Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Egy írónő szerint az RTL az ő ötletét lopta el a sikersorozatához

Köbli Viktória Szerelemkereső című regényét szerette volna filmre vinni. Állítása szerint bár az adaptációt elutasították, végül ebből csinálta meg az RTL az Oltári csajok című sorozatot.

Köbli Viktória írónő a Szerelemkereső című regényének botrányokban gazdag utóéletét osztotta meg a Pesti Srácok portállal. A regényét a legtöbben az RTL képernyőjéről egy sorozat formájában ismerhettük meg, ez nem más, mint az Oltári csajok – legalábbis ezt állítja az írónő.

Nem egyszerű adaptációról van szó, ugyanis a regényt a magyar RTL – igazságügyi szakértői vélemények szerint is – ellopta – írja róla a Pesti Srácok.

Min írják, a jogász végzettségű Köbli Viktória a kislányával otthon töltött évei alatt 2012-től kezdődően írta meg a Szerelemkereső című, nőknek szóló regényét. A sokéves munkát követően azonban az írónő úgy gondolta, hogy a regényét elsőként a mozivásznon lenne érdemes bemutatni, és majd csak azt követően könyv formában, mint a reménybeli sikerfilm forrásművét. Éppen ezért fordult – a könyve szakszerű levédetése után – az ország vezető producereihez még 2016-ban. Innen kezdődött nem várt kálváriája is.

Annak ellenére, hogy a producerek számára kiküldött anyagok alapján a regény filmadaptációs projektje gyakorlatilag kútba esett, 2017 nyár elején, amikor Viktória lányával épp az óvodába sétált, egy órásplakáton látta visszaköszönni regénye karaktereit, de a reklámplakáton a Szerelemkereső cím helyett már Oltári csajok szerepelt. Az írónő rövidesen értesülhetett a médiából arról, hogy az RTL magyarországi programigazgatója büszkélkedik a csatorna új telenovella sorozatával, amellyel megmutathatják anyavállalatuknak, hogy érdemes ilyen jellegű, tisztán magyar produkciók elkészítését finanszírozni.

Egyszer a magyar RTL történetében már volt ilyen, méghozzá egy hasonló sorozat, de mégis azt kell mondanom, hogy igazi telenovellát, amit Magyarországon írnak magyar írók, kifejezetten a magyar nézőknek készült, kifejezetten magyar alkotókkal és magyar színészekkel, ilyen még nem volt, most lesz, ez az Oltári csajok.

– nyilatkozta Kolosi Péter, de a PS és Köbli Viktória szerint az Oltári csajok alapjául ugyan valóban magyar alkotó munkáját használták, de Köbli Viktória neve helyett Kalamár Tamás neve fémjelezte a produkciót.

Bár Viktória tisztában volt vele, hogy a számos producerhez eljuttatott, jogvédelem alatt álló regényét “egyszerűen ellopták tőle”, ugyanakkor tudta, hogy egy globális médiacéggel szemben harcba bocsátkozni az esetek többségében öngyilkos küldetés. A végső szót mégis a kislánya mondta ki.

“Elmondtam a kislányomnak, hogy mi történt velem és azt is megosztottam vele, hogy mit jelent, ha kiállok az igazamért, de ő azt mondta nekem, hogy csináljam” – emlékszik vissza az édesanya arra a beszélgetésre, amely során eldöntötte, hogy belevág az immár három éve tartó küzdelmébe. Ügyvédet fogadott és ügyvédi levélben fordult az RTL Klub vezérigazgatójához, de az írónő és a PS beszámolója szerint lenézően elhessegették.

Végül úgy döntött, hogy a – forgatókönyv összehasonlítás céljából történő kiadását megtagadó – csatornával szemben csak úgy tud fellépni, ha maga írja ki a levetített epizódok teljes szövegét, majd a leirattal fordul a hatóságokhoz. A naponta megjelenő epizódokat esténként és hétvégente jegyzetelte ki az írónő az utolsó szóig, hiszen a 101 rész összesen 70 óránál is hosszabb pontosan kiírandó anyagot jelentett.

Azóta – a nyomozás előzményeként, majd részeként – két hivatalos szakértői állásfoglalás is igazat adott az írónőnek, köztük a Szerzői Jogi Szakértői Testület is.

Az ügy még nem ért véget, kíváncsian várjuk a fejleményeket, hiszen az írónő nem kártérítési-, hanem büntetőügyben tett feljelentést, hiszen a szerzői jogok megsértését a magyar jog bűncselekményként tartja számon.

A Pesti Srácok megkereste Kolosi Pétert is, aki a telefonon elmondott szavainak közléséhez nem járult hozzá.

Kiemelt kép: Horváth Sisa Anna, az RTL Oltári csajok című sorozatának szereplője. Fotó: RTL Magyarország

Forrás Pesti Srácok
<