EMMA. filmkritika

-

Jane Austen soha nem megy ki a divatból. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a filmipar egyszerűen képtelen megunni az írónő regényeinek feldolgozásit. Austen karakterei nagyon jól működnek a mozivásznon, történetei még napjainkban is hordoznak releváns mondanivalót. Az emberi természet sokszínűsége változatlan, a szerelem nehézségekkel teli fennkölt mivolta szintúgy. Austen éppen ezeket az elemeket ragadta meg egy igencsak sajátos, humoros de egyben kritikus módon. A büszkeség ugyan nemes, ám néha igencsak csalfa érzelem, az ész mit sem ér ha elhomályosítja az önhittség, és olykor idő kell ahhoz hogy felnőjünk az igaz szerelemhez.

https://www.youtube.com/watch?v=Hg7QrrD8veg

Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) szellemes és gyönyörű, valamint nem elhanyagolható módon gazdag is. Legfőbb szórakozása a párok összeboronálása ami többnyire igencsak sikeresnek bizonyul. Hobbija ellenére hősnőnk egyáltalán nem kíván házasodni, és hiába legyeskedik körülötte kérők sokasága, ebben az elhatározásában nincs ami megingathatná. Legalábbis egy darabig… Hiszen mint tudjuk, előbb-utóbb a szerelem mindenkit utolér. Emma hamarosan két tűz között találja magát, ugyanis feltűnik a színen a rejtélyes Frank Churchill, valamint egészen új oldaláról ismerheti meg a család régi barátját George Knightleyt is. Bonyodalmak, félreértések és csalódások övezik Emma útját, melynek végén talán a boldogság várja.

Az Autumn De Wilde rendezésében megálmodott Emma. talán csak vizualitásában kiemelkedő a többi adaptációval szemben. Alapvetően nem kapunk semmi bravúros megoldást vagy csavart, a történet hűen követi az alapjául szolgáló regényt. Amiben a film bátor tud lenni, az meglepő módon a kosztümök körül keresendő. Nem fél élénk, harsány színeket használni, így láthatunk vibráló kanári sárga, vagy éppen fenséges burgundi színekben pompázó ruha és kalap költeményeket is. A szűzies ártatlanságot és tisztaságot jelképező fehér és pasztell színek is jelen vannak, de olyan csodálatos díszítésekkel felvértezve, hogy napjaink hölgyei is kapkodnának egy-egy darab után. A díszletek grandiózussága is lenyűgöző. A szürke angliai időjárásból mintegy ékszerdobozként emelkednek ki a nemesi kúriák, gazdagon díszített fali szőnyegeikkel és festményeikkel. A film látványvilágában némileg visszakacsint a 2006-os Marie Antoinette buja kavalkádjához, de azért annál jóval mérsékeltebb formában tárja elénk a gazdagok kiváltságos világát.

Anya Taylor-Joy (A boszorkány, Széttörve,) kiválóan alakítja a ravasz főhősnő szerepét. A társadalmi elvárások persze szabályozták a társalgási szokásokat, és úgy általában véve az etikettet is, ezért nagyon sokszor bizonyos gesztusok és a mimika tökéletesítésével segítettek rá a kommunikációra a résztvevők. Anya Taylor-Joy ebben igazán kiemelkedő. Egy egy pillantása vagy mosolya olyan átható, hogy szavak nélkül is értjük Emma szándékait. A Mr. Knightley-t alakító Johnny Flynn (Sils Maria felhői, Hiúság vására) megtestestesítője az austeni romantikus férfi ideálnak, azonban a Frank Churchillt megformáló Callum Turner (Legendás állatok: Grindelwald bűntettei) közel sem ilyen meggyőző. Az által alakított Frank Churchillből hiányzik a csábító kacérság és gondatlanság, pedig mindez elengedhetetlen lenne hiteles alakításhoz. Emma édesapját -vagy inkább saját magát- alakító Bill Nighyt mindenhogy imádjuk. Érzékenysége és hipochonder hajlamai üde és kacagtató színfoltjai a történetnek.

 

 

Kapcsolódó

Anya Taylor-Joy és Thomasin McKenzie Utolsó éjszakája a Sohoban

Még mindig nincs pontos premierdátuma Edgar Wright új pszichológiai horrorjának, ami 2021 egyik leginkább várt filmje. Előzetesünk sincs még, de...

Brutális szereposztással jön David O. Russell új filmje

Margot Robbie, Christian Bale és John David Washington mellé ugyanis most további szereplőket jelentettek be.

Wonder Woman 1984 filmkritika

A Wonder Woman 2017-ben bemutatott első része attól volt jó, hogy volt szíve. Filmtechikailag abban is találhattunk kivetni valót,...

10 dolog, amit nem biztos, hogy kiszúrtál A vezércsel sorozatban

A Netflix A vezércsel című sorozatáról már nagyjából mindenki leírt mindent, amit le lehetett, azonban még mindig vannak olyan részletek, amit nem lehet elsőre kiszúrni, vagy alapvetően fel sem tűnne.

Most a címlapon

VV Renátó: Szánom-bánom

VV Renátó a ValóVilág 10 legnagyobb szavazatkülönbségével esett ki a műsorból, de még mindig keresi ennek okait.

Poszteren Godzilla és Kong összecsapása

Hétvégén érkezik az előzetes a Godzilla vs. Kong mozifilmhez, amely márciusban egyszerre kerül majd a mozikba és az HBO Max streaming-szolgáltatás videótárába.

VV Merci szerint úgy néz ki, mint egy csöves

VV Merci eléggé kiakadt a saját külsejétől, szerinte ugyanis úgy néz ki, mint egy csöves.

A Keresztanyu sorozat 15. részében

A Keresztanyu című sorozat ma adásba kerülő 15. része A besurranó címre hallgat.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet