Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Elhunyt Joel Schumacher filmrendező

80 éves korában meghalt Joel Schumacher.

Joel Schumacher hétfőn halt meg New Yorkban. Halálát rákbetegség okozta, amivel már egy éve küzdött.

Schumacher 1939. augusztus 29-én született New Yorkban svéd-zsidó édesanyától, tősgyökeres amerikai édesapától. Pályája elején a hetvenes években forgatókönyvírói munkákat kapott. Első filmes rendezése, a Csökke-nő nem aratott osztatlan sikert a kritikusok körében, de megalapozta hollywoodi karrierjét.

A rendezőnek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Szent Elmo tüze, Az elveszett fiúk, az Összeomlás, A fülke vagy Az operaház fantomja, illetve ő rendezte a Mindörökké Batman-t és a Batman és Robin-t is.

Utolsó mozifilmje a 2011-es Túszjátszma, 2013-ban két epizódott rendezett a Kártyavár-ból.

A színésztől sztárok sora búcsúzott el a közösségi felületeken.

Matthew McConaughey például azt mondta, Joel Schumachernek köszönheti a karrierjét, mivel a rendező akarta őt a Ha ölni kell főszerepére:

Joel nem pusztán kockáztatott velem, de harcolt is értem. Úgy gondolta, hogy a stúdió sosem adná a főszerepet egy ismeretlen színésznek, így aztán titokban tartotta, hogy készített velem tesztfelvételeket, nehogy elterjedjen a szakmában, hogy meghallgattak a szerepre, de mégsem kaptam meg.

Kiefer Sutherland szintén megköszönte a rendezőnek a munkásságát:

Egy éve küzdött a rákkal. Lehetőségeket adott nekem és sokat tanított olyan filmek forgatásán, mint Az elveszett fiúk, a Ha ölni kell és A fülke. A hatása a kultúrára és a filmművészetre kitörölhetetlen.

Jim Carrey, aki A 23-as szám című film alkalmával dolgozott a rendezővel, ezt írta:

Mélyebb dolgokat látott bennem, mint a többség. Csodálatosan kreatív és hősies élete volt. Hálás vagyok, hogy a barátomnak nevezhettem.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<