agymenők-epizódból meg persze a mozifilmekből ered.

star-trek-discovery-gif

Az anyasorozatot nem is említem, hiszen minden bizonnyal nagyon kevesen vannak azok a Filmsor hasábjain, akik akár az eredeti sorozat összes epizódját, akár az azt követő filmek mindegyikét látták. (Ha van ilyen, persze szívesen olvasnék arról, hogy az ő szemével mennyire istenkáromlás a Discovery.)

Ezzel együtt persze igencsak izgatottan vártam a bejelentés óta a Star Trek: Discovery címet viselő sorozat, hiszen abban bíztam, hogy igazi Star Trek élményben lesz részem, olyanban, amit aztán én is büszkén mesélek és adok tovább a gyerekeimnek, mert hát valljuk be, a Star Trekhez hasonló popkulturális ikonok nemzedékről nemzedékre szállnak. Egyelőre nem beszélhetünk ikonról a Discovery személyében, de azt elismerem azonnal berántott a világa, amelyet főleg a televízióhoz képest igencsak igényes és részletgazdag látványvilág ad.

STD Sonequa

A vulkáni üdvözlet

Főhősnőnk Michael Burnham elsőtiszt, akinek bár vannak tökei, neve ellenére nagyon is nőből van (a The Walking Deadből az előző évadban búcsúzó Sonequa Martin-Green csak úgy ragyog). Burnham a USS Shenzhou legénységének tagja, amely egy kevésbé ismert csillagrendszert derít éppen fel, amikor is egy titokzatos objektumot találnak az űrben. Burnham minden óvaintés ellenére magára kapja az űrruhát és életét kockáztatva elindul, hogy feltérképezze mi az az ismeretlen objektum. Ezzel azonban nem csak saját magára hoz veszélyt és nem is csak az U.S.S. Shenzhou legénységére, de az egész Föderációra is. Igen, Burnham belebotlik néhány klingonba, akik nem véletlenül terpeszkednek éppen arra. A klingonok épp a 24 klánra szétesett birodalmukat szeretnék újra egyesíteni azáltal, hogy háborút indítanak a Föderáció ellen.

star-trek-discovery_kvqd

A Discovery egyébként előzménysorozat, ami Kirk és Spock kapitány ideje előtt játszódik. Hamar kiderül, hogy Burnham bár ember, őt vulkániak nevelték, féltestvérét pedig Amandának hívják, éppen úgy, mint a félig ember félig vulkáni Spock édesanyját…

A sorozat dupla részes évadnyitója (The Vulcan Hello, Battle at the Binary Stars) nem feltétlenül pilotnak, sokkal inkább egy nulladik résznek tekinthető, amely egyrészt megalapoz Michael Burnham karakterének, másrészt pedig bemutatja a klingonok egyesülését és motivációit. Ilyen szempontból tökéletesen beteljesíti a funkcióját, ráadásul mindezt olyan részletgazdag és csodálatos látványvilággal, amilyet sci-fi sorozattól még nem tapasztalhattunk. A Star Trek: Discovery nézése során egy pillanatig sem jut eszünkbe, hogy egy díszletben játszódik, hanem egyenesen azt érezzük, hogy mi is a végtelen űrben vagyunk.

Űrben játszódó sci-fi sorozatnak ennél nagyobb dicséret valószínűleg nem is kell, de a látvány mit sem ér, ha nem tudják megfelelő történettel feltölteni. Szerencsére ebben sem teljesít alul a Discovery, hiszen bár a továbbiakban részletgazdag belső terek mellett látványos űrcsatát és kiválóan felmaszkírozott különböző fajokat is kapunk, Michael Burnham személye és személyisége éppen elég ahhoz, hogy kitöltse a sorozatot.

star-trek-discovery-michael-burnham-parents-1014918-1280x0

A zendülő

Hiszen miközben embertársai óvatoskodóak, addig ő – talán a vulkáni neveltetésnek is köszönhetően – amolyan fejjel a falnak típus, amelyet nem csak az ismeretlen objektum megközelítésével bizonyít, hanem azzal is, hogy minden következményt – így az életfogytig tartó börtönbünetetést is -vállalva a saját (egyébként nagyon is logikusan felépített) elvei szerint cselekszik, olyan áron is, hogy azzal fellázad a hajó teljes legénysége ellen.

Azt, hogy a klingoniakkal való háború elkerülhetetlen rajta kívül senki nem látja be (vagy politikából vagy naivitásból vagy pusztán gyávaságból), ezért rá hárul a feladat, hogy mentse a menthetőt, ami néhány vezéráldozattal sikerül is neki. Jutalma pedig nem más, mint a meghurcolás és a hadbíróság, igaz ez nagyban köszönhető annak, hogy a klingonokkal való első találkozása több mint nyolcezer áldozattal jár.

star-trek-discovery-klingon

A Klingon Birodalom a Béta kvadráns egyik legfőbb hatalma. Mikor a klingonok először fölvették a kapcsolatot a Föderációval 2151-ben, nagyrészt hasonlítottak az emberekre, de feltűnőek voltak a csontkinövéseik a fejükön. A 2200-as évek közepére a klingonok külső megjelenése jelentősen megváltozott, ezt az új tévésorozatban is megtapasztalhatjuk.  A klingonok természetükből fakadóan harcos népség, számtalan háborúban vettek részt a történelmük során. A kezdeti sikerek jelentkezése ellenére a Föderációval történt kapcsolatfelvétel 2151-ben katasztrofális volt, évtizedekig tartó viszálykodáshoz vezetett. Az organiaiak közbelépésével 2266-ban majdnem sikerült elkerülni a nyílt hadviselést.

