Hír és közéleti magazin

Emlékezetes marad a ‘Fear The Walking Dead’ 1. évadának fináléja

A Fear The Walking Dead 1. évadának fináléjával még a zombiaprításra vágyó The Walking Dead rajongók is elégedettek lehetnek, ugyanis a sorozatra egyáltalán nem jellemző módon beindult a nagyüzem, persze az előző részben már látott stadionajtók után már várható volt.

FearTWD Ofelia

Az viszont érdekes húzás volt, hogy a zombicunamit nem a bent rekedt zombik izomkodásának köszönhettük, hanem az eddig is öntörvényű Daniel Salazar túszmentőakciójának, aki két ezer zombit használt fel ahhoz, hogy kiszabadítsa egyébként már halott feleségét…

[KGVID width=”700″ height=”390″]https://filmsor.net/wp-content/uploads/2015/10/Salazar-és-a-katonák.mp4[/KGVID]

Az epizód – amellett, hogy továbbra is dominált benne a családi dráma és “az ember” – számtalan erőszakos, gore és akciódús jelenetet produkált, mondhatni tökéletes fináléja lett az 1. évadnak, de leginkább olyan, ami minden eddig felmerült nézői kritikára megpróbált válaszolni. Lassú a tempó? Nincsenek zombik? Travis milyen férfi már, hogy csak hagyja hogy körülötte megtörténjen minden? Ha még mindig ezek a kérdések cikáznak benned, akkor még mindig nem láttad a ‘Jó ember’ címre hallgató epizódot – ami az én olvasatomban egyértelműen Travisre utal.

Az eddig folyamatosan meghunyászkodó Travisből kitört az állat, de úgy, ahogy az Rick Grimes-ból szokott a legrosszabb napjain, Daniel és Madison továbbra is gondolkodás nélkül hoz meg súlyos döntéseket a család és a túlélés érdekében, de végre Liza, Alicia és Chris is szerves része tudott lenni az eseményeknek.

[KGVID width=”700″ height=”391″]https://filmsor.net/wp-content/uploads/2015/10/Travis-verekszik.mp4[/KGVID]

A finálé legdrámaibb része persze Liza halála volt, amelyben önmagában is érdekes, hiszen ki tudja milyen hatással lesz a többiekre, de ezen azért bőven van túl is. Liza ugyanis az egyetlen a csapatban, akinek voltak orvosi ismeretei, már ebben a pár epizódban is bebizonyosodott, hogy erre a tapasztalatra nagy szükség van.

Ráadásul a The Walking Dead 1. évadához hasonlóan itt is a fináléban tudatosodik a szereplőkben, hogy a fertőzés mindenkiben megvan és megállíthatatlan.

Liza megharapása azonban azért is jelentős, mert ennek is köszönhető, hogy Travist egy egészen új oldaláról ismerhetjük meg, hiszen nem csak azt bizonyította, hogy erőszakos is tud lenni, ha kell, hanem azt is, hogy végre megértette, hogyan működik az új világ.

FearTWD Liza és Travis

É akkor ott van még Mr. Strand is, akit az eddig látottak alapján inkább a 2. évad egyik sunyi gonoszának tudtam volna elképzelni, ehhez képest ő az, aki átmeneti menedéket biztosított a többieknek. Igaz a fickó még mindig túl rejtélyes. Túl sok benne a tudás, túl sok benne az utalás és ahogy mondja is, kicsit őrülten viselkedik ebben az őrült világban, mégis minden tettében megvan az ésszerűség.

[KGVID width=”700″ height=”391″]https://filmsor.net/wp-content/uploads/2015/10/Strand.mp4[/KGVID]

A Fear The Walking Dead 2. évada minden bizonnyal már egy teljesen más fizikai és érzelmi világban folytatódik és nem csak azért mert belógattak nekünk egy hajót (ami a The Walking Dead képregények olvasóinak ismerős lehet),

hanem azért is, mert a karakterek a fináléban igazi túlélőkké lettek, akik végre elfogadták az új világrendet és most már talán elhiszik, hogy innen bizony nincs visszaút a normális, civilizált élet felé, Ebben pedig nagy segítségükre lehet Nick, akik eddig is szélsőséges életet élt.

A Fear The Walking Dead 2. évada akár egy Waterworld-szerű történet is lehet, persze nem sok esély van rá, hogy a show huzamosabb ideig vízen játszódjon, hiszen az viszonylag biztonságos területeknek tűnik. Most már leginkább az a kérdés, hogy az első, Los Angelesben játszódó évad után mekkorát lépnek előre a készítők, bemernek-e kockáztatni egy az USA-n kívül játszódó történetet. Az biztos, hogy rengeteg lehetőségük lesz, hiszen az idei 6 epizóddal szemben jövőre már 15 részes évad jön. És tudjátok mit? Addig nagyon hiányozni fog ez a show. 10/8