Doktor Balaton sorozatkritika

Vasárnap este elrajtolt a TV2 hétköznap főműsoridőbe szánt sorozata, a Doktor Balaton, amelynek első számú helyszíne egy fiktív Balaton-felvidéki település, Balatonmeggyes.

Ezzel tulajdonképpen folytatódik a magyar falus sorozatok reneszánsza, azonban a Doktor Balaton mégis kicsit más. Sőt, nagyon más, ha azt nézzük, hogy kifejezetten

nem áll be abba a sorba, amibe a korábban szintén a ContentLab&Factory által gyártott A mi kis falunk vagy a Drága örökösök, hanem inkább kockáztat.

Amikor bejelentették a sorozat hírét látatlanban is tartottam attól, hogy a Doktor Balaton ugyanolyan műfaji egyveleg lesz, mint az “elődei”, bár tegyük hozzá gyorsan, hogy A mi kis falunk esetében heti sorozatról beszélünk, így az azzal való összehasonlítás alapja nem teljesen helytálló.

Doktor Balaton TV2

Itt van azonban a Drága örökösök, ami tulajdonképpen egy kísérleti laborként szolgálhatott a magyar sorozatkészítőknek azzal kapcsolatban, hogy mi kell a hazai tévénézőknek: könnyed krimi, szerelmi háromszögek, rejtélyek, áskálódások és olyan karakterek, akiknek személyiségjegyein jókat lehet nevetni.

Az ismerős színészfelhozatal és közeg ellenére a Doktor Balaton nem a Drága örökösök célcsoportjának készült. Vagyis, nem feltétlenül.

Ez számomra elsősorban a karakterek személyiségjegyeiben köszön vissza: A Doktor Balatonban a szereplők nem karikatúrák, nincsenek parodisztikusan eltúlozva és ezzel az is kódolva van, hogy valószínűleg nem is kerül majd egy szereplő sem olyan kultstátuszba, mint mondjuk Szappanos Tibi vagy Renátó a szomszédban.

Számomra azonban éppen ez mutat egyfajta tökösséget az alkotók részéről, ugyanis éppen emiatt sokkal hangsúlyosabban kell koncentrálniuk arra, hogy maga a történet lekösse a nézőt.

Bár a promóciós anyagokban a magyar Dallasként emlegették a Doktor Balatont, lehet párhuzamot húzni akár a Szomszédokkal is,

legalábbis olyan értelemben, hogy a sorozat próbál a földön maradni és – egyelőre legalábbis – valós élethelyzeteket, társadalmi kérdéseket bemutatni, egyszóval sokkal könnyebb azonosulni a szereplőkkel és problémáikkal.

Ezzel együtt egy fikciós elem áll a középpontban: egy “csodavíz”, amelyet egy ügyeskedő vállalkozó, Szabó Leó (Gula Péter) fedez fel nagyapja (Bodrogi Gyula) telkén. Bár még csak az alapok letételénél járunk, valószínűnek tűnik, hogy az ezért a telekért (és a csodavízért) folyó harc adja majd a legtöbb konfliktus forrását a későbbiekben (is).

A másik fontos szálon egy Dr. Balla-Tóth András (Mészáros András) nevű missziós orvos kálváriáját követhetjük nyomon: egy eltűnt gyógyszerszállítmány miatt egzisztenciáját veszti, Balatonmeggyes pedig kiváló helynek tűnik ahhoz, hogy elrejtőzzön kicsit a világ elől. Az orvos elég öntörvényű és nem feltétlenül az a fedhetetlen pozitív hőstípus, amit a magyar sorozatoktól megszokhattunk – amiért újabb plusz pont jár az alkotóknak.

Elég valószínűnek tűnik, hogy a két főbb szereplő életútja komolyabban is összeér majd, de önmagában mindkét szálon találunk bőven magánéleti problémákat és több további érdekes szereplőt is: az igencsak nagyban mutyizó polgármester (Pálfi Kata) és a kettős életét élő sztárügyvéd (Király Attila) is fontos része a két főszereplő életének (és ezzel a fő történetszálaknak), de emellett számtalan olyan szereplőt vezettek fel és mutattak be az első két részben, akik a későbbiekben még hangsúlyos szerepet kaphatnak a történet alakulásában.

Összességében kijelenthető, hogy a Doktor Balatonnal legalább annyit kockáztat a TV2, mint a Bödörékkel:

még a Stohl András nevével fémjelzett sorozat az abszurd humor irányába billent (szerintem zseniálisan), addig a Doktor Balaton inkább komolyabb hangot üt meg ahelyett, hogy egy olyan szabálytalan műfaji egyveleg lenne.

Van még egy dolog, amit érdemes kiemelni a sorozattal kapcsolatban, ez pedig a helyszínválasztás:

a Balaton, mint a történet kvázi központi helyszíne nem egyszerűen csak egy díszlet a történetben, hanem a sorozat lelke.

Az ember mindig nosztalgiával gondol vissza a balatoni nyaralásokra, jó eséllyel egy fotó vagy egy rövid felvétel láttán is elindul bennünk, hogy mennyire ott lennénk most is, különösen egy ilyen négy fal közt töltött év után.

Itt megnézhető a Doktor Balaton első két része

A Doktor Balatonnal most esténként kicsit kitörhetünk a négy fal közül a tévé előtt ülve is, csak ezúttal saját emlékeink felidézése helyett egy remek színészekből álló csapatot követhetünk figyelemmel.

A Doktor Balaton alkotói: Kapitány-Diószegi Judit és Búss Gábor Olivér, gyártója a ContentLab&Factory.

A Doktor Balaton a TV2-n látható hétköznap esténként 19:00-s kezdettel.