Filmek, sorozatok, kultúra

Egykori besúgó készített sorozatot a közmédiának a rendszerváltásról

A Securitaténak jelentett az erdélyi magyar elitről a filmes, aki a közmédia romániai rendszerváltásról szóló sorozatát jegyzi.

Egy olyan erdélyi magyar filmes szakembert sikerült felkérnie a magyar közmédiának a romániai rendszerváltásról készült sorozathoz, aki maga is részt vett a Ceausescu-rendszer fenntartásában: az erdélyi magyar elitről jelentett a Securitaténak.

Magyar Hang írt arról, hogy az Omló falak – Magyarok a romániai rendszerváltó forradalomban című sorozatot a Xantus Film jegyzi, a vállalkozás alapítója az a Kolozsváron élő Xantus Gábor, aki azokról a személyekről jelentett, akikkel a televíziós munkája során kapcsolatba került. Ezt egyébként nyilatkozatban ő is elismerte.

A sorozatot a stáblista szerint a neves rendező fia (Xantus Áron) rendezi, az apa csak „beszélgetőtárs”, vagyis az interjúk készítője – írja a Magyar Hang. A lap megjegyzi, hogy a közmédiában szombaton bemutatott sorozat harmadik részében a romániai magyar sajtóban (egykor) dolgozók is megszólalnak – köztük az a Csép Sándor is (igaz, archív felvételről), akiről a filmbeli beszélgetőtárs jelentett.

A filmsorozat a leírása szerint azt ígéri, hogy feleleveníti a harminc éve lezajlott romániai rendszerváltó események magyar vonatkozásait.

Xantus Gábornak, miután elismerte a besúgó múltját, távoznia kellett a román televíziótól, viszont taníthat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Filmművészeti és Média Intézetének magyar tagozatán.

Forrás HVG
Facebook
<