Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Démonokkal suttogók: Ed és Lorraine Warren 8 megtörtént esete

Az Amityville, az Annabelle, a Démonok között vagy éppen a Kísértetjárás Connecticutban-filmekben nem csak a közös, hogy igaz történet alapján készültek, hanem az is, hogy az eseteket a Warren-házaspár vizsgálta ki és oldotta meg. De mennyi bennük az igazság?

A Warren-házaspár

Edward Warren Miney (1926-2006) és Lorraine Rita Warren (1927-2019) az Egyesült Államok leghíresebb paranormális eseteket vizsgáló nyomozói és ördögűzői voltak. Ed önmagát képezve lett démonológus, még felesége úgynevezett tisztán-látó volt, aki saját elmondása szerint kapcsolatot tudott teremteni a szellemvilággal.

Lorraine és Ed Warren

Történetük onnan indul, hogy a II. világháborút követően eléggé sürgősen pénzre volt szükségük. Ezért kitalálták, hogy az egyébként tehetséges művész, Ed idegenek házát festi le, majd bekopogtak és eladták a házról készült festményt az ott lakóknak. Nem elsősorban a pénzért csinálták persze, Ed megszállottja volt a kísértetháznak és azt remélték, hogy így talán bejutnak ilyen házakba és körülnézhetnek egy kicsit.

Ezek a látogatások vezettek ahhoz a felismeréshez, hogy kísértetvadászként szeretnének dolgozni. Ed (és vele együtt Lorraine) rengeteg olvasott, tanult és vizsgálódott, végül ott álltak egy olyan tudással a kezükben, amellyel addig csak a papok kis hányada rendelkezett. Az egyébként is hiszékeny New England-i lakosságban hamar hírük ment, majd egészen a világhírnévig nem volt megállás.

Egyes források szerint 4.000, saját állításuk szerint több mint 10.000 esettel foglalkoztak, igaz ezeknek a vizsgálatoknak a végén általában azt állapították meg, hogy nincs jelen a természetfeletti – ami nagyban hozzájárult a hitelességükhöz. Ahogy az is, hogy igyekeztek mindig a realitás talajáról megközelíteni az eseményeket és mellettük pszichológusok, építészmérnökök, fizikusok, papok és egyéb szakemberek is átvizsgálták a kísértett személyeket és az épületeket, hogy magyarázatot találjanak a megmagyarázhatatlanra. Warrenék tehát a tudományra támaszkodtak, de ha az nem talált megoldást, akkor jöttek ők és a vallásosság és az okkultizmus eszközeivel tárták fel az eseményeket.

Annabelle Lorraine Warren
Annabelle a valóságban talán kevésbé félelmetes első ránézésre, de Warrenék szerint veszélyesebb, mint azt a filmben láthattuk

Ed és Lorraine Warren élete során tehát több ezer démon és szelleműzésben vett részt, életüket és kalandjaikat több száz módon dolgozták már fel különböző filmekben, könyvekben és sorozatokban. A világ fele máig azt gondolja, hogy csak kiváló szélhámosok voltak, mások szerint ők a bizonyítékai annak, hogy szellemvilág márpedig létezik.

Egyebek mellett ők voltak az első civilek, akiknek még a Vatikán is engedélyt adott az ördögűzésre. Mostanság a James Wan által felépített, a Démonok között-, Az apáca- és az Annabelle-filmeket is magába foglaló univerzum foglalkozik a munkásságukkal, de egész életükben a figyelem középpontjában álltak, többek közt ők ihlették a mára már 17 filmet magába foglaló Amityville-szériát is. Eseteik azonban még száz filmet megtölthetnének. Mutatunk is néhányat ezek közül, lapozz!

Az Arne Johnson-ügy

1981-ben egy connecticuti gyilkossági esetben ők – is – képviselték egy gyilkosság elkövetőjét. Az ügy szereplője, Arne Cheyenne Johnson azzal védekezett, hogy a gyilkosság elkövetésekor nem volt önmaga, ugyanis szerinte megszállták a démonok. A bíró nem fogadta el Johnson érvelését és elítélte. Az ügy előzményeihez tartozik azonban, hogy amikor Johnson menyasszonyának családja új házba költözött, a lány öccse, David elkezdett szellemeket látni.

