Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Csillagok között – A gravitáció esete Murphy törvényével

Röviden: Most jöttünk haza a moziból. Barátnőm 10+ zsepit elfújt. Én görcsösen markolásztam a karfát a moziban. A zenéje meg még mindig itt van a fülemben.

Csillagok között jelenet

Christopher Nolan nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy manapság ritka módon nem regényből, vagy képregényből adaptált, hanem saját ötlettől vezérelve egy olyan filmet készített, amelyhez fogható – témáját tekintve – eddig nemigen volt. Az eredeti ötlet címke alatt azért jegyezzük meg, hogy Kip Thorne elméleti fizikus fekete lyukakkal kapcsolatos teóriájának megfilmesítésével már Steven Spielberg is kacérkodott a 2000-es évek végén, de ez most mellékes, mert hála istennek nem így lett, bár gonoszságunkat máris enyhítendő megjegyezzük, hogy már Spielberg is Jonathan Nolant nézte ki magának a forgatókönyvre.

A Csillagok között azonban Christopher Nolan kezei alatt lett tökéletes. Vagy minimum tökéletes – még úgy is, hogy a film eszmefuttatásain, elméletein a végtelenségig vitatkozhatnánk. Aztán elölről kezdenénk.

A Föld a bölcsőnk, de ez nem azt jelenti, hogy itt kell meghalnunk

A közeljövőben járunk, amikor is a pusztító porviharoknak köszönhetően a Föld már nem képes fenntartani az emberiséget. Az emberiséget, amely hontalan agrártársadalommá fejlődött vissza, amelynek nincs többé szüksége mérnökökre, villanyszerelőkre, de annál inkább földművesekre. Cooper (Matthew McConaughey), a NASA egykori pilótája is visszafejlődött mérnökből földművessé, egy farmon él családjával, az alig tizenéves fiával Tom-mal és Murph-fel.

A tudományos világ felé forduló Murph(y) paranormális tevékenységeket fél felfedezni a szobájának könyvespolcánál, a sokáig csak kislányos fantazmának vélt jelenségek utáni nyomozásba azonban apja is beszáll, a nyomok pedig egészen a NASA-ig vezetnek, amely mostanra már csak egy garázsboltra emlékeztet. Coopert a véletlen sodorta korábbi munkáltatójához, azonban éppen a legjobbkor, hiszen a NASA – újabb – űrhajót készít az űrbe küldeni, melynek célja, hogy megtalálja azokat az űrhajókat, amelyeket korábban már átküldtek egy fekete lyukon, hogy a Naprendszeren kívül egy másik galaxisban találjanak egy élhető bolygót az emberiségnek.

“- Az lehetetlen.”  “- Lehetetlen, de szükséges.”

Ha úgy érzed, hogy a mocskos bértollnok elspoilerezte az egész filmet és szívesen hátba rúgnál, akkor csak rajta, de jelzem, hogy ez csak a film első harmada, a folytatásban ennél sokkal nagyobb dolgok részesei lehetünk.

Christopher Nolan filmje a dráma és a tudomány határmezsgyéjén mozog és ismételten olyan sikeresen hozza össze a műfajokat, ahogy azt A sötét lovag-trilógiában is tette. A film egyszerre lélegzetelállítóan látványos, torokszorítóan drámai, moralizálós, elgondolkodtató, földöntúli és mégis emberi az első perctől az utolsóig.

Nolanék fogtak négy téglalapot és megcsinálták belőle a 2000 utáni legemlékezetesebb robotot
Nolanék fogtak négy téglalapot és megcsinálták belőle a 2000 utáni legemlékezetesebb robotot

Visszajövök

Matthew McConaughey tényleg visszajött. Nem kicsit nagyon. Chris Nolan pedig még a Dallas Buyers Club és a True Detective sikere előtt nagyon ráérzett, hogy ki a tökéletes választás egy ilyen kaliberű film főszerepére, de azt hiszem Jessica Chastain  játékára sem nagyon lehet panaszunk, megkockáztatom Heath Ledger posztomusz Oscar-díján leszámítva, ez lehet az első olyan Nolan-film, amelynek főszereplői jó eséllyel állhatnak sorba a soron következő Oscarért. Casey Affleck, John Lithgow, Anne Hathaway vagy éppen Michael Caine játékára sem lehet panaszunk, azonban közel sem hárult rájuk akkora feladat, mint amekkora terhet cipelt apa és lánya földön és űrben.

Giccs

Nolan filmjeinek egyik titka, hogy giccsesen úgy mutatja be a főhős motivációját, hogy a néző azonosulni tudjon a főhőssel. A Csillagok között főhőse sem kivétel ez alól, hiszen biztosan milliók találnak szolidaritásra egy apában, aki bármit megtenne azért, hogy biztosítsa a jövőt a gyermekeinek. Kileng a giccsmutató, hát még akkor, amikor olyanokat mondanak, hogy “Visszatérek.”, “Meg kell tennem.”, csakhogy mindezt úgy, hogy nem a hatásvadász rendező és az ő utasításait végrehajtó egyszeri színészt látom a nagyon is széles vásznon, hanem egy apát, aki ígéretet tesz a lányának. Érdekes módon, ha párhuzamot kellene vonnom Nolan eddigi filmjeivel, akkor a legszembetűnőbb, hogy Nolan nem először mutatja be az ember emberiségbe vetett hitét és az emberiség egy emberbe vetett hitét és talán éppen ez az, aminek köszönhetően eltekintünk a pózosnak tűnő jelenetektől, egyenesen a Szaturnusz melletti féreglyuk irányába.

A tudomány oltárán

Meg amúgy is a Csillagok közöttben annyi többlettartalom van, hogy a film nézése során mindig egy szinttel feljebb lépünk és úgy értjük meg a tudományos maszlagot, hogy közben egyáltalán nem is értjük azt. De, hogy címszavakban összeszedjük mire készüljön a néző, hát tessék: fekete lyuk, naprendszeren kívül, Murphy törvénye, tér/idő kontinuum, sokdimenzió, gravitáció, hibernálás és persze a Kip Thorne elmélet.

Vizuális és audiovizuális orgia

Csillagok között

A látvány és a hangzás valami elképesztő. Az égi morajoktól többször kaptam a szívemhez, mint az Annabelle megtekintése során (na jó azon egyszer sem), pár másodperc múlva pedig a néma csöndben kimerevített űrt bámultam. A Csillagok között aprólékos látványvilága és technikai megoldásai már-már az Eredettel vetélkednek, sőt helyenként bőven túl is tesznek azon, nevezzük ezen a téren az Eredet és a Gravitáció tökéletes génjeiből klónozott egyednek.

De ha hasonlítanom kellene valamihez a filmet, akkor azt mondanám ez a mi generációnk 2001: Űrodüsszeia-jája összegyúrva egy olyan Armageddon-filmmel, ami magyarázattal és tudományos magyarázattal is szolgál minden véletlenre és olcsó írói húzásnak tűnő eseményre és nem nagyvárosokon keresztül kívánja bemutatni az apokalipszist, hanem egyetlen vidéki farmon keresztül. Szóval az benne a grandiózus, hogy nem akar grandiózus lenni.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Csillagok között az év filmje, Hans Zimmer pedig az év soundtrack-albumát hozta össze mellé, amelyről elmondható, hogy pont azt a +1 pontot adja hozzá, amelytől 10/10-es lesz egy ilyen film. Merthogy ez:

10/10

<