ELEKTRONIKUS ÁLLAM – könyvkritika

Drone, sweet drone

Simon Stålenhag Elektronikus állam című könyve az Agave Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon, még 2019-ben. A könyvet nagyon nehéz, sőt mi több, lehetetlen is besorolni egyetlen műfaj keretei közé, hiszen egyszerre kisregény, művészeti album és valahol képregény is. Mindegyik, de közben egyik sem.

Simon Stålenhag neve ismerősen csenghet, hiszen a modern, digitális művészetek egyik igencsak kiemelkedő művelőjéről van szó. Igazi sikersztori az övé, ugyanis közösségi finanszírozás révén robbant be a köztudatba, és népszerűsége azóta is töretlen. A könyv elolvasása után bátran kijelenthetem, hogy Stålenhag művészi érzeke nem csak a grafika, hanem a szövegalkotás terén is kiválóan működik.

Az Elektronikus állam tulajdonképpen egy narratív szövegekkel kiegészített művészeti album, ami az 1900-as évek Amerikájába repít minket. Ez az Amerika azonban teljesen más mint ami a történelemkönyvek lapjairól visszaköszön ránk. A háborút drónpilóták vívták és nyerték meg, a föld puszta és kietlen, az emberek pedig az elektronikus álmok bűvöletében élnek. A Sentre által megalkotott, és piacra dobott neuronsisakok egyfajta függőséget okozva, a társadalmat a totális pusztulásba taszították.

Amit mi csinálunk, az nem civilizált dolog, tudom. De biztos veled is megtörtént már. Akárcsak én, te is arra az elkerülhetetlen felismerésre ébredtél egy nap, hogy többé nem élünk civilizált időket.

Történetünk főszereplője egy fiatal lány, aki egy rajzfilmfiguráról mintázott robot társaságában szeli át az államok sivár és veszélyekkel teli tájait. Fókuszban maga az utazás áll, és persze az eközben megtapasztalt nyomasztó és borzalmas történések. A remekül alkalmazott flashbackek apránként ismertetik meg velünk főhősünk múltját, és ezzel párhuzamosan egy gyermek szemszögéből tekinthetünk vissza rá, hogy is vált a technológia istenné, az emberek pedig neuron hálózatok szolgáivá. Főhősnőnk úti célját és motivációit nem rágja a szánkba az író, választ ugyan kapunk majd a történet végén, de az sem lesz éppen kellemes. A szöveg tömör, lényegre törő és nyomasztóan hatásos, a kép és a szöveg együtt elválaszthatatlan egységet alkotnak. A műhöz egyébként a szerző zenei aláfestést is készített, amit az alábbi linken megtekinthettek.

Az Elektronikus állam megfilmesítése már folyamatban van, mégpedig a Bosszúállók: Végjáték írói dolgoznak a szkripteken. Simon Stålenhag következő könyvét, Mesék a Hurokból címen hamarosan szintén az Agave Kiadó jóvoltából olvashatjuk. A Mesék a Hurokból is megihlette a filmeseket, a könyv alapján készült sorozat április 3-án debütál az Amazonon.

Szólj hozzá