Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Díjat nyert a SZIMBIÓZIS az SXSW fesztiválon

Andrasev Nadja Szimbiózis (Symbiosis) című filmje nyerte a legjobb animációs kisfilm díját a South by Southwest (SXSW) Filmfesztiválon.

Az évente Austinban megrendezett, idén eredetileg március 13-22. közé tervezett fesztivált nem tudták megtartani a járvány miatt, de a zsűri online szavazott a legjobb filmekre.

Andrasev Nadja 12 perces animációjának a világpremierje a rangos Annecy fesztivál rövidfilm versenyében volt júniusban.

A magyar-francia koprodukcióban készült alkotás főszereplője egy megcsalt feleség, aki férje szeretői után kezd nyomozni, ám ahogy egyre mélyebbre ás, a féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság.

Az Austinban évente megrendezett SXSW idén a koronavírus világjárvány miatt az első nagy filmes eseményként mondta le programját, de a szervezők kiosztották a fesztivál díjait, és közzétették a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat. A South by Southwest Oscar-kvalifikáló fesztivál, azaz a díjazott film nevezhető az Amerikai Filmakadémia díjára – közölte az MTI-vel a Szimbiózis gyártója, a Salto Film Kft.

A közleményben emlékeztetnek, a Szimbiózis korábban több mint ötven fesztiválra kapott meghívást, így az Annecy-i és Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválokra, valamint rangos díjakat nyert Angers-ban és a Slamdance-en.
Andrasev Nadja – a MOME animáció tanszékén készült – diplomafilmje, A nyalintás nesze szintén sikeres nemzetközi pályát futott be, több mint nyolcvan fesztivál versenyprogramjában szerepelt, és számos díjat nyert el Cannes-tól, Drezdán, Kijeven és a dél-koreai BIAF-on át a szintén Oscar-kvalifikáló zágrábi és New Orleans-i fesztiválig.

Andrasev Nadja első önálló rövidfilmjeként a Szimbiózis személyes hangvételű témát dolgoz fel: a főhősnő rájön, hogy párja megcsalja, és nyomozásba kezd a szerető, sőt szeretők után. Ezek az élmények annyira magukkal ragadják, hogy hatásukra szenvedélyes gyűjtővé válik.

Az SXSW animációs rövidfilm szekciójának zsűrije szerint a Szimbiózis “stílusában gyönyörűen letisztult, tartalmában annál inkább erőteljesebb. Mindannyiunkat levett a lábáról az, ahogyan ez a film érzékelteti az árulás, a magány és a gyötrő kíváncsiság bonyolult együtthatását, miközben a nőiség legkülönbözőbb megnyilvánulásait is kifejezi. Ráveszi a nézőt, hogy empátiával és kíváncsisággal kövesse a történet folyását, mélyen beleérzőn és elköteleződve figyeljük, mi következik. Ez a film ma, ebben a korban elmesélve, ilyen finom animációs eszközökkel nagy és váratlan hatást gyakorolt ránk” – méltatták az alkotást.

A Szimbiózist a magyar Salto Film Kft. és a francia Miyu Productions koprodukcióban gyártotta; a francia és dán partnerek mellett a Magyar Média Mecenatúra Macskássy pályázata támogatta.

A film forgatókönyvíró-dramaturgja Domonyi Rita, producere Fülöp József volt.

Az SXSW-n a zsűri nagydíját a 22 éves Cooper Raiff mikroköltségvetésből készült vígjátéka, a Shithouse kapta, amely egy egyetemista gólya megpróbáltatásairól szól.

A dokumentumfilmes mezőnyből pedig Katrine Philp munkáját, az An Elephant in the Roomot díjazták.

<