Sorozatkibeszélők Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után sorozatajánló

Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után sorozatajánló

13 rendbeli gyilkosság, 5 gyilkossági kísérlet, 11 rendbeli nemi erőszak és 14 betörés. Ez Richard Ramirez, az Éjszakai vadász.

Richard Ramirez 1984 júniusától 1985 augusztusáig terrorizálta Los Angeles és San Francisco lakosságát

Összesen 13 rendbeli gyilkosságért, 5 gyilkossági kísérletért, 11 rendbeli nemi erőszakért és 14 betörés vádjában mondták ki bűnösnek. Mindezt úgy, bűneinek egy része miatt végül nem is kellett felelnie, mert a Rendőrség nem akarta bíróság elé rángatni azokat a kiskorú túlélőket, akik számára így is örök traumát okozott és akik ezzel elkerülték a Ramirezzel való újbóli találkozást. És valószínleg még ennél is sokkal több áldozata volt…

A sajtó által csak éjszakai vadásznak hívott Richard Ramirez gyilkosságai során sokféle fegyvert használt, köztük kézifegyvereket, késeket, machetét, kerékkulcsot és kalapácsot is. Többször előfordult, hogy egy napon több gyilkosságot, erőszakot vagy gyilkossági kísérletet is elkövetett, de módszerei tulajdonképpen minden alkalommal mások voltak, ezért a rendőrség sokáig nem is kötötte össze ezeket az eseteket. Sőt, amikor az egyik nyomozó, Gil Carillo előállt azzal, hogy ugyanaz lehet az elkövető, tulajdonképpen még saját kollégái is kiröhögték.

Az Éjszakai vadász válogatás nélkül erőszakolt és ölt

Ramireznek ugyanis nem csak a módszerei voltak rögtönzöttek, hanem az áldozatai is. Első áldozata egy 9 éves, vietnámi származású kislány, Mei Leung volt. A lányt annak a hotelnek a pincéjében találták meg, ahol Ramirez akkoriban lakott. Ezt a gyilkosságot Ramirez csak 2009-ben vallotta be, de a rendőrök már 1985-ös elfogásakor biztosak voltak benne, hogy számtalan gyilkosság és erőszak Ramirez nevéhez fűződik még.

Éjszakai vadász gyilkosságok

Ramirez soha nem érzett sajnálatot vagy megbánást egyik bűncselekménye miatt sem. A bíró, aki jóváhagyta a Ramirezre kiszabott tizenkilenc halálos ítéletet, megjegyezte, hogy “tettei kegyetlenséget, érzéketlenséget és gonoszságot mutatnak, minden emberi megértést nélkülözve”. Áldozatai között idősek és gyermekek, férfiak, nők, kislányok és kisfiúk egyaránt voltak. A legtöbbjüket bestiálisan megerőszakolta, majd válogatott kegyetlenséggel megölte, de volt olyan is, akit életben hagyott.

Hajsza egy sorozatgyilkos után

A Los Angeles-i rendőrök tehetetlenek voltak, pedig Gil Carillo és Frank Salerno egyre megszállottabban folytatta a hajtóvadászatot. A Netflix sorozatában Gil Carillo szájából több, mint megrázóan hangzik az a mondat, amikor azt mondja, volt, hogy egy újabb gyilkosságért “szurkolt” és remélte, hogy végre hagy hátra valami nyomot az Éjszakai vadász. Carillo azonban minden rögtönzése ellenére sokáig nem nagyon hibázott, egy cipőnyom volt amin el tudtak indulni a nyomozók, de ez is csak arra volt elég, hogy össze tudják kapcsolni az eseteket és Gil Carillot végre komolyan vegyék a kollégái.

A Netflix sorozata elsősorban a két Ramirezt üldöző nyomozó emlékein keresztül mutatja be a hajszát, de megszólalnak benne túlélők, az áldozatok hozzátartozói, újságírók, szemtanúk és sokan mások, akik valamilyen módon kapcsolódtak az Éjszakai vadász által elkövetett rémségekhez.

Richard Ramirez Ejszakai vadasz

A Netflix sorozatában több drámai felvételt is bemutatnak a brutális helyszínekről, részletesen beszámolnak arról, hogy Ramirez hogyan végzett áldozataival, de a fókusz nem Ramirezen, hanem elsősorban a nyomozókon van, Ramirez személyével, gyerekkorával csak néhány mondat erejéig foglalkoznak.

Ez a sorozat az áldozatok, a túlélők és a hajtóvadászatot indító rendőrök és nem Ramirezé, aki soha, egy percig sem bánta meg a bűneit.

“Szeretek embereket ölni! Szeretem nézni, ahogy meghalnak. Fejbe lövöm őket, akkor vonaglanak és össze-vissza vergődnek, aztán egyszer csak mindennek vége. Vagy beléjük vágom a kést, és figyelem, ahogy az arcuk igazán fehér lesz. Szeretem a vért. Mindannyiunk kezében megvan az erő arra, hogy gyilkoljunk, de a legtöbb ember fél használni ezt. Azok, akik nem félnek ettől, az életet is kontroll alatt tartják.”

– mondta a bíróságon, és hozzátette:

“Hányingerem lesz maguktól, maguk férgek. Egytől egyig képmutatók. Nem értenek meg engem. Ezt nem is várom maguktól. Nem képesek rá. Én túl vagyok azon, amit maguk képesek felfogni, túl vagyok jón és rosszon.”

Az Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után (Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer) címet viselő true crime dokumentumfilm-sorozat magyar felirattal a Netflixen látható január 13. óta.

Érdekességek az Éjszakai vadászról

  • Ramirez igazi szupersztár lett a sátánista nők körében. Szerelmeslevelekkel bombázták vagy házassági ajánlatot tettek neki, és a bebörtönzését követően többen is látogatták. 1985-től kezdődően egy Doreen Lioy nevű nő csaknem 75 levelet írt a sátánista gyilkosnak. 1988-ban Ramirez megkérte Lioy kezét, 1996-ban a kaliforniai San Quentin Állami Börtönben (ahol Ramirezt fogva tartották) pedig össze is házasodtak. A Ramirez halálát megelőző években Lioy azért fellebbezett, hogy férjét ne végezzék ki, és kijelentette, ha Ramirezt kivégzik, akkor ő öngyilkosságot fog elkövetni. Lioy azonban végül elvált Ramireztől. Ramirez később eljegyzett egy írónőt.
  • Richard Ramirez személye az American Horror Story 5. és 9. évadában is felbukkant.
  • 2016-ban The Night Stalker címen Megan Griffiths rendezett filmet Richard Ramirez élete alapján. Előtte 2002-ben Chris Fisher, még 2009-ben Uli Lommel tette ugyanezt Nightstalker címmel.
  • Richard Ramirez is megszállt a hírhedt Cecil Hotelben, a gyilkosságok és sorozatgyilkosok szállójában, amelyről a Netflix következő true crime sorozata szól.