Curon titkai sorozatkritika

-

Curon Venosta egy valamivel több, mint 2000 fős település Olaszország északi részén, a dél-tiroli Bolzano autonóm megyében, sokan Graun im Vinschgau néven is ismerhetik, a németes hangzás pedig onnan, hogy egy ideig osztrák terület volt, hiszen a község az olasz-osztrák-svájci hármashatár közelében helyezkedik el. Sőt, a hivatalos adatok szerint a mai napig a helyiek több mint 90 százaléka német anyanyelvű…

Curon Venosta falu
Curon Venosta

1950-ben egy erőmű építésének következményeként létrejött mesterséges tó miatt az eredeti település víz alá került, és a völgy keleti részén építették újjá; az eredeti épületek közül a fenti képen is látható, 1357-ben épült, Alexandriai Szent Katalinról elnevezett templom harangtornya túlélte a felrobbantására tett kísérletet, és a mai napig kilátszik a vízből. A torony a környék legismertebb turistalátványossága; a település címerében is szerepel. Télen, mikor befagy a hó, a torony megközelíthető. Egy helyi legenda szerint időnként hallani a harangokat – a valóságban a település elhagyása előtt kiemelték őket.

Ez a helyi legenda adja egyébként a Curon (titkai) című, egyelőre hét részre berendelt olasz széria alapjait, ugyanis természetesen egyáltalán nem számíthat jóra az, aki hallja a harangszót…

Curon sorozat

A jelenünkben játszódó történet Annától indul, aki egy kísérteties éjszaka folyományaként – még 2003-ban – a háta mögött hagyja a falut és egészen Milánóig menekül. 17 évvel később hazatér, de immáron nem egyedül, hanem tinédzser ikreivel, Mauroval (Federico Russo) és Dariaval (Margherita Morchio), hogy rég nem látott apja, Thomas (Luca Lionello) egykor hotelként szolgáló házában leljenek menedékre.

Csakhogy a hazatérésnek tulajdonképpen senki nem örül, hiszen Anna visszatérése évtizedes titkokról és botrányokról rántja le a leplet, a gyerekei szintén hamar felhívják magukra figyelmet és egyre élesebbé válik a több évtizedre visszanyúló ellentét a falu olasz- és német-ajkú lakosai között, miközben a tóból kinyúló harangtalan harangtorony egyre hangosabb hanghullámokat ver, nem akármilyen sötétséget szabadítva a falu lakosaira.

curon-margherita-morchio-federico-russo-netflix

Spoilermentesen szinte lehetetlen lenne leírni a Curon titkai történetét, amely valahol a német Sötétség (Dark), a Locke and Key, a Ragyogás és a Twin Peaks szellemiségének örököse, egy zárkózott kisvárossal, helyiek közötti évtizedes ellentéttel, meg nem értett szülőkkel, meg nem értett fiatalokkal, doppelgangerekkel és egy jó nagy adag folklór misztikummal.

Az olasz nyelvhez hamar hozzászokik a fülünk, az alakítások rendben vannak, zeneválasztás és képi világ terén sem középszer, miközben megvan a maga baljós atmoszférája, ami az erre fogékony nézőt szinte azonnal berántja.

Curon_sorozat

A Curonnak persze hibái is vannak és hát éppen a nem várt oldalról. Egyrészt túl sok rejtélyt és kérdést önt a nézőre, amit aztán rohamtempóban igyekszik is megválaszolni, miközben alapvető kérdésekre nem kapunk válaszokat. Nem tudjuk meg, hogy miért van tele a falu vallási illetve rituális motívumokkal, miért van szinte mindennap áramszünet, miközben azt már az ötödik részben megtudjuk, hogy pontosan mi történik a tóban.

Én egy kicsit jobban élveztem volna, ha hét rész helyett 10-12 epizódban kapjuk meg az első évadot, de azért is megjegyzem, hogy a Curon ettől még nem összecsapott, csak éppen rohamtempóban tolja a nézőre a fordulatokat, a titkokat, a szereplőket, a szereplők közti kapcsolatokat és a visszatekintéseket, amelyek segítségével próbálnak megágyazni a jelen eseményeinek.

Curon Netflix

Kiemelendő, hogy a Curon a mellékszereplőinek is folyamatosan teret ad, éppen olyan érdekes Klara (Anna Ferzetti), Albert (Alessandro Tedeschi), Micki (Juju Di Domenico), Giulio (Giulio Brizzi), Ober (Max Malatesta) vagy éppen Lukas (Luca Castellano) karaktere, mint a fentebb említett főhősök, sőt tulajdonképpen ők maguk is fontos szereplői szériának és a szűk játékidő ellenére is egyenrangúként tűntek fel a képernyőn.

A Curon titkai sorozat 7 részes első évada a Netflixen látható.

Kapcsolódó

Árnyékvonalak címmel elmés kémthriller érkezik

A kémthrillerben a Fist akciócsoport ténykedését követhetjük, akik az ’50-es években Finnország függetlenségét védik a KGB-vel és a CIA-val szemben. A hidegháború legforróbb pontja ugyanis nem Washington, D.C. vagy Moszkva, hanem a keleti és nyugati hatalmak közé eső kis észak-európai átjáró, Helsinki.

Jön az Érkezés a sötétségbe 2. évada

Májusban mutatták be a Netflix első belga kéz alatt készült sorozatát, amelynek alapjait egy lengyel regény adja.

Előzetest kapott a Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan) 2. évada

Vajon minden úgy történt, ahogy azt az első évadban láttuk?

Négy sorozat nyárra, amit kár lenne kihagynod

A tanulás végeztével, vagy éppen a munkaélet némi belassulásával végre több idő juthat kikapcsolódásra, köztük sorozatok nézésére is. Lássuk, mit kínál az idei nyári időszakra hazánk reklámmentes sorozatcsatornája, az Epic Drama – többek között egy izgalmas csemegének számító finn thrillert!

Most a címlapon

Ben Affleck a gyerekei miatt vállalta Batman szerepét

Most kiderült, igazából nem bánta meg Batman szerepét, mert nyomós okkal vállalta el: A gyerekei miatt.

Az megvan, amikor Tom Cruise F1-es autót vezetett?

Néha jólesik elővenni régi videókat, egyebek mellett azért, mert aki ma hatalmas Mission: Impossible vagy csak éppen Tom Cruise-rajongó,...

Matt Damon is szerepelni fog a Thor: Szerelem és mennydörgésben

Egyelőre nem tudni, hogy a Love and Thunderben mekkora szerep jutott Mattnek, de az biztos, hogy otthonosan mozog majd a díszletben.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet