Filmek, sorozatok, kultúra

ELVESZETT LÁNYOK – filmkritika

Lányok, akik prostituáltként dolgoztak. Lányok, akik elindultak az éjszakában. Lányok, akik örökre eltűntek. Lányok, akiket talán soha nem kerestek igazán.

Róluk szól a Netflix kínálatában elérhető Elveszett lányok. A dokumentumfilmjeiért már két ízben is Oscar-díjra jelölt Liz Grabus rendezésében egy olyan bűnügy felgöngyölítését láthatjuk, ami egyébként napjainkig megoldatlan.

A történetet Mari Gilbert (Amy Ryan) szemszögéből követhetjük nyomon, aki elszántan küzd a lánya eltűnését komolytalanul kezelő rendőrséggel. Az anyai elszántság előtt miden fal leomlik, így a rendőrség valóban elkezd vizsgálódni az ügyben, és végül megdöbbentő dolgokkal szembesülnek.

Gilgo és Oak Beach környékén megtalálták több fiatal lány holttestét is, akik mind prostituáltként dolgoztak a környéken. A lányok az egyik legnagyobb amerikai hirdetési portál a Craigslist regisztrált felhasználói voltak, és ügyleteiket is az oldalon szervezték le. A Craigslistes gyilkosságokként elhíresült gyilkosságsorozat áldozataként 8 nőt, egy férfit és egy kisgyermeket tartanak számon, az elkövető a mai napig ismeretlen. Shannan Gilbert holttestét december 13-án találták meg, kevesebb, mint egy kilométerre onnan, ahol utoljára látták. A lány sofőrje Michael Pak elmondta a rendőrségen, hogy a lány zaklatott állapotban távozott ügyfele lakásából, és több szomszédnál is dörömbölt segítséget kérve, ezután a mocsár felé rohant el. A sofőr próbált segíteni, de a lány hisztérikus állapota miatt ez lehetetlennek bizonyult. Shannan egyébként a 9-1-1-et is felhívta, de a segítség nem ért oda időben. A lány esetében a rendőrség a nyomozást lezárta, halálát az elemek hatásának tulajdonították. Hivatalosan Shannan Gilbert esete nem képezi részét a Long Island-i sorozatgyilkos utáni nyomozásnak, holott nagyjából minden nyom arra utal, hogy a lánynak valóban köze volt a rejtélyes elkövetőhöz.

Több lakossági bejelentés is érkezett a tettes személyét illetően, rendőrök, orvosok keveredtek gyanúba, de végül minden nyom zsákutcába vezetett. Mari Gilbert egészen 2016-os haláláig küzdött azért, hogy végre fény derüljön az igazságra, ám mindhiába. Az egész család élete romokba dőlt az eset miatt. Shannan bipoláris zavarokkal küzdött, míg húgát Sarrat skizofréniával diagnosztizálták. Sarra állapota nővére halála után egyre csak romlott, míg végül saját anyja ellen fordult, akit 200 késszúrással konkrétan kivégzett. Betegsége ellenére a lányt 25 év szabadságvesztésre ítélte az ügyészség.

A történet nagyon komplex és szerteágazó, így talán a sorozat formátum lenne a legalkalmasabb a feldolgozására. A film pontosan ezért csak Shannan esetét helyezi a középpontba, illetve Mari vesszőfutására, személyes drámájára. Rendkívül érdekes, ahogy a médiában folyamatosan kihangsúlyozzák a lányok foglalkozását, ezzel ráerősítve a sztereotípiákra és elkendőzve az ügy súlyosságát és a veszteség mértékét. Nem az áldozat a hibás, a gyilkosság megbocsájthatatlan, és súlyossága nem csökken az áldozat foglalkozásának milyenségétől.

A film az anyai érzések kuszaságára, a tehetetlenségre, a tragédia hatására, és a családban végbemenő változásokra helyezi a hangsúlyt. Vannak nagyon erős jelenetek, és olyan dialógusok amikbe tényleg belefacsarodik az ember szíve, de valahogy mégsem éri el a kívánt hatást a film. Amy Ryan (Csodálatos fiú, A kenderfutár) lehengerlő az elkeseredett anya szerepében, és ami kiemelkedő a filmben az konkrétan az ő játékának köszönhető. Őszinte, esendő, egyáltalán nem a tökéletes anya prototípusa, és nem is akar annak látszani. Szembenéz saját hibáival, és valójában kíméletlen őszintesége miatt lesz hiteles, megkérdőjelezhetetlen „vezetője” a gyászoló családtagokból összeverődő kis közösségnek. A film abszolút nem mutat be nyílt erőszakot, hiányoznak belőle a véres, agressziót sugárzó jelenetek, de ezek hiánya a téma megközelítése miatt teljesen érthető is.

60%
Korrekt

Az igaz történetek alapján készülő filmeknek pont az alapanyaguk az erősségük, így ha a megvalósítás nem is tökéletes, a hatás elérése mindenképp garantált. Az Elveszett lányok nem egy emlékezetes filmélmény, elgondolkodtató, de közel sem húsba vágó erejű, idővel feledhető alkotás.

  • Szerintem
Facebook
<