Hatalom és dicsőség – Dinasztia sorozatkritika

A Carrington-famíla, egy gazdag, pénzéhes olajmágnás , és idős édesapja története, akik harcolnak a hatalomért, csalàdjuk hírnevéért és nem félnek semmitől. Legfőbb vetélytársuk a Colby-csalàd.  A két család rivàlizàlása számos konfliktushoz vezet.

Az alkotásban feltűnik  Carrington lànya Fallon is, a család vagyonának leendő örököse.  Az öntudatos fiatal nő, tudja kit és mit akar, és azt is, hogy hogyan szerezze meg ami őt illeti. A sorozat olyan intrikus alkotás, ami kezdetben tökèletes képet fest a Carrington-famíliáról, akikről az elején még nem is sejthetjük, hogy hasonlóképp gondolkodnak, mint a bűnözők. Van egy jól csengő nevük, amivel sokszor visszaélnek.

Dinasztia sorozat

Az elkényeztetett Fallon kezdetben apja vállalkozását akarja megszerezni. Később egy saját, veszteséges céget alapít. Sok ellenség, rengeteg konfliktus, gyönyörű nők, gazdag férfiak is vannak a sorozatban. Nekem tetszett a Dinasztia, mert bemutatja azt, hogy a gazdag emberek maszkot viselnek. Életük nem olyan, mint ahogy kívülről látjuk, hanem annak ellentéte.

A gazdag apa, aki bárkit megkaphat.  Lánya, Fallon, aki nem ismer lehetetlent. Meleg fia, aki politikai babérokra tör. Ők mind részesei azon feltevésnek, hogy a vagyon nem minden. Jobb, ha kevés van belőle, mint a megszámlálhatatlan dollárok a zsebben.

A Carrington- család mindennapjait bemutató szappanopera botrányt okozott Amerikában. A gazdag olajmágnásnak, és örököseinek  túlzott intrikái nem nyerték el a kritikusok tetszését.  A Screen Actors Guild, és Amerikai Televíziós és Rádiós Szövetség  ellenezte a főműsoridős szappanoperát, így az első részt csak 1981.január 12-én tűzték műsorra.

Dinasztia sorozat

A sorozat bemutatja milyen olajmágnásnak lenni a 80-as évek Amerikájában. Mivel túl sok intrikàt alkalmaztak a rendezők. Ez elég lett volna ahhoz, hogy a nézők ne ismerhessék meg a Carrington- család mozgalmas életét. Véleményem szerint minden szappanopera legfőbb eleme az intrika. Nem értem, hogy emiatt miért ne lehetett volna vetíteni a 9 évadot megélt sorozatot.  A hatásosan megalkotott, minden szálat elvarró, ponyva- jellegű alkotás jól sikerült. Az ABC csatorna vette a bátorságot, és felvette műsortárába a Dinasztiát, melyet Richard és Esther Shapiro készített el. Nem gondolták volna, hogy botrány kerekedik belőle, és ilyen nehezen kerül képernyőre alkotásuk.

A főkarakter szerepét először másnak szánták, de végezetül John Forshtyhe kapta meg. A korai írásokban az alkotók a két rivális család nevét (Carrington és Colby) először Parkhurst és Corby néven említették. A rendező nem más volt mint Irvinf J. Moore. A főbb szerepekben John Forsythe, Linda Evans, Pamela Bellwood, Pamela Sue Martin, John James, Al Corley, Gordon Thomson, Jack Coleman, Heather Locklear, Diahann Carroll, Michael Nader, Catherine Oxenberg, Emma Samms és Joan Collins mint Alexis voltak láthatóak.

Ez nem egy könnyed szappanopera, mint amit más csatornák sugároznak. Ez a sorozat ennél jóval több. Az alakítások kitűnőek, a rendezés is jó, bár a sorozat egyesek számára eltúlzott, és nehezen emészthető.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Most a címlapon

Epikus véget ér az 5. évaddal A nagy pénzrablás

A sorozat 5. évadát Dániában, Portugáliában és Spanyolországban forgatták.

Megvan kik lesznek A Dal 2021 zsűritagjai

A Dal 2021 mezőnyének kihirdetéséhez hasonlóan, online sajtótájékoztató során jelentette be a műsor zsűrijének tagjait a közmédia január 15-én.

Tom Cruise robotokkal “védi” a Mission: Impossible 7 forgatását

Hogy a Mission: Impossible hetedik részének forgatását többé ne kelljen félbeszakítani a koronavírus-járvány miatt, Tom Cruise robotokkal biztosítja azt.

Hirdetés