Élve felfalnak az emlékeid – CHANNEL ZERO: NO-END HOUSE 1. rész kritika

Csak akkor juthatsz ki, ha az összes szobát végigjártad

A Channel Zero sorozat első évada tavaly érkezett meg a SyFy-ra és a viszonylag elenyésző nézettség ellenére a csatorna olyannyira bízott benne, hogy röviddel az első évad befejezése után nem csak a második, de a harmadik és negyedik évadot is berendelte belőle a sorozat.

Channel zero Noendhouse

Nem véletlenül, hiszen az alacsony költségvetés zömében pozitív kritikákkal (mi itt írtunk a sorozat Candle Cove címet viselő “fogtündéres” első évadáról) és nagyon is sajátos stílusjeggyel párosult.

Channel Zero: Candle Cove sorozat kritika

A lényeg persze, hogy mi szerettük és ezért is nagy várakozásokkal telve vártuk a visszatérést, ami a héten megtörtént. És hátradőlhetünk, mert ahhoz képest, hogy antológiasorozat lévén egy egészen más történetet hozott egészen más szereplőkkel, Nick Antosca sajátos kézjegye megmaradt, sőt még tökéletesebb lett.

(A két évad között egyébként egy feltűnő közös pont van, az első évad Lily Paintere, Abigail Pniowsky alakítja a 2. évad főhősének Margot-nak a gyerekkori énjét.)

CHANNEL ZERO: NO END HOUSE -- "This Isn't Real" Episode 107 -- Pictured: (l-r) -- (Photo by: Allen Fraser/Syfy)

Igaz, ahogy az első évad, úgy a második évad is két alapvető dologra épít: egy korábbi traumára és az abból (is) eredő legbelsőbb félelmeinkre. Igaz, még az első évad a gyermekkori félelmeinkre épít, addig a második évad főhősei inkább éppen most válnak felnőtté és “felnőtt problémákkal néznek szembe”. Ennek remek helyszínt ad a Végtelen-ház, amely a legenda szerint a világ különböző pontjain bukkan fel csak úgy a semmiből, hogy az oda(csalt) látogatókat aztán belülről eméssze és falja fel.

Margot (Amy Forsyth) apja elvesztéséért magát hibáztatja, éppen ezért tipikus otthonülős típus lett. Legjobb barátnőjével Jules-szal és két fiatal sráccal mégis elmegy bulizni, amely a zaklató vírusvideók és a kocsmában hallott városi legendákból összeszedett infómorzsáknak köszönhetően végül a legendás és éppen a városban felbukkant Végtelen-ház küszöbe előtt végződik. És aztán a ház, többedmagukkal be is hívja őket.

A Végtelen-ház a legenda szerint 6 szobából áll. A legtöbben teljesen kifordulva önmagukból, összeomolva hagyták el az ötödik szobát (ugyanis minden szoba tartalmaz egy “kijárat” és egy “következő szoba” ajtót, vagyis lehetőség van a távozásra – vagy még sincs?), akik pedig bementek a hatodik szobába, azok eltűntek…

CHANNEL ZERO: NO END HOUSE -- "This Isn't Real" Episode 107 -- Pictured: (l-r) -- (Photo by: Allen Fraser/Syfy)

Minden bizonnyal hőseinkre is ez a sors vár, akik már az első szobákban megtapasztalják, hogy a ház tulajdonképpen mindent tud róluk és nagyon is fel van készülve az addig véletlenszerűnek vélt érkezésükre, na meg pillanatok alatt belemászik a fejünkbe.

A sorozat legnagyobb erőssége továbbra is az atmoszféra, ugyanis Nick Antosca már említett kézjegye és az operatőri munka teljesen egyedi darabbá teszi a Channel Zerot, ahogy nem lehet eléggé dicsérni az első évadban is zseniális kézzel készített maszkokat és egyéb kellékeket, na meg az egész történetívet belengő misztikumot. A No-End House, vagyis a Végtelen-ház is minden elemében tökéletes és részletgazdag, tulajdonképpen már attól megáll bennünk a levegő, hogy csak meglátjuk a szobákat.

Channel Zero Végtelen-ház

A színészekről és a karakterekről egyelőre nem lehet érdemben nyilatkozni, igaz igyekeztek szinte mindenkinek valamilyen motivációt és hátteret adni, az első részben még inkább csak megfigyelőként részt vevő, titokzatos hátizsákos fickótól (Sebastian Pigott) azonban még várhatunk meglepetéseket, hiszen úgy tűnik ő nem random kalandvágyból, hanem nagyon is megfontoltan lépett be a házba (tippre eltűnt benne valakije).

64_V1691_ZERO-CHANNEL_VERT_F03-final-V1

Szólj hozzá