Filmek, sorozatok, kultúra

Elon Musk bemutatta az agyolvasót

A dél-afrikai befektető Neuralink nevű cége péntek éjjel mutatta be azt az agyi implantátumot, ami egy újabb jelentős lépés a robotszerű ember létrehozása felé.

A YouTube-on, élő videóban mutatta be péntek éjjel Elon Musk az agyi tevékenység olvasását lehetővé tévő implantátumot három hétköznapi disznón.

Neuralink-Elon-Musk-agyolvaso

Az első malac, Joyce semmilyen implantátummal nem lett ellátva, de a közönség rajta keresztül megfigyelhette, hogy nagyjából milyen a viselkedése egy élő YouTube-videóban szereplő sertésnek. A kontrollmalac után következett Dorothy, akinek a koponyájába korábban beültették az agyolvasó eszközt, de időközben eltávolították: ezzel is demonstrálta Musk, hogy a beavatkozás visszafordítható és nem okoz semmilyen látható egészségkárosodást. Legvégül a Gertrude névre hallgató disznó következett, két hónapja hordja a különös eszközt. Rajta sem látszódott semmilyen külső nyoma a beavatkozásnak, de a közönség megtekinthette egy monitoron, milyen agyi aktivitást vált ki belőle az elé borított étel.

Musk neurotechnológiai cégét 2016-ban alapította azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy olyan interfészt, amely összekapcsolja az emberi agyat és a számítógépet. Bár a Neuralink eszközének dizájnja változott az elmúlt pár hónapban, a végső megvalósításban visszaköszönnek a letisztultság és a visszafordíthatóság szempontjai is. A korábbi tervek szerint az implantátum a fül mögött helyezkedett volna el, de most teljesen a koponyába simul egy onnan eltávolított, apró csontdarab helyére.

Musk bejelentésének egy részletét a Neuralink Instagram-oldalán tekinthetik meg:

View this post on Instagram

The first clinical trials will be in a small number of patients with severe spinal cord injuries, to make sure it works and is safe. Long term, Musk said they will be able to restore full motion in people with those types of injuries using a second implant on the spine. Most important thing the device might be able to do, Musk said, would let people achieve what he calls “AI symbiosis,” which allows the human brain to merge with an artificial intelligence. “Such that he future of the world is controlled by the combined will of the people of Earth — I think that that’s obviously gonna be the future that we want,” he said tonight. The design of the Neuralink device has changed since it was unveiled last year, rendering the device itself hard to see on Gertrude. It is now coin-shaped and meant to sit flush with the skull, rather than having a small module resting near the ear. The threads have more electrodes than other systems — which means more information — and they may not cause as much damage as stiff needles. However, foreign objects in the brain degrade over time, and smaller ones break down faster. One member of the team at tonight’s demonstration said that one of the main challenges for Neuralink was making sure the device could last for decades in a corrosive environment like the brain. ___________________________________________________ #elonmusk #28aug #neuralink #elon #28augneuralink #ai #brainmachineinterface #spaceX #solarcity #hyperloop #engineering #bmi #boringcompany #braincomputerinterface #theboringcompany #bci #openai #starlink #brain #falcon #matrix #falconheavy #tesla #science #robotic #artificialintelligence #implant

A post shared by Neuralink (@neura.link) on

Elon Musk elmondása szerint a bemutatóval az volt az elsődleges célja, hogy minél több szakembert tudjon a San Franciscó-i székhelyű Neuralinkhez csábítani. A jelenleg száz főt foglalkoztató cég a jövőben szerinte tízezer fős is lehet. Musk azt is elmondta, hogy az eszközzel végső soron az emberi elmét a mesterséges intelligenciával kívánja idővel integrálni.

A Neuralink pontos felhasználási területeit még nem lehet tudni, de a működőképességét és az egészségre gyakorolt hatását a mostani bemutatóval minden bizonnyal sikerült Musknak bizonyítania a nyilvánosság számára. Az emberen túli világ, vagyis a transzhumán jövő működését előrevetítő megoldás bővítése minden bizonnyal a Musk által vizionált irányokba történik majd meg először, így például az éjjellátás vagy a telepátia lehetőségének megteremtésére koncentrálnak a fejlesztők.

A bemutató teljes terjedelemben itt érhető el:

Forrás Hirado.hu
<