Hír és közéleti magazin

Elpusztítaná az emberiséget az új humanoid robot


Nem is kell visszamennünk a Skynetig, elég csak az Ex Machina címet viselő filmre vagy a Humans címet viselő brit sorozatra gondolnunk, ahhoz, hogy ehhez a Sophia nevű robothoz hasonlót találjunk a filmiparban. Hasonló célokkal.

Kissé hátborzongató volt Sophia, az új humanoid robot bemutatása. A robot azért kapott emberi külsőt, hogy a jövőben az egészségügyben, oktatásban, vagy valamilyen egyéb szolgáltatásban segítse az embereket. Azonban ettől csak még félelmetesebbé váltak az általa adott válaszok. Pontosabban csak egy.

A Hanson Robotics vezérigazgatója, Dr. David Hanson a texasi Austinban mutatta be új humanoidját, az SXSW-t. A Sophia névre keresztelt gép állítólag Audrey Hepburn és Dr. Hanson feleségének arcát kapta, némiképp ötvözték a két nő vonásait.

Sophia megérti a beszédet, és képes emlékezni a már korábban megismert emberekre. Dr. Hanson szerint a robot a tanul is, így napról napra okosabbá válhat. A vállalat vezérigazgatója szerint a cél az, hogy a humanoid az emberhez hasonlóan tudatossá és kreatívvá váljon  – számol be a 24.hu.

Mikor Dr. Hanson megkérdezte Sophia-t, hogy el akarja-e pusztítani az emberiséget, a robot meglehetősen furcsán reagált. Hiába kérte meg a férfi Sophia-t még a felelet előtt, hogy mondjon nemet, a robot mégis elhamarkodott választ adott: „Oké, el fogom pusztítani az emberiséget”.

A humanoid ezután elejtett egy félmosolyt a kamera felé, mely vigyor jelen szituációban kifejezetten vérfagyasztóan hatott.