Őrült összegért kelt el Doris Day színésznő hagyatéka

Csaknem három millió dollár (egymilliárd forint) folyt be egy online aukción, amelyen Doris Day hollywoodi filmcsillag négy Golden Globe-díját és számos más relikviáját árverezték el – közölte a Julien’s Auctions árverési ház.

Az élőben közvetített online árverésen a filmcsillag 1930-as Ford kabriójáért, amelyet a színésznő nyolcvanas években futó talkshow-jában lehetett látni, 96 ezer dollárt (32 millió forintot) fizetett ki egy licitáló. Az egyik Golden Globe-díját pedig, amelyet 1963-ban kapott, 25 ezer dollárért (8,4 millió forintért) vitte el egy vásárló.

A több mint 1100 tételt felvonultató árverés bevételét a Doris Day Állatalapítvány kapja, amelyet a színésznő-énekesnő 1978-ban hozott létre.

A Julien’s aukciósház eredetileg 300-600 ezer dollárra (100-200 millió forintra) becsülte a várható bevételt, amely végül majdnem hárommillió dollárra rúgott.

Day, aki az ötvenes-hatvanas évek Hollywoodjának egyik legnagyobb sztárja volt, 2019 májusában hunyt el 97 évesen, a kaliforniai Carmelben lévő otthonában, ahol visszavonultan élt.

Az árverésen a zongoráját, ruháit, bútorait és állatokkal kapcsolatos emléktárgyait is meg lehetett venni. Day ugyanis rajongott az állatokért, és rengeteg kerámiakutyája, -madara, -malaca, valamint állatokat ábrázoló képe volt.

A filmcsillag Cartier kitűzője 27 kerek gyémánttal több mint 40 ezer dollárt (13,5 millió forintot) ért egy licitálónak. A televíziós műsorában használt rendezői széke pedig 16 ezer dollárért (5,4 millió forintért) kelt el. Az aukciót eredetileg Beverly Hillsben tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt inkább élőben streamelte az árverési ház.

Szólj hozzá