csütörtök, január 28, 2021

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency sorozat 1. évad kritika

-

- Hirdetés -

WOW. Ez aztán mindfuck utazás volt a javából és valószínűleg az egyik legjobb évadlezárás, amit valaha láttam.

dirk-gently

A Dirk Gently pilotja egy gyönyörű káosz volt, amelyből már akkor kirajzolódott, hogy ez a sorozat egyáltalán nem lesz egyszerű, hiszen két emberrablás, egy fura többszörös gyilkosság, egy macska, egy kutya, egy fura “szekta”, egy fura bérgyilkos és az ő túsza, egy még furább betegség, egy huligán banda, a rendőrség és a katonaság mellett még ott volt a két főszereplő is, akik folyamatosan olyan párbeszédeket toltak, hogy abban egy szem összefüggés vagy értelem nem volt, mégis azonnal berántotta a nézőt.

Aztán ahogy haladt előre az évad, a szálak még jobban összegubancolódtak és minél szorosabbra húzták azt a fűzőt éppen ennek a gubancnak köszönhetően kezdett el kirajzolódni előttünk az egész történet, ami nem kicsit volt telitalálat minden szempontból, amihez persze sokat hozzátett az időutazás, mint tényező, azonban annak minden paradoxonát zseniálisan vágták el a készítők.

dirk-gently-bart-curlish-episode-2-fiona-dourif

Nem is tudom mikor volt utoljára olyan sorozat, ami ennyire berántott volna (talán a Stranger Things), de az biztos, hogy ez a rövid szezon jó pár évig emlékezetes marad számomra, hiszen amellett, hogy kaptunk egy remek történetet, kaptunk több tucat olyan (együgyű) karaktert, amire még évek múlván is emlékezni fogok, arról nem is beszélve, hogy a casting akkora telitalálat, hogy ennél jobban ki sem válogathatták volna a szereplőket.

Műfajilag szinte meghatározhatatlan a sorozat, hiszen egyszerre meríti ki a scifi, a dramedy, a krimi, a fekete komédia és a misztikus sorozatok minden jelzőjét, és annak ellenére, hogy a karakterei jócskán eltúlzottak, mégis mindegyikükben van valami szerethető, valami emberi, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg soha nem szurkoltunk még úgy két ember barátságáért, mint Dirk és Todd esetében.

dirk-gently-s-holistic-detecti3-838x465

A nagy káoszból a végére aztán egy remek finálé lett, amivel gyönyörűen lezárták és keretbe foglalták az évadot (nyugi, lesz második évad!), hogy aztán az utolsó pillanatokra még olyan jelenetsorokkal csigázzák fel a nézőt, ami egyrészt abszolút váratlan, másrészt meg kiválóan vezeti fel a folytatást.

Maradjunk annyiba, hogy 2016 a sorozatok éve volt, amely egyik legkiválóbb darabja a Dirk Gently sorozat volt és amellett, hogy már most elvonási tüneteim vannak, talán most először jelenthetem ki teljes nyugalommal, hogy ha a második évadra is marad ez az írói és produkciós stáb (Max Landis vezetésével), akkor semmilyen félelmünk nem lehet azzal kapcsolatban, hogy elrontanák a folytatást.

10/10

(A Dirk Gently sorozat Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének regényéből készült.)

 

- Hirdetés -

Még több hírért látogass el a Filmsor főoldalára! Ha nem akarsz lemaradni a friss cikkekről csatlakozz a Filmsor Facebook-oldalához vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra! Híreinket, cikkeinket már a Google Hírek szolgáltatásban is megtalálod, itt is feliratkozhatsz a Filmsorra!

Kapcsolódó bejegyzések

Hívás a múltból filmkritika

A következő hetekben még nagyot szólhat a Hívás a múltból (The Call) címre hallgató koreai sci-fi, amely kiváló érzékkel ötvözi a különböző műfajokat.

A PLATFORM filmkritika

A platform egy groteszk metafora, amelynek üzenete a mostani koronavírus-járvány idején különösen hangosan szól a nézőhöz.

A BECSÜLET VÉDELMÉBEN sorozatkritika

Jó eséllyel éppen a szemünk előtt növi ki magát minden idők legjobb rendőrdrámájává.

TŐRBE EJTVE filmkritika

Avagy egy kihaltnak hitt filmes műfaj feltámasztása.

Friss

Nicolas Cage már megint egy elképesztő filmben kapott szerepet

Szellemekkel, nindzsákkal és szamurájokkal küzd egy robbanó bőrkabátban.

Elhalasztották a Cannes-i filmfesztivált

Május helyett júliusban rendezik meg.

Magyar előzetest kapott a Raya és az utolsó sárkány

Ahhoz, hogy helyreállítsa a békét, Rayának meg kell találnia az utolsó sárkányt.

Olyan sokat késik a Nincs idő meghalni, hogy lehet újra kell forgatni néhány jelenetet

Előfordulhat, hogy újraforgatásokra lesz szüksége a legújabb James Bond mozinak, a Nincs idő meghalni című filmnek.
A Hírstart ajánlata