Arne Johnson ügy
Arne Johnson

A kisfiút minden esetben egy kék farmeres, fehér pólós, ősz hajú férfi látogatta meg, aki figyelmeztette arra, hogy jobban teszi, ha családjával elhagyják a házat. A kisfiúnak sorozatos rémálmai lettek, a férfi folyamatosan visszajárt hozzá, sőt, egy idő után el is kezdte ütni és fojtogatni, aminek a szülők is tanúi voltak, így hát Warrenék segítségét kérték. Az ördögűzés során David 43 démon nevét sorolta fel, az eseményen pedig jelen volt Johnson is, aki állítólag azt kiabálta, hogy a démonok őt vigyék el, ne a kisfiút.

A következő esetért lapozz!

A southendi Farkasember

1983-ban egy Bill Ramsey nevű férfi egyszer csak arra lett figyelmes, hogy “átváltozik”. Embereket támadott és harapott meg, az elbeszélések szerint olyan állatias düh uralkodott rajta, hogy hat rendőr alig tudta lefogni.

Warrenék persze azonnal az ügy felgöngyölítésére siettek és kiűzték a Ramseyt farkasemberré változtató démont. Egy pap is velük volt, s bár a pap nem cáfolta az esetet azt azért hozzáfűzte, hogy Warrenék a könyveikben előszeretettel színezik ki az eseteiket.

A következő esetért lapozz!

Az Amityville-i rémálom

Warrenék legismertebb esetei közé tartozik az 1975-ös Amityville-i rémálom, amely során Kathy és George Lutz azt állította, hogy a házuk egy erőszakos démoni irányítása alatt áll és azok el is üldözték őket a saját házukból. Warrenék az első közt érkeztek az eset tanulmányozására és maguk is elborzadtak azon, amit tapasztaltak, pedig addigra már láttak egy s mást. Kiderítették, hogy a  házban alig két évvel korábban egy férfi az egész családját kegyetlenül meggyilkolta, az ő dühös szellemeik kísértenek.

Két szkeptikus, Stephen és Roxanne Kaplan tanulmányozta az esetet és arra jutottak, hogy az eset csak egy átverés volt. Mind Warrenék, mind Lutzék a végsőkig kitartottak az események igazsága mellett.

Az Amityville horrorokból végül 17 film készült, ezek közül az egyik leghíresebb a Ryan Reynolds karrierjén is sokat dobó 2005-ös darab.

A következő esetért lapozz!

Az enfieldi kopogó szellem

1977-ben Warrenék az észak-londoni Enflieldbe egy ott élő családhoz, ugyanis az egyik kislányukat megszállta egy démon. Még számos szakértő arra jutott, hogy az eset csupán egy figyeleméhes gyermek kitalációja, addig Warrenék meggyőződtek róla, hogy ez egy démoni megszállásos eset. Az esetről a BBC annak idején egy dokumentumfilmet is forgatott, ezt itt megtekinthetitek.

Ez a történet inspirálta a Démonok között 2-t, s bár a filmben azt látjuk, hogy Warrenék a család hívására érkeztek, a valóságban hívatlanul állítottak be és be sem akarták őket engedni. Warrenék egyébként sikeresen elüldözték a démont. A témával egy 2015-ben bemutatott minisorozat is foglalkozik, a The Enfield Haunting (Enfield szelleme) mindenképpen megtekintésre érdemes alkotás lett.

A következő esetért lapozz!

A Smurl család

A Smurl családot 15 éven át zaklatták a kopogó szellemek. Így utólag képtelenségnek tűnik, hogy valaki 15 éven át éljen egy paranormális házban, de Smulék szerint fokozatosan kezdett rosszabbodni a helyzet. Eleinte csak kopogás és bűz volt jellemző a házban, később már az ágyat rázta, fizikailag bántotta az egyik lányukat (például lelökte a lépcsőn), sőt szexuálisan zaklatta a fiukat a természetfeletti. Természetesen ők is Warrenékhez fordultak, de Warrenék nem tudták teljességgel kiűzni a szellemet.

Ez az ügy azért is fontos, mert ez volt az első olyan eset, amikor nagyon komolyan megkérdőjeleződött  Warren házaspár tevékenysége, hiszen kiderült, hogy a család nem éppen százas, a családapa agyából például néhány évvel azelőtt agyvizet szívtak le, vagyis nem a legbiztosabb szemtanúknak bélyegezték őket. 1988-ban elköltöztek a házból, a helyükre egy Debra Owens nevű költözött a házba, aki elmondása szerint soha semmilyen paranormális dolgot nem tapasztalt a házban.