Ezt néhány flashbackkel vagy egy ötperces felvezetéssel el lehetett volna intézni, de a Star Trek: Discovery grandiózusságát mutatja, hogy csak a felvezetésnek két részt szenteltek és akkor még sehol nem jött képbe, a tudományos-felfedező hajó: a Discovery, amely fél évvel a klingonokkal való találkozás után kapcsolódik be a történetbe.

2256 novembere és a 31-es szekció

A Discovery felbukkanására egészen a harmadik részig kell tehát várnunk és a hajó felbukkanásával kapunk ízelítőt abból, hogy vajon mire is kell számítanunk a sorozattól. És ez az a pont, ahol Sheldon Cooperek ezre mondhatnak ítéletet a sorozat felett. És ez az a pont, ahol a Sheldon Cooperek végre választ kaphatnak néhány őket évtiezedek óta foglalkoztató kérdésre, ugyanis a U.S.S. Discovery száma nem mást, mint NCC-1031, vagyis ahogy arra a 3. epizódban is több utalást kapunk, a Discovery legénysége a Föderáció 31. szekciójának történetét meséli el, amely igencsak elhomályosodott határvonalon védi a Föderáció érdekeit.

star-trek-uss-discovery-ship

A 31-es szekció egy kódnév amely egy hivatalosan nem létező és el nem fogadott ügynökség a Föderáción belül. A 31-es szekció tagjai a Föderáció érdekeit védik noha az ezt soha nem kérte sőt azokkal az eszközökkel amelyekkel a 31-es dolgozik kimondottan tiltja is. Pontosabban azonban csak hivatalosan tiltja mivel a Föderációnak az az érdeke hogy ez a csoport fennmaradjon hogy elvégezhesse a piszkos munkát. A szervezet a nevét a Földi Csillagflotta alapító-okiratának a 14. cikkelyének a 31. szekciójáról kapta amely kimondja hogy a Csillagflotta viselkedési normái megkerülhetőek ha a Föld rendkívüli veszélybe kerül.

Persze, ehhez tegyük hozzá azt is, hogy az előzetes promókban szó sem volt arról, hogy a Discovery a 31-es szekció hajója lenne, de már a kvázi pilotban, vagyis a harmadik epizódban elég megkérdőjelezhető küldetést hajtanak végre, a Discovery vezetője, Lorca kapitány (Jason Isaacs) vezetésével.

Star-Trek-Discovery-Captain-Lorca-in-Study

Biológiai szempontból egyetlen célra voltunk rendeltetve: hogy érzékeljük a halál közeledtét

És ha már a karakterekről szó esik, említsük meg Saru-t, aki Burnhamhez hasonlóan szolgált a Shenzhou fedélzetén és a Discovery parancsnoki hídjának is tagja. Saru – akit a hasonló szerepben már kismilliószor feltűnő Doug Jones alakít (The Strain – A kór, The Shape of Water – A víz érintése, Falling Skies, Szomszédok az űrből) a Kelpien faj tagja, amely egy intelligens, de sokáig elnyomás alatt élő humanoid faj, amely egy bináris tápláléklánc aló szintjén élt a saját bolygóján. Magyarán két faj élt a bolygón és nem a Kelpienek voltak a ragadozók, hanem ők voltak a táplálék…

Talán ennek is köszönhető, de Saru kimondottan kockázatkerülő, ezzel együtt Burnham mellett ő a sorozat legérdekesebb karaktere, még a többiek egyelőre leginkább semmilyenek, igaz a forgatókönyv nem is foglalkozott sokat a karaktereik kibontásával – érdekes módon nem is nagyon vagyok rájuk kíváncsi, még valahogy Lorca sem érdekel – pedig az Awake sorozat óta igencsak kedvelem Jason Isaacsot.

stratrekdiscovery-saru

Ha bírálat érheti tehát a sorozatot az az, hogy egyelőre túlságosan is csak egy szereplőre koncentrál (hiszen Burnham mellett Saru leginkább csak amolyan mentorszerepet tölt be, aki emellett a vidámabb pillanatokért is felel), miközben a címből ítélve várhatóan sokan arra számítottak, hogy a Discovery teljes legénysége hangsúlyos szerepet kap.

Ez persze a későbbiekben még lehet így, hiszen ne felejtsük el, a nulladik részt leszámítva még mindig csak egy részen vagyunk túl, vagyis bőven van ideje a készítőknek kibontani a Discovery legénységének karaktereit.

Ami a további történetet illeti, átívelő szálként biztosan megmarad a klingoni fenyegetés, de valószínűsíthetően emellett minden részben teljesítenek majd valamilyen titokzatos küldetést, amellyel persze a tudomány határait is feszegethetik – ahogy erre az igencsak hangulatos főcím is utal.

Szólj hozzá