Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra
Utopia (2013): A két évadot, összesen 11 részt megélt Utopia nem más, mint egy titokzatos képregény, amit csak páran vehettek a kezükbe, azonban ők mind életveszélybe kerültek. Az Utopia ugyanis sokkal több egy egyszerű képregénynél, nem véletlenül vadásznak rá mindenféle titokzatos szervezetek, ugyanis annak tartalma az egész emberiség komoly hatással lehet. A fekete komédia remek humorral, remek fényképezéssel, na meg remek zenével szippantja magába a nézőt, ami mellett eltörpül, hogy igazi kirakós, senkiben nem bízós, köpönyegforgatós darab.

Egy tucat brit sorozat, amit nem ismersz pedig kellene

Katarzis, dráma, sok-sok zsepi

Oké a cím kissé túlzó, de annak fényében talán mégsem, hogy még a Sherlock, a Luther, a Black Mirror, a Ripper Street, a Penny Dreadful, a The Night Manager vagy éppen mostanság a Tom Hardy-féle Taboo mind az USA-ban, mind a hazánkban nagy karriert futottak be a rajongók körében, addig vannak sorozatok, amelyek közel sem kapnak akkora hájpot, mint a fentebb felsoroltak sem a média, sem a rajongók részéről.

Pedig a lentebb felsorolt 12 sorozatnak is legalább olyan egyedi atmoszférája van, mint a Sherlocknek vagy éppen a Taboonak, ráadásul esetenként sokkal mélyebb történetet mesélnek el, mint a náluk felkapottabb, ismertebb zömében amerikai “drámák”. Az idézőjel azért jár, mert a drámában a britek a királyok, aki ezt nem hiszi, az az alább felsorolt sorozatokból válasszon magának egy-kettőt.

A lenti összeállításban zömében minisorozatokat válogattunk össze, olyanokat, amelyekhez magyar felirat is elérhető és amelyeket pár (de akár egy) nap alatt is le lehet darálni, és amellyel megítélésem szerint kulturálisan gazdagabb lesz az ember. És akkor azt még nem is említettem, hogy a sorozatok mindegyike a katarzis-faktort támadja be, vagyis garanciát vállalok arra, hogy mindegyik emlékezetes marad számodra, feltéve ha az a fajta sorozatfogyasztó vagy, aki nagyon bele tudja élni magát egy-egy drámába.

 Előzetesek:

And Then There Where None

Broadchurch

Fortitude

Good Cop

Happy Valley

Line of Duty

The Casual Vacancy

The Fall

The Honourable Woman

The Missing

The Shadow Line

Utopia

Van egy kedvenc angol drámád, ami illene a fentebb felsoroltak közé, de kihagytuk? Írd meg nekünk kommentben!

Ez is érdekelhet:
<