A Smurl család történetéről 1991-ben egy tévéfilm is készült The Haunted címmel:

A következő esetért lapozz!

A Perron család

1970-ben Roger és Carolyn Perron a gyerekeikkel a Rhode Island-i Old Arnold farmra költöztek öt gyermekükkel. Perronék az első naptól kezdve egyre erősödő baljós jeleneket tapasztaltak. Mint később kiderült különböző nem szokványos halálesetekben az előttük itt élő Arnold-család 8 generációja vesztette életét a birtokon és az ő szellemeik kísértik a házat.

A 2013-ban bemutatott Démonok között is a Perron család történetét dolgozza fel, igaz ebben szerepet kap egy Batsheba Sherman nevű boszorkány átka is. Nos, bár Batshebát valóban boszorkánysággal vádolták, a feltárt bizonyítékok alapján a filmmel ellentétben se nem ölte meg a gyermekeit és nem is az ő átka kísértette a házat.

Warrenék ezzel együtt persze sikeresen végrehajtották az ördögűzést a házban, a Perron család pedig még 10 csodálatos évet él le itt.

Ebben a videóban a legidősebb lány, Andrea meséli el az átélt borzalmakat.

A következő esetért lapozz!

Annabelle

A Démonok között filmekben is feltűnő, végül saját filmet kapó baba története 1968-ból indul, két kollégiumi szobatárs ugyanis ekkor kérte a Warren-házaspár segítségét amiatt, mert egyikük kapott egy Ann Doll babát, ami állandóan más helyen bukkant fel, üzeneteket hagyott és még az orra is vérzett. A két lány médiumhoz fordult, aki állítása szerint egy hét évesen elhunyt Annabelle Higgins nevű fiatal lány szelleme van benne. Egy papon keresztül eljutottak Warrenékhoz, akik elvitték onnan a babát.

Elbeszélésük szerint a hazaúton az autójuk a kanyaroknál leállt, a kormány és a fékek váratlanul elromlottak. A házukban aztán eleinte csak tárgyakat mozgatott, majd a helyét is változtatni kezdte, pont úgy, mint a kollégiumi szobában, végül egy a filmben is látott ketrecbe zárták a saját Okkult Múzeumukban. Az alábbi videóban megnézhetitek minden hogy fest a valóságban.

A következő esetért lapozz!

Kísértetjárás Connecticutban

1986-ban a Snedeker család kérte Warrenék vizsgálatát a házuk miatt. A házban démonok és szellemek voltak elmondásuk szerint, akik nem csak fizikailag, de szexuálisan is bántalmazták őket. Warrenék megállapították, hogy a házban az előző lakók szellemei kísértenek. A Snedeker családról egyébként egy – az esetet erősen megkérdőjelező – könyv is készült.

Ebben a Ray Garton nevű szerző cáfolja az eseményeket, mondván a család komoly alkohol- és drogfüggőségtől szenvedett, csak hallucinálták a dolgokat. Sőt Garton azt írja, hogy amikor közölte Warrenékkel, hogy elég ellentmondásos a család sztorija, akkor Ed csak annyit válaszolt, hogy “Megvan a sztorid, használd belőle azt, ami működik, a többit pedig egészítsd ki a fantáziáddal… A lényeg, hogy legyen félelmetes”.

Erről az esetről is készült egy dokumentumfilm, ezt itt megtekinthetitek:

Lapozz!

Remek hazudozók vagy?

Összegezve Warrenék 1952-ben alapították meg a New England Society-t (pontosabban a Látnoki Kutatások New England-i Társaságát), valamint nyitottak egy Okkult Múzeumot a saját házukban. Innentől kezdve pedig nem volt megállás és bárhol meglebbent a függöny, Warrenék ott termettek.

Csak egy kislány ugrál az ágyon Enfield külvárosában?

A Warren házaspár több mint 50 éves tevékenysége során soha nem kért pénzt a démonűzésért, de a házi Okkult-múzeumuknak, a kiadott könyveiknek és publikációiknak és a tévés szerepléseiknek köszönhetően egészen jól meggazdagodtak a választott hivatásukon. Sokan éppen emiatt kételkednek a házaspár eseteinek és tevékenységének hitelességében. Te mit gondolsz?

<