kedd, január 26, 2021

Duna-parti Hollywoodot akar Andy Vajna utódja

-

Néhány hónappal kinevezése után kész tervei vannak a film- és televíziós ipar átalakítására, a tartalomfejlesztés és – gyártás felpörgetésére és a már most is komoly stúdiókapacitás kibővítésére Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak ­– írja a Variety.

Káelt szeptemberben nevezték ki, nyolc hónappal Andy Vajna korábbi filmügyi biztos és hollywoodi mogul halála után. A Variety szerint az utód eltökélten folytatja az előd munkáját, vagyis a filmfinanszírozás átalakítását és a központosítást, valamint annak a produkciós központnak a kapacitásnövelését, amely már így is a második legnagyobb Európában az Egyesült Királyság után.

A szaklap megemlíti, hogy az év elején átalakították a Nemzeti Filmintézet működését úgy, hogy a mozivászonra, televízióra és minden egyéb képernyőre szánt alkotásokról egy helyen döntsenek. Szerintük ez is azt szolgálja, hogy folytatódhasson a magyar film azon, az elmúlt időszakban tapasztalható kreatív aranykora, amely kitermelte például Enyedi Ildikó Testről és lélekről vagy Nemes-Jeles László Saul fia című világszinten elismert filmjeit.

A Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként létrejött Nemzeti Filmintézet pályázati rendszerén keresztül mozis, televíziós és online forgalmazásra szánt filmalkotások elkészítéséhez biztosít fejlesztési, gyártás-előkészítési, gyártási és forgalmazási támogatást. A szervezet tervei között szerepel továbbá egy saját Video on Demand szolgáltatás elindítása is a magyar alkotások népszerűsítése céljából.

A Variety cikkével párhuzamosan a The Hollywood Reporteren is megjelent egy cikk a magyar filmügyi biztosról és terveiről. A THR azt írja Káel Csaba szerint a magyar filmipar még nem készített jó filmet az első világháborúról, az 1848-as forradalomról, az 1989-1990-es rendszerváltozásról vagy akár az 1956-os forradalomról. Ezen változtatni akarunk és lehetőséget akarunk adni a filmkészítőknek arra, hogy reflektáljanak a történelmünkre és nemzeti hőseinkre az egyes évfordulókhoz kötődően.

Káel Csaba azt reméli, a változások több koprodukciót is eredményeznek a régióban, ami szerinte számunkra lokális piacnak számít. Ennél nem kevésbé fontosnak nevezte, hogy még több nagy nemzetközi produkciót tudjon kiszolgálni a “Duna-parti Hollywood”. Megemlítette, hogy az éves GDP 0,15 százaléka származik ebből, ami az egyik legmagasabb arány Európában. Az árnyoldala ennek a keresletnek, hogy a budapesti stúdiók folyamatosan foglaltak. Ezért kell bővíteni a Mafilm stúdiókomplexumot – véli Káel Csaba.

Továbbra is örömmel látjuk a nemzetközi produkciókat egyedülálló helyszíneinkkel, magasan képzett és lelkes szakembereinkkel, felszerelt stúdióinkkal és adóvisszatérítés formájában jelentkező 30 százalékos filmtámogatással, amely egyedülálló a régióban.

A biztos azt is megemlítette, hogy idén Hollywoodba látogat, hogy kapcsolatokat építsen.

Mindkét filmes portál a jelenleg is zajló 70. Berlini Filmfesztiválon interjúzott Káel Csabával.

Kapcsolódó bejegyzések

Elkezdődött a Nagykarácsony, Tiszeker Dániel új filmjének forgatása

A film főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete.

Programsorozattal ünnepli a 120 éves magyar filmet a Nemzeti Filmintézet

Vetítésekkel, kiállítással és egyéb programokkal ünnepli idén az első megrendezett magyar film, A táncz születésének százhuszadik évfordulóját a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A Hasadék című magyar film is ott lesz a Goai filmfesztiválon

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyében lesz Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének világpremierje.

Zajlik a Hunyadi-film szereplőválogatása

Újabb mérföldkőhöz érkezett a készülő Hunyadi-film, immár zajlik a szereplőválogatás.